Dacă te numeri printre cei care tocmai au dat peste un animal abandonat și vrei să te îngrijești de micul (sau mai marele) necuvântător, este destul de ușor să îți asumi o astfel de responsabilitate când ești corect informat. De cele mai multe ori, astfel de întâmplări neprevăzute s-ar putea să îți dea puțin peste cap rutina, mai ales dacă nu ești încă proprietar cu acte în regulă. Iată ce ar trebui să ai în vedere atunci când iei acasă un patruped găsit într-o stare nu foarte bună.
Starea de sănătate
Desigur că prima grijă când vine vorba despre astfel de situații ține de evoluția imediată a stării de sănătate. Nu sunt puține cazurile când animalele au acumulat paraziți și s-au îmbolnăvit sau chiar au fost rănite și necesită îngrijire medicală imediată. Asigură-te că vizitezi cât mai repede un cabinet medical veterinar pentru ca un medic să consulte noul tău prieten și să îți spună dacă există sau nu motive de îngrijorare.
Cel mai probabil următoarea vizită va fi și la o farmacie veterinara, pentru a respecta eventuala rețetă medicală primită, dar și pentru scurte cumpărături. În farmaciile veterinare găsești în prezent și accesorii potrivite tipului de animăluț, jucării, soluții pentru deparazitare pe care să le aplici tu sau chiar mâncare.
Hrana
Alimentația este esențială când vine vorba de însănătoșirea rapidă a micului necuvântător. Este important ca aceasta să fie suficient de hrănitoare, pentru ca toate procesele din organism să se poartă desfășura armonios. Hrana este îmbogățită cu vitamine, minerale sau arome naturale care contribuie la un apetit sănătos și echilibrat. Există inclusiv tipuri de hrană specifice anumitor probleme digestive, pentru animale sterilizate (număr diferit de calorii) sau variantele pentru animalele încă în creștere sau pentru cele care se joacă și afară (mai multe calorii).
Contrar unor așteptări (de cele mai multe ori în cazul pisicilor), hidratarea trebuie și ea avută în vedere, deoarece animalele au nevoie de lichide pentru o bună digestie și, fără apă pusă la dispoziție, animalul nu se va hidrata suficient. În plus, cantitățile sunt și ele extrem de importante. Există animale care mănâncă și beau apă atunci când le este foame / sete și doar cât este necesar, dar și altele care trebuie obișnuite cu o anumită porție, deoarece nu se opresc din mâncat până nu termină. Adaptarea cantităților și obișnuința este aici cheia succesului.
Adaptarea
Trauma pe care necuvântătoarele o suferă când se văd singure și abandonate poate fi înlăturată doar cu foarte multă răbdare, căldură și încurajări. Un animal de companie al cărui istoric este necunoscut va fi o provocare pentru întreaga casă și vine la pachet cu o nevoie suplimentară de afecțiune.
Astfel, jocurile și jucăriile pot face ca adaptarea să fie mult mai ușoară. Revenirea completă poate să apară după o perioadă mai lungă, așa că în acest timp este necesar un mediu calm, comod și care să inspire siguranță. Vei observa că, odată cu trecerea timpului, micul patruped va învăța care sunt obiceiurile casei, va avea o rutină și va ști unde este locul potrivit pentru a dormi sau a mânca, toate acestea evidențiind că este fericit și se simte ocrotit.
Adopția
În cazul în care te decizi să păstrezi animăluțul găsit, lucrurile sunt cum nu se poate mai simple. Fiind evident că este abandonat, nu ai alte obligații decât să te asiguri că starea de sănătate inițială este monitorizată și că vei respecta calendarul vaccinărilor și deparazitărilor.
Vei ști de la medicul veterinar dacă patrupedul are contraindicații sau recomandări speciale. În cazul în care nu poți adopta, rețelele de socializare sunt un bun mecanism pentru a găsi doritori de animăluțe. Poți apela și la anumite ONG-uri sau chiar la cunoștințe, pentru a te asigura că mica ființă salvată de tine va ajunge într-un loc unde se va avea grijă de ea așa cum se cuvine.
Găsirea unui animal abandonat poate să scoată la iveală unele dintre cele mai bune calități umane: empatia. Urmând pașii de mai sus, ai șanse maxime de reușită când vine vorba de readaptarea și chiar integrarea în familie a pisicii / câinelui (cel mai frecvent abandonate). Nu ezita să oferi o mână de ajutor, pentru că necuvântătoarele sunt la rândul lor speriate în astfel de situații. Astfel, vei ajunge de la a nu ști cum să iei micul pui în brațe, până la a renunța la ideea de a da spre adopție, pentru că deja te-ai îndrăgostit de micul purtător de blăniță.
Sursa Foto: Pixabay