Frumusețea unei locuințe vine din detalii și unitatea stilului de amenajare. Sunt mai multe modalități care fac casa elegantă, confortabilă și primitoare, iar trucurile sunt accesibile oricui, nu doar designerilor. Strategia este simplă și poate fi aplicată cu succes, indiferent de dimensiunea casei. Folosește aceste idei, diferențiat, pentru fiecare încăpere.
Bucătăria, sufletul casei
Foarte des, amenajarea unei locuințe începe cu bucătăria. Și asta pentru că aici este sufletul casei. Mai mult, stilul mobilei de bucătărie dă tonul pentru toată casa. Cel mai bine este să alegi un model de bucătărie modulară, care îți permite înlocuirea ușilor, a blatului, a mânerelor ori a butoanelor dulapurilor, cu unele realizate din alt material sau de o altă culoare, ori de câte ori vrei să modifici, ușor și rapid, aspectul camerei. În același timp, ai posibilitatea de a încorpora electrocasnice și de a îmbina mai multe tipuri de texturi și materiale, dând originalitate bucătăriei tale. Apoi, poți alege seturi de mobilă sau bucătării în kit, gata configurate și să adaugi elemente care personalizează locul. În felul acesta vei câștiga spațiu de depozitare și vei organiza mai bine tot ansamblul. Poți face alegeri foarte bune luând în calcul și detaliile legate de preturi la mobila de bucatarie.
Secretul reușitei stă în combinația elementelor, în alegerea culorilor și în utilizarea unor obiecte care să imprime acestei încăperi un aer specific, în ton cu restul casei. Iar asta se poate face utilizând piese de mobilier pentru bucătărie în culoarea generală din casă, de exemplu, și legând-o de restul locuinței prin alegerea culorilor potrivite pentru dușumele.
Livingul, camera multifuncțională
Livingul este, prin excelență, o cameră multifuncțională. Asta înseamnă că fiecare membru al familiei trebuie să se simtă confortabil și să se regăsească în decorul acesteia. Sufrageria este locul de întâlnire al familiei, este camera socială, unde primim musafirii, dar poate să fie și loc de luat masa, cu o ocazie specială, sau biroul de acasă.
O cameră de zi primitoare este cea care se poate adapta la toate aceste cerințe. Canapele extensibile, o masă pliantă și fotolii care să poată fi repoziționate ușor, în funcție de necesități, sunt elemente care fac camera funcțională. O amenajare reușită a livingului este cea în care:
- piesele de mobilier nu sunt înghesuite – alege o canapea de două locuri, în locul celei de trei, de exemplu;
- mobilierul este proporțional cu dimensiunea camerei – renunță la piesele masive pentru cele suple, pe picioare înalte;
- mobilierul și decorațiunile au unitate stilistică – este cel mai important aspect; unitatea amenajării vine din stil, dar și din culoare;
- elementele sunt combinate cu stil – nu este greșită combinarea elementelor, ba chiar din contră;
- prezența unui element-vedetă – adăugarea unui element care să capteze privirea, precum un fotoliu vintage, o bibliotecă clasică într-o amenajare modernă, sau invers, va da farmec și va face camera spectaculoasă, fără efort.
Un truc bun este acela de a alege o culoare principală dominantă care să fie utilizată în toată casa, din bucătărie până în dormitor, completată cu o a doua culoare complementară și accente de culoare diferite pentru fiecare încăpere.
Dormitorul, camera-refugiu
Acordă cel puțin la fel de multă atenție și dormitorului, pentru că este considerată camera-refugiu din întreaga locuință. Aici te relaxezi cel mai bine și îți recapeți energia pozitivă de care ai nevoie pentru a face față provocărilor de zi cu zi. Chiar dacă este o cameră retrasă, destinată cuplului, aceasta trebuie să fie în acord cu restul casei. În ultima vreme, dormitorul a devenit și el un loc cu funcții multiple. Pe lângă rolul principal de loc de odihnă, este și colț de lectură, dar poate și birou de acasă, iar atunci când sunt copii mici în familie, o parte din încăpere devine „camera” bebelușului.
Ceea ce trebuie să conteze, în primul rând, este confortul, iar acesta se obține menținând camera cât mai degajată cu putință. Un truc bun este eliminarea clasicului dulap din dormitor, pentru a câștiga spațiu, și amenajarea unei zone de depozitare pe hol.
Baia și anexele, detaliile esențiale
Aceste spații (inclusiv baia secundară) trebuie valorificate la maximum și integrate atât în ceea ce privește aspectul, dar și funcționalitatea în ansamblul general al locuinței.
Baia este locul unde bazele cu picioare sau suspendate, pe care sunt montate lavoarele, ori coloanele pentru baie, de tip „soldat”, subțiri și înalte, pot oferi spații suplimentare pentru depozitare, și dau, în același timp, un aer plăcut și modern încăperii.
Unul dintre detaliile esențiale, în baie și în anexe, inclusiv în zona de depozitare de pe hol, este iluminarea. Folosirea spoturilor și a aplicelor care să completeze iluminarea de ansamblu este o soluție simplă, practică și de foarte mare efect. Nu ezita să fii inventiv. Folosește lampadare și candelabre (clasice sau moderne).
Câteva detalii care fac diferența
Aspectul general al casei este finisat de mici detalii, care fac întotdeauna diferența între o amenjare ca la carte și una mai puțin reușită, și care se referă la:
- covoare – trebuie să acopere doar ⅔ din suprafața dușumelelor;
- culoarea tapițeriilor – să se armonizeze cu paleta cromatică a întregii încăperi în care se află;
- nuanța podelelor – ține cont de faptul că podelele închise la culoare sunt ideale în camerele cu pereți de nuanță deschisă (și reciproca este valabilă);
- decorarea pereților – nuanța acestora poate contrasta cu cea a mobilierului sau a pardoselii; decoruri alese în funcție de stilul general de amenajare;
- perdele – regula de bază supune că acestea trebuie să fie cu câteva tonuri mai deschise decât culoarea pereților; mai mult, în camerele mici, perdelele simple sunt prima alegere, iar cele cu model (ideal ton pe ton) sunt perfecte în camerele mari și foarte mari;
- uși cu ochiuri de sticlă – un truc care face casa primitoare sunt ușile cu ochiuri de sticlă; acestea lasă lumina să treacă și dau fluiditate spațiului.
În loc de final, un sfat în plus. Imaginea casei și aspectul primitor vin din acele elemente care personalizează fiecare încăpere. Fotografiile, decorațiunile pentru perete, pernele de pe canapea, floile (proaspete sau în ghivece), dar și ambianța olfactivă din casă sunt detaliile care fac ca o locuință să devină „acasă”.
Sursă foto: Shutterstock.com