Aparatul dentar: Mituri și adevăruri despre corectarea dinților

Aparatul dentar reprezintă o metodă populară și eficientă de corectare a problemelor de aliniere a dinților sau de mușcătură. Rolul său este de a îmbunătăți sănătatea și estetica zâmbetului tău.

Beneficiile unui aparat dentar fix sau invizibil sunt multiple, pornind în primul rând de la prevenirea unor probleme orale grave. De asemenea, cu ajutorul aparatului dentar vei obține un zâmbet complet aliniat, sănătos și vei îmbunătăți mușcătura și alinierea oaselor maxilarului.

Aparatul dentar este doar pentru copii

Deși multe persoane asociază acest tip de tratament cu perioada copilăriei, beneficiile aparatului dentar ceramic sau tradițional sunt evidente și pentru adulți. Tratamentul ortodontic este adecvat pentru orice vârstă, iar din ce în ce mai mulți adulți aleg această opțiune pentru a-și îmbunătăți aspectul dinților. De fapt, majoritatea pacienților care poartă aparat dentar sunt adulți. Indiferent dacă ai 30, 40 sau mai mulți ani, poți opta pentru un aparat dentar pentru a rezolva problemele de sănătate orală cu care te confrunți.

Aparatele dentare sunt dureroase

Deși unele aparate dentare pot crea disconfort, în mod special atunci când au loc ajustările, acestea nu sunt atât de dureroase precum crezi. Multe dintre aparatele dentare moderne sunt create pentru a fi mai confortabile comparativ cu cele folosite în trecut. Deși după ajustări multe aparate dentare pot provoca o ușoară durere sau presiune la nivelul dinților și gingiilor pentru câteva zile, acestea pot fi rapid diminuate cu ajutorul analgezicelor. Pe măsură ce dinții se aliniază, disconfortul devine din ce în ce mai suportabil, iar mulți pacienți se obișnuiesc cu el.

Aparatele dentare vor face dinții mai puțin rezistenți și predispuși la apariția cariilor

Cele mai citite articole

Aparatul dentar nu are rolul de a slăbi dinții sau a-i predispune la apariția cariilor. Cu toate acestea, în cazul aparatelor dentare tradiționale, periajul și curățarea pot fi dificile. Dacă rămân resturi alimentare între dinți din cauza unei igiene orale necorespunzătoare, riscul de a dezvolta carii sau pete pe dinți crește semnificativ. De aceea, este esențial să urmezi recomandările medicului ortodont și să respecți rutina de periaj și îngrijire pe care acesta ți-o recomandă.

Aparatele dentare sunt folosite doar pentru motive estetice

Deși multe aparate dentare sunt folosite pentru alinierea dinților și îmbunătățirea aspectului zâmbetului, scopul principal pentru care ortodontul recomandă acest tratament nu este exclusiv estetic. Aparatele dentare sunt esențiale pentru corectarea problemelor serioase de sănătate orală, cum ar fi nealinierea dinților sau dificultățile de mușcătură. Prin îndreptarea dinților, nu doar că vei rezolva aceste probleme dentare, dar îți vei și îmbunătăți sănătatea orală și stima de sine.

Toate aparatele dentare sunt la fel 

În prezent, există diverse tipuri de aparate dentare, care sunt destul de diferite unele de altele. De exemplu, aparatul dentar tradițional este din metal sau ceramic și are rolul de a rezolva probleme orale serioase. Pe de altă parte, aparatul dentar transparent, cum ar fi Invisalign, reprezintă o opțiune discretă pentru cei care au probleme mai puțin complexe și vor o variantă care este mai puțin vizibilă.

În concluzie, există diferite mituri legate de aparatele dentare. Adevărul este că acest tip de tratament este eficient, confortabil și accesibil. Cunoașterea miturilor legate de aparatele dentare te poate ajuta să alegi tipul de aparat potrivit și să rezolvi problemele de sănătate orală cu care te confrunți.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum să alegi sistemul de încălzire ideal pentru locuința ta

Cele mai populare