Bucătăria modernă: 5 reguli de amenajare

Dintre toate stilurile de amenajare a unei bucătării, stilul modern conduce în topul preferințelor, întrucât îmbină eficient latura practică specifică acestui spațiu, și componenta estetică. O bucătărie modernă trebuie să ofere cele mai bune condiții pentru gătit, dar trebuie să fie în egală măsură și un spațiu perfect pentru relaxare, unde să îți poți savura cafeaua de dimineață.

Dacă vrei să ai și tu o bucătărie modernă, iată cele mai importante recomandări venite din partea experților în amenajări interioare!

Află dacă ai nevoie de autorizație

În cazul în care vrei să-ți reamenajezi bucătăria, iar asta presupune extinderea spațiului prin modificări aduse locuinței, trebuie să știi că astfel de lucrări au nevoie de autorizații. Spre exemplu, dacă locuiești la bloc și vrei să dărâmi un perete pentru a extinde bucătăria în balcon sau în living, nu poți face acest lucru fără a obține în prealabil un aviz în acest sens. La fel, este nevoie de autorizații speciale când trebuie să prelungești sau să adaptezi instalația de gaz sau cea de apă. Așadar, dacă ai un plan mai amplu de reamenajare, nu te apuca de treabă înainte de a obține aceste autorizații.

Stabilește locul pentru electrocasnice

Electrocasnicele importante din bucătărie nu pot fi amplasate oriunde, acest lucru depinzând în mare măsură de accesul la instalațiile da gaz, apă sau curent. În cazul în care vrei să amplasezi aragazul sau chiuveta într-un loc anume trebuie să iei în calcul extinderea țevii de gaz sau a celei de apă, ceea ce va complica lucrurile. De asemenea, dacă vei opta pentru un cuptor electric, trebuie să ai în vedere și accesul la o sursă de curent, iar locul în care îl vei amplasa trebuie să îți permită și montarea unei hote. Frigiderul se amplasează lângă un perete, având grijă să lași un spațiu de câțiva centimetri între partea din spate și zid. Nu în ultimul rând, trebuie să găsești locul potrivit și pentru mașina de spălat vase, ținând cont că aceasta trebuie să fie racordată la instalația de apă.

Mobilă în culori calde

Dacă în cazul bucătăriilor clasice se merge pe o singură gamă de culori, o caracteristică a bucătăriilor moderne este contrastul dintre culoarea mobilei și restul nuanțelor. Pentru gresie și faianță poți opta pentru o nuanță deschisă, în timp ce piesele de mobilier pot avea culori calde precum galben, roșu, verde, albastru sau turcoaz. Dincolo de aspectul estetic, mobilierul trebuie să includă cât mai multe spații pentru depozitare, aceasta fiind principala cerință în cazul mobilei de bucătărie.

Spațiu generos pentru servirea mesei

O bucătărie modernă trebuie să dispună de un spațiu pentru servirea mesei suficient de mare pentru a permite întregii familii să servească împreună prânzul sau cina. Pentru acest spațiu, poți alege scaune de bucătărie ieftine și confortabile, dispuse în jurul unei mese dreptunghiulare, rotunde sau pătrate. În bucătăriile mari, spațiul pentru servirea mesei poate fi amplasat în mijloc, iar în cazul în care vrei să ai mai multă libertate de mișcare, masa poate fi plasată într-un colț.

Asigură o bună iluminare naturală

Bucătăria este un spațiu care trebuie să beneficieze de multă lumină, iar dacă aceasta este naturală, cu atât mai bine. De aceea, ferestrele trebuie să fie mari, iar dacă te deranjează soarele care bate prin geam, le poți proteja cu storuri semitransparente, în culori deschise. De asemenea, pentru a amplifica luminozitatea, gresia și faianța trebuie să aibă nuanțe deschise precum alb, sau bej.

Ar mai fi de amintit că și în cazul bucătăriilor moderne trebuie să primeze aspectul practic și abia apoi cel estetic. Așadar, atunci când faci planul de amenajare, trebuie să te gândești în primul rând la funcționalitate, iar după ce ai pus la punct aceste detalii, să ai în vedere și aspectele estetice.  

Articolul Anterior

5 motive să-ți iei o pisică

Articolul Urmator

X piese auto care au nevoie de înlocuire periodică

Cele mai populare