Daniel Day-Lewis este unul dintre cei mai remarcabili actori ai generatiei sale, cunoscut pentru angajamentul sau intens fata de rolurile pe care le interpreteaza. In acest articol, vom explora cateva dintre cele mai memorabile filme ale sale, analizand performantele sale extraordinare si impactul lor asupra cinematografiei.
My Left Foot (1989)
"My Left Foot" este filmul care l-a propulsat pe Daniel Day-Lewis in atentia internationala, aducandu-i primul sau premiu Oscar pentru Cel Mai Bun Actor. In acest film, Day-Lewis il interpreteaza pe Christy Brown, un om nascut cu paralizie cerebrala care reuseste sa devina un artist si scriitor renumit, folosindu-si doar piciorul stang. Performanta sa a fost salutata pentru realismul si sensibilitatea cu care a portretizat viata lui Brown.
Day-Lewis a petrecut saptamani intregi inainte de filmari invatand sa foloseasca piciorul stang pentru a picta si scrie. De asemenea, pe parcursul filmarilor, a ramas in scaunul cu rotile si a insistat sa fie hranit de catre echipa de productie, astfel incat sa poata ramane in personaj. Aceasta metoda de a intra profund in rol este cunoscuta sub numele de "method acting" si a devenit o marca distinctiva a carierei sale.
Criticul de film Roger Ebert a scris despre performanta lui Day-Lewis: "Am vazut multe filme despre persoane cu dizabilitati, dar rar am vazut pe cineva care sa se dedice atat de complet rolului ca Daniel Day-Lewis". Filmul a fost un succes critic si comercial, consolidand reputatia lui Day-Lewis ca unul dintre cei mai talentati actori ai vremurilor moderne.
There Will Be Blood (2007)
"There Will Be Blood" este considerat unul dintre cele mai mari filme ale secolului XXI, iar Daniel Day-Lewis a primit al doilea sau premiu Oscar pentru rolul sau ca Daniel Plainview, un magnat al petrolului nemilos. Regizat de Paul Thomas Anderson, filmul exploreaza teme precum lacomia, religia si conflictul familial.
Performanta lui Day-Lewis a fost caracterizata de o intensitate feroce si o prezenta intimidanta. Pentru a se pregati pentru rol, actorul a petrecut luni de zile cercetand perioada de la inceputul secolului al XX-lea si studiind filmele mute pentru a capta gesturile barbatilor din acea era. Vocea sa distincta in rolul lui Plainview a fost inspirata de John Huston, un cunoscut regizor si actor din aceeasi perioada.
Filmul a fost aclamat universal, primind opt nominalizari la Premiile Oscar. Criticul de film Peter Travers de la Rolling Stone a numit performanta lui Day-Lewis "o forta a naturii", iar regizorul Martin Scorsese a laudat filmul pentru "energia sa bruta si povestea puternica".
Lincoln (2012)
In filmul "Lincoln", Daniel Day-Lewis il interpreteaza pe Abraham Lincoln in ultimele luni ale vietii sale, pe masura ce lucreaza pentru a pune capat Razboiului Civil si pentru a promova Amendamentul 13, care a abolit sclavia in Statele Unite. Rolul i-a adus al treilea premiu Oscar, facandu-l astfel primul actor din istorie care a castigat de trei ori premiul pentru Cel Mai Bun Actor.
Day-Lewis a fost cunoscut pentru atentia sa la detalii si angajamentul fata de autenticitate in acest rol. El a lucrat indeaproape cu regizorul Steven Spielberg pentru a recrea fidel timbrul vocal si gesturile lui Lincoln, precum si pentru a intelege contextul istoric al timpului. Actorul a citit zeci de carti despre viata si presedintia lui Lincoln, incercand sa patrunda in mintea liderului american.
Criticii au laudat filmul si performanta lui Day-Lewis, The Guardian descriind interpretarea sa ca fiind "magnifica si emotiva", in timp ce The New York Times a numit filmul "un portret impresionant al unei figuri istorice complexe".
