Amenajare baie de serviciu: 4 finisaje care se intretin usor

Amenajarea unei bai de serviciu presupune folosirea unor finisaje cat mai usor de intretinut, pentru a putea pastra curatenia si igiena. Daca te pregatesti sa amenajezi o baie de serviciu, iti prezentam cateva finisaje pe care le poti intretine cu usurinta si care nu te vor costa o avere.

Amenajarea baii de serviciu cu travertin

Travertinul este unul dintre cele mai bune materiale cu care poti acoperi o baie, indiferent daca aceasta reprezinta o baie de serviciu sau o baie uzuala. Travertinul este o solutie deosebit de estetica atat pentru acoperirea peretilor, cat si pentru acoperirea pardoselilor. Poti folosi placi de travertin de diferite dimensiuni, insa recomandarea este aceea de a folosi placi de dimensiuni cat mai mici, care sa te ajute in ceea ce priveste montajul. 

Travertinul este o roca calcaroasa care rezista foarte bine la trafic si care are o comportare foarte buna la majoritatea incarcarilor. Travertinul poate fi folosit chituit sau nechituit, deoarece oricare dintre aceste variante sa intretine foarte usor. Practic este nevoie doar de aspirare si de curatare cu ajutorul unei lavete umede, pentru intretinerea luciului. 

Dintre toate tipurile de piatra naturala travertinul este si cea mai ieftina varianta, drept pentru care destul de multe persoane prefera placarea cu travertin, in locul variantelor mai scumpe de granit si marmura. 

Amenajarea baii de serviciu cu gresie si faianta

Gresia este un inlocuitor mai ieftin al pietrei naturale, iar rezultatele sunt relativ bune in contextul amenajarilor interioare. Placile de gresie se monteaza intr-un mod similar placilor de piatra naturala, insa diferenta se face foarte mult la nivelul calitatii. Spre deosebire de piatra naturala, care a trecut de-a lungul timpului prin modificari geologice, gresia este creata prin procese chimice asistate, drept pentru care nu va avea aceleasi caracteristici. Chiar si pretul este cu mult mai mic in cazul gresiei decat in cazul pietrei naturale, lucru care vorbeste de la sine despre calitatea de substituient a gresiei. 

Amenajarea baii cu vinil 

Vinilul pentru băi se foloseste doar pentru pardoseli, iar acesta se intalneste in doua variante: vinila la sul si vinil modular. Ambele tipuri de vinil necesita lipire cu adeziv, iar aspectul va fi foarte asemanator linoleumului cu care erau amenajate locuintele in anii trecuti. 

Avantajul linoleumului este acela ca se intretine cu usurinta si ca ofera suprafete care nu prezinta rosturi in care sa se infiltreze microbi, bacterii sau murdarie. Dezavantajul este acela ca vinilul nu are o durata foarte mare de viata, mai ales daca acesta este rupt sau taiat pe anumite portiuni ca urmare a unor incindente casnice. 

Amenajarea baii cu vopsea lavabila si mozaic

Vopseaua lavabila este o solutie economica de acoperire a suprafetelor, insa in acelasi timp ea are o durata foarte scurta de viata. Vopseaua lavabila pentru pereti este expusa umezelii si prafului si desi se intretine destul de usor, ea se poate sterge la un moment dat de pe suprafete, astfel incat acestea pot arata inestetic. 

In combinatie cu vopseaua lavabila, mozaicul la nivel de pardoseala este o solutie de asemenea ieftina, dar usor inestetica. Mozaicul se intretine usor, poate fi spalat si nu necesita prea multe tratamente de intretinere. Este totusi recomandata folosirea unei hidroizolatii tocmai pentru a proteja suprafetele de infiltratii de apa. 

Baile de serviciu pot fi amenajate in diferite moduri, in functie de materialele folosite, insa este indicat sa alegi, ca si in cazul bailor principale, materiale de calitate, care sa te ajute sa intretii usor suprafetele si care sa aiba durabilitate. In acest fel vei putea sa te bucuri de spații trainice si durabile pe care sa le folosesti in siguranta pentru cat mai mult timp.  

Articolul Anterior

3 idei de cadouri inedite pentru micuțul tău

Articolul Urmator

4 motive pentru a apela la un arhitect pentru a vă proiecta casa

Cele mai populare