Viețile noastre au devenit atât de aglomerate și agenda cu activități zilnice atât de încărcată, încât nu este de mirare că suntem tot mai atrași de ideea de a ne amenaja locuințe în care totul să fie cât mai simplificat.
Este motivul pentru care conceptul de minimalism capătă tot mai mult teren, influențând inclusiv designul interior. Acest stil se caracterizează prin atenție și grijă față de fiecare element al amenajării interioare, de la mobilier și perdele, până la pernele decorative folosite.
Regăsești mai jos patru sfaturi practice pentru amenajarea cu succes a unui dormitor în stil minimalist.
Alege produse de calitate
Minimaliștii sunt persoane care prețuiesc foarte mult fiecare obiect pe care îl dețin. Principiul de bază după care se ghidează este acel „mai puțin înseamnă mai mult”. Tocmai pentru că numărul de lucruri deținute este redus, vor fi mult mai deschiși la a investi în obiecte de calitate superioară. Iată câteva exemple: o saltea premium, extrem de confortabilă și lenjerii din bumbac fin, de cea mai bună calitate.
Dacă ai adoptat deja acest stil de viață, cu siguranță îți dorești ca pernele să fie umplute cu materiale atent selecționate și, mai mult decât atât, să îți ofere un plus de siguranță când vine vorba de sănătate. În acest caz, proprietățile antialergice și antibacteriene sunt de nelipsit. Poți avea parte de toate aceste beneficii dacă alegi dintre pernele disponibile pe mezoni.ro.
Elimină aglomerația
Unul dintre principiile de bază ale minimalismului este renunțarea la obiectele care aglomerează inutil spațiul în care locuiești. Astfel, mobilierul ales pentru dormitor nu va include piese masive. Totul va fi optimizat și funcțional.
Cele mai citite articole
Optează pentru noptiere suspendate, cu un singur sertar. Astfel, obiectele ce se regăsesc în mod normal deasupra, vor fi ascunse de data aceasta înăuntru: o carte, poate o cremă de mâini sau o pereche de căști. Nimic nu va încărca vizual spațiul, astfel încât să primeze calmul și armonia. Dacă totuși simți nevoia să așezi ceva pe noptieră, o lampă cu un design minimalist poate fi o variantă care să funcționeze cu succes.
Optează pentru culori neutre
Când intri într-un dormitor minimalist, prima senzație pe care o ai este aceea de echilibru și aerisire. Totul trimite cu gândul la calm și relaxare. De asemenea, gama cromatică joacă un rol esențial în conturarea acestei atmosfere. Culori neutre precum griuri și bejuri, dar și mult alb sau pasteluri vor crea exact starea de bine pe care o cauți și te vor ajuta să te reîncarci după o zi întreagă.
Poți opta, de asemenea, și pentru un contrast cu verde petrol sau chiar negru. O idee ar fi alegerea lenjeriei de pat în aceste nuanțe.
Selecționează atent elementele decorative
În minimalism este important ca fiecare obiect ce există în dormitor să aibă un scop bine definit și să își “justifice” realmente prezența. Este motivul pentru care nu este indicat să alegi decoruri sau obiecte mass-market.
Și aici se aplică același principiu: mai puțin înseamnă mai mult. O singură piesă decorativă, dar de foarte bună calitate este de ajuns de cele mai multe ori. Se potrivesc foarte bine inclusiv acele tablouri în set de două sau trei, care conțin ilustrații minimaliste. Siluete sau fețe schițate din câteva linii, sau chiar frunze și flori.
De asemenea, unul dintre trucurile la care poți apela, în cazul în care dormitorul tău nu este foarte generos ca dimensiuni, este așezarea unei oglinzi pe perete. Se încadrează în principiile acestui stil de design interior, dar în același timp creează și spațialitate. O oglindă mare, ovală, fără ramă, sau de ce nu, chiar într-o formă mai atipică, va îmbrăca foarte frumos spațiul, fără să îl încarce.
Acestea sunt micile secrete pentru amenajarea unui dormitor minimalist: cât mai puține lucruri la vedere, totul simplificat la maxim, culori și tonuri neutre și un decor ales cu multă grijă, care să complimenteze spațiul, nu să îl încarce inutil. Ține cont de toate acestea și vei avea parte de un dormitor în care, din momentul în care intri, vei simți cum ești învăluit de o stare de bine”