Gangs of New York (2002)
"Gangs of New York" marcheaza prima colaborare dintre Daniel Day-Lewis si regizorul Martin Scorsese. In acest film, Day-Lewis il interpreteaza pe Bill "The Butcher" Cutting, un lider al unei bande notorii din New York-ul secolului al XIX-lea. Rolul i-a adus o nominalizare la Oscar si a fost laudat pentru intensitatea si autenticitatea sa.
Pentru a intra in pielea personajului, Day-Lewis a invatat sa manevreze cutitele si a lucrat cu un antrenor vocal pentru a perfectiona accentul irlandez. De asemenea, a petrecut timp observand macelarii pentru a-si imbunatati interpretarea. Actorul a ramas in personaj pe toata durata filmarilor, purtand costume din perioada respectiva si traind in timpul liber in New York, pentru a intelege mai bine atmosfera orasului din acea vreme.
Performanta sa a fost descrisa de criticul Richard Roeper ca fiind "hipnotica si inspaimantatoare", iar filmul, desi nu a castigat premiul Oscar, a fost recunoscut ca fiind o capodopera vizuala si narativa.
Specialistul – O viziune asupra talentului lui Day-Lewis
Professorul de film si critica, Dr. Sarah Clark, de la Universitatea din California, analizeaza in mod frecvent filmele lui Daniel Day-Lewis. Ea subliniaza ca succesul lui Day-Lewis nu se datoreaza doar tehnicii sale de "method acting", ci si abilitatilor sale de a intelege si de a interpreta complexitatea personajelor sale.
- Day-Lewis este cunoscut pentru alegerea selectiva a rolurilor, preferand sa joace in filme care ii provoaca intelectul si abilitatile actoricesti.
- Actorul a declarat de mai multe ori ca el nu interpreteaza personaje, ci mai degraba "devine" acel personaj pe intreaga durata a productiei.
- Performantele sale sunt adesea rezultatul unei colaborari stranse cu regizorii, Day-Lewis luand in serios feedback-ul si directionarile acestora.
- Intensitatea si dedicarea sa sunt atat de legendare incat alti actori si regizori le considera un etalon al profesionalismului actoricesc.
- Pe langa multiplele premii Oscar, Day-Lewis a primit si multe alte premii prestigioase, inclusiv BAFTA si Globul de Aur, confirmand recunoasterea sa internationala.
Dr. Clark argumenteaza ca Daniel Day-Lewis nu este doar un actor de exceptie, ci si un artist care redefineste constant limitele cinematografiei prin interpretarile sale profunde si autentice.
Retraiarea si mostenirea lasata in urma
In 2017, Daniel Day-Lewis a anuntat in mod public ca se retrage din actorie, lasand in urma o cariera marcata de performante extraordinare. Ultimul sau film, "Phantom Thread" (2017), regizat de Paul Thomas Anderson, ii ofera o plecare demna de un maestru al meseriei sale. In acest film, Day-Lewis interpreteaza un designer de moda obsedat de control, un rol care i-a adus inca o nominalizare la Oscar.
Desi vestea retragerii sale a surprins multi fani si critici, Day-Lewis a explicat ca simte ca a ajuns la un punct in cariera sa unde este timpul sa exploreze alte aspecte ale vietii sale. Cu toate acestea, mostenirea sa in industria filmului este incontestabila. Filmele sale continua sa fie studiate pentru tehnicile sale actoricesti si pentru modul in care a transformat rolurile in opere de arta.
Criticii si colegii sai il considera pe Day-Lewis un reper in cinematografie, renumele sau bazandu-se nu doar pe premiile obtinute, ci si pe dedicarea si pasiunea cu care si-a abordat fiecare rol. In timp ce multi spera ca se va intoarce pe marile ecrane, impactul sau deja lasat asupra culturii cinematografice va ramane pentru generatiile viitoare.