Aparatul dentar constituie unul dintre cele mai frecvent utilizate metode de tratament ortodontic. Cel mai probabil cunoști faptul că aparatul dentar este folosit pentru a îndrepta dinții strâmbi. Însă, acesta nu este singurul motiv.
Mușcătura strâmbă – malocluzia
Mușcătura strâmbă sau malocluzia este o situație destul de des întâlnită în rândul populației. Însă, cei mai mulți dintre oameni nu acordă o atenție deosebită acesteia. Malocluzia este prezentă atunci când suprapunerea celor două arcade nu se realizează corespunzător.
La multe persoane, malocluzia este asimptomatică, mai ales la copii și tineri. Însă, dacă ai o mușcătură strâmbă pe care nu o corectezi, în timp pot apărea complicații, precum:
- suprasolicitarea musculaturii masticatorii;
- disconfort;
- durere (care se accentuează în timpul masticației);
- cracmente (pocnituri la nivelul articulației temporomandibulare);
- modificarea aspectului feței;
- tulburări de vorbire;
- riscul mai mare de a dezvolta carii.
În cadrul unui consult stomatologic, medicul își poate da seama dacă ocluzia ta este corectă. Totodată, acesta îți poate recomanda și purtarea unui aparat dentar, pentru a corecta mușcătura. Bineînțeles, este indicat ca tratamentul ortodontic să fie aplicat încă din copilărie, deoarece efectele dorite se obțin mai rapid. Însă, malocluzia poate fi și este recomandat a o trata și la vârsta adultă, dacă tratamentul nu s-a realizat în copilărie.
Cele mai citite articole
Dinți înghesuiți
Prezența unor dinți înghesuiți constituie o altă necesitate a purtării aparatului dentar. Cauza principală a creșterii înghesuite a dinților este dată de un spațiu mic la nivelul arcadelor dentare.
Deși la prima vedere, ai putea să te gândești că dinții înghesuiți nu reprezintă o anomalie dentară, care să necesită tratament, află că lăsați netratați pot aduce complicații severe. Un prim aspect constă în dificultatea realizării igienei dentare. Astfel, un spațiu interdentar redus, va fi destul de dificil de curățat. Pot exista zone în care chiar și ața dentară este greu de introdus. Ca urmare, riscul de a dezvolta carii dentare este mai mare.
Cariilor dentare prezente la nivelul spațiilor interdentare pot fi destul de greu de observat. Așadar, poți amâna vizita la medicul stomatolog până la apariția simptomele specifice, precum:
- durere;
- sensibilitate la alimente fierbinți sau reci;
- sensibilitate la alimente dulci sau acidulate.
Cel mai potrivit tratament pentru alinierea adecvată a dinților strâmbi constă în purtarea aparatului dentar. Iar dacă te îngrijorai cu privire la aspectul estetic, vei fi surprins să afli că există și un aparat dentar transparent. Astfel, te vei bucura de un zâmbet perfect, dar și de un tratament efectuat la cele mai înalte standarde.
Purtarea unui aparat dentar poate preveni multe complicații ale afecțiunilor dentare. De aceea, este indicat a consulta medicul stomatolog și medicul ortodont pentru a afla dacă ai nevoie de un aparat dentar. Este util a cunoaște că deși tratamentele ortodontice au o durată lungă de efectuare, rezultatele persistă aproape pentru toată viața. Meriți să te bucuri de un zâmbet perfect!