Boli comune la animalele de companie: când este momentul pentru o vizită la veterinar?

Există numeroase situații în care animalele de companie au nevoie de o evaluare din partea unui medic veterinar; unele dintre aceste situații reprezintă urgențe medicale, altele pot fi evaluate în decurs de 24 – 48 de ore, pentru un diagnostic și un tratament adecvat. Ca proprietar, este esențial să poți recunoaște o astfel de situație în care patrupedul tău are nevoie de ajutor specializat și să îl soliciți fără întârziere! 

Urgențele veterinare: traumatisme, dificultăți de respirație, convulsii, leziuni oculare, probleme la fătare

Urgențele veterinare sunt una dintre situațiile în care contactarea imediată a medicului poate face diferența între viață și moarte. De asemenea, unele probleme de sănătate pot reprezenta urgențe veterinare din cauza structurilor sensibile implicate – de exemplu, ochiul.

Traumatismele reprezintă o urgență veterinară destul de frecventă, fie că este vorba de accidente rutiere, căzături sau lupte cu alte animale. Primul ajutor poate include imobilizarea animalului, oprirea sângerărilor și contactarea imediată a unui veterinar.

Dificultățile de respirație, un alt subiect sensibil, pot fi un simptom al unei probleme de sănătate grave. Proprietarii ar trebui să fie atenți la semne precum respirația rapidă și forțată, lipsa de energie sau comportamentul neliniștit al animalului. În astfel de cazuri, este esențială contactarea de urgență a unui veterinar deoarece agravarea situației poate conduce la deces.

Convulsiile reprezintă un alt motiv de îngrijorare pentru proprietarii de animale. Acestea pot fi cauzate de diverse afecțiuni medicale, inclusiv epilepsie, intoxicații sau boli ale creierului. În timpul unei crize, este important să menții animalul în siguranță, fără a încerca să oprești fizic convulsia. După episod, un control veterinar este esențial pentru a determina cauza acesteia.

În ceea ce privește leziunile oculare, acestea pot fi extrem de periculoase dacă nu sunt tratate corespunzător. Semnele unei posibile leziuni includ roșeața, umflarea, secrețiile sau sensibilitatea la lumină. În astfel de cazuri, un control veterinar imediat este necesar pentru a preveni complicații care pot duce la pierderea vederii.

În final, problemele la fătare pot fi un moment de stres atât pentru animale, cât și pentru proprietari. Semnele unei fătări problematice includ travaliul prelungit fără nașterea puiului, agitația, febra sau sângerarea. În astfel de cazuri, contactarea de urgență a unui veterinar poate face diferența între viață și moarte pentru mama și pui. 

Simptome evidente: tuse, vărsături, diaree

Simptomele evidente precum tusea, vărsăturile și diareea la animalele de companie pot fi cauzate de o varietate de probleme de sănătate, de la boli minore până la afecțiuni grave. Tusea, de exemplu, poate fi un semn al unei boli respiratorii precum traheobronșita infecțioasă canină, cunoscută și sub numele de „tuse de canisă”. Vărsăturile pot fi cauzate de o intoxicație alimentară, o afecțiune gastrointestinală sau o obstrucție digestivă, în timp ce diareea poate indica o problemă digestivă cum ar fi o infecție bacteriană, un parazit sau o intoleranță alimentară.

Animalele de companie nu pot comunica verbal faptul că se simt rău, așadar proprietarul este responsabil să observe eventuala apariție a simptomelor. Dacă animalul de companie tușește în mod constant, vomită de mai multe ori sau are diaree persistentă, este esențial să se consulte un veterinar cât mai curând posibil. O clinică veterinară în Sectorul 2, cu program prelungit, poate reprezenta o soluție dacă jobul tău este foarte solicitant și nu îți permite să duci animăluțul în timpul programului normal de lucru al veterinarului său obișnuit. Neglijarea acestor simptome poate duce la complicații de sănătate serioase și chiar la deces.

Scădere în greutate și apatie inexplicabile

Scăderea în greutate și apatia inexplicabile la animalele de companie pot avea la bază o serie de cauze. Unele dintre cele mai frecvente sunt bolile cronice precum diabetul sau cancerul. De asemenea, modificările în dietă sau nivelul de activitate, stresul sau anxietatea pot determina aceste simptome. Nu trebuie omis faptul că, uneori, acestea pot fi rezultatul unei reacții adverse la un medicament sau un vaccin.

Simptomele asociate cu scăderea în greutate și apatia la animalele de companie pot varia semnificativ, în funcție de cauza de bază. Schimbări în apetit sau comportament, letargie sau somnolență excesivă, modificări ale aspectului fizic, blănița ternă, aspră, cu zone de alopecie și modificările comportamentului la toaletă, pot fi toate semne de alarmă.

Uneori, aceste schimbări se instalează treptat și sunt mai greu de observat de către proprietar, care își vede animalul în fiecare zi. Totuși, odată identificate, ele trebuie să te trimită imediat la medicul veterinar pentru investigații suplimentare! 

Monitorizarea constantă a sănătății animalelor de companie este esențială pentru a detecta semnele timpurii ale bolilor. În situații de urgență, nu ezita să contactezi veterinarul imediat! În cazul altor simptome, apelarea la ajutorul medicului poate aștepta până la începerea programului obișnuit de lucru al acestuia. Indiferent de situație, oferă-i prietenului tău blănos șansa de se face bine cât mai repede!

Articolul Anterior

Cum să îți gestionezi emoțiile când joci jocuri de noroc pentru a preveni pierderile

Articolul Urmator

Arta vindecătoare: Descoperă puterea terapeutică a Mandalelor 

Cele mai populare