Daniel Day Lewis – biografie

Daniel Day Lewis este unul dintre cei mai respectati si talentati actori ai generatiei sale, cunoscut pentru angajamentul sau total fata de fiecare rol pe care il interpreteaza. Nascut pe 29 aprilie 1957 in Londra, Marea Britanie, el a devenit o figura iconica in cinematografie datorita interpretarii sale extraordinare si capacitatii sale de a imbina perfect tehnica actoriceasca cu un realism emotionant.

Copilarie si Educatie

Daniel Day Lewis a crescut intr-o familie cu o bogata mostenire artistica. Tatal sau, Cecil Day-Lewis, a fost un poet laureat britanic, iar mama sa, Jill Balcon, a fost o actrita talentata. Acest mediu creativ si cultural a jucat un rol esential in formarea pasiunii lui Daniel pentru arta si actorie. El a urmat cursurile scolii Sevenoaks si a continuat studiile la Bedales School, ambele institutii fiind cunoscute pentru accentul pus pe dezvoltarea creativitatii si gandirii libere la studenti.

La varsta de 13 ani, Daniel Day Lewis a fost admis la National Youth Theatre din Londra, unde a inceput sa-si cultive abilitatile actoricesti. Mai tarziu, a studiat la Bristol Old Vic Theatre School, una dintre cele mai prestigioase scoli de teatru din Marea Britanie. Aici, el a avut ocazia sa invete de la unii dintre cei mai buni profesori de actorie din tara, dezvoltandu-si astfel stilul unic si meticulos care avea sa devina marca sa in industrie.

Cariera timpurie

Dupa ce a absolvit Bristol Old Vic, Daniel Day Lewis si-a inceput cariera profesionala in teatru, lucrand cu renumite companii britanice precum Royal Shakespeare Company si Royal National Theatre. In aceste prime roluri, el a demonstrat o versatilitate remarcabila si o capacitate de a aduce la viata personaje complexe si variate.

Debutul sau in cinematografie a avut loc in 1982, cu un rol secundar in filmul "Gandhi". Desi rolul sau a fost unul mic, acesta a reprezentat o rampa de lansare pentru viitoarele sale proiecte in industria filmului. In 1984, a avut parte de primul sau rol semnificativ in filmul "The Bounty", unde a jucat alaturi de Anthony Hopkins si Mel Gibson.

Cu toate acestea, punctul de cotitura in cariera sa a venit in 1989, odata cu lansarea filmului "My Left Foot". Interpretarea sa in rolul sculptorului irlandez Christy Brown, care a suferit de paralizie cerebrala, i-a adus primul sau premiu Oscar pentru cel mai bun actor si a confirmat statutul sau de unul dintre cei mai buni actori ai generatiei sale.

Metoda de interpretare

Un aspect definitoriu al carierei lui Daniel Day Lewis este angajamentul sau fata de metoda de interpretare, o forma de actorie in care actorul isi asuma complet personalitatea si experientele personajului pe care il interpreteaza. Acest stil de actorie l-a facut faimos pentru dedicarea sa extrema si pentru transformarile fizice si emotionale prin care a trecut pentru a aduce la viata personajele sale.

  • In "My Left Foot", Day Lewis a petrecut luni de zile invatand sa scrie si sa picteze cu piciorul stang, asemenea lui Christy Brown.
  • In "In the Name of the Father", a trait intr-o celula de inchisoare pentru a intelege mai bine prin ce a trecut personajul sau, Gerry Conlon.
  • In "There Will Be Blood", a studiat intens istoria si tehnicile exploatarii petrolului pentru a intelege mai bine personajul sau, Daniel Plainview.
  • In "Lincoln", a citit sute de carti despre presedintele american si a petrecut luni de zile vorbind cu accentul acestuia chiar si in afara platourilor de filmare.
  • Pentru "Gangs of New York", a invatat sa toace carne pentru a intra in pielea macelarului Bill ‘The Butcher’ Cutting.

Specialistul in arta dramatica, profesorul Kenneth Rea de la Guildhall School of Music & Drama, a laudat abordarea lui Day Lewis, spunand ca "angajamentul sau fata de roluri si abilitatea sa de a se pierde complet in personajele pe care le interpreteaza sunt exemple stralucitoare ale potentialului metodei de interpretare in a aduce realism si profunzime cinematografiei".

Premii si recunoastere

De-a lungul carierei sale, Daniel Day Lewis a fost distins cu numeroase premii si recunoasteri pentru performantele sale remarcabile. El detine recordul pentru cele mai multe premii Oscar castigate de un actor in rol principal, cu un total de trei statuete: pentru "My Left Foot" (1989), "There Will Be Blood" (2007) si "Lincoln" (2012).

Pe langa aceste distinctii, Day Lewis a fost nominalizat la alte doua premii Oscar pentru rolurile sale in "In the Name of the Father" (1993) si "Gangs of New York" (2002). De asemenea, el a primit numeroase premii BAFTA si Globuri de Aur, consolidandu-si astfel statutul de actor de top la nivel mondial.

Criticii si publicul deopotriva au laudat interpretarea lui Day Lewis, apreciind atat tehnica sa deosebita, cat si abilitatea sa de a aduce la viata personaje complexe si profunde. Cariera sa este o marturie a dedicarii si a incredibilei sale abilitati de a transforma fiecare rol intr-o capodopera cinematografica.

Viata personala si retragerea din actorie

In afara platourilor de filmare, Daniel Day Lewis a dus o viata relativ retrasa. In 1996, s-a casatorit cu scriitoarea si regizoarea Rebecca Miller, fiica dramaturgului Arthur Miller. Impreuna, au trei copii si traiesc o viata linistita, departe de agitatia Hollywood-ului.

In 2017, Day Lewis a anuntat ca se retrage din actorie, spunand ca nu mai simte aceeasi pasiune si devotament fata de meseria sa. Ultimul sau film, "Phantom Thread", in regia lui Paul Thomas Anderson, a fost lansat in acelasi an si a fost bine primit de critici, fiind nominalizat la sase premii Oscar.

Desi retragerea sa a fost o pierdere semnificativa pentru lumea cinematografiei, Daniel Day Lewis ramane un simbol al dedicarii si al excelentei artistice. Multi fani si critici spera ca, intr-o buna zi, el va reveni pe marele ecran, aducand cu sine aceeasi intensitate si profunzime care l-au consacrat.

Impact si mostenire

Daniel Day Lewis a lasat o mostenire de netagaduit in lumea filmului, influentand generatii de actori care au urmat. Stilul sau de interpretare si dedicarea sa fata de meserie au stabilit noi standarde pentru ceea ce inseamna angajamentul fata de arta actoriei.

El a demonstrat ca printr-o munca asidua si o dedicatie neclintita, un actor poate aduce un nivel de autenticitate si profunzime personajelor sale care sa capteze publicul si sa castige recunoasterea criticilor. Day Lewis a redefinit limitele actoriei, aratandu-ne ca prin imersiunea completa in rol, un actor poate deveni un adevarat povestitor.

Incheiem acest articol cu gandul ca Daniel Day Lewis ramane un exemplu etern de excelenta artistica, un etalon al actoriei moderne si un simbol al pasiunii pure pentru arta cinematografica. Impactul sau asupra industriei va continua sa inspire si sa influenteze, marcand o era de aur a cinematografiei contemporane.

Articolul Anterior

Daniel Day Lewis – filme

Articolul Urmator

Sidney Poitier 2021

Cele mai populare