Majoritatea caselor au aleei, sau platouri de beton deoarece acestea oferă durabilitate în comparație cu alte opțiuni, cum ar fi asfaltul. Cu toate acestea, betonul necesită întreținere în timp util pentru a evita fisurile, deteriorarea și pătarea.
Factori care pot deteriora betonul neetansat
● Agresiunea chimica de carbonatare a betonului
Gravitatea acestui fenomen este legată de calitatea betonului, de grosimea stratului de beton care acoperă armatura și de gradul de compactare a betonului. Fenomenul de carbonatare determina o reducere a pH-ului betonului de 13 pH la 8,5 pH-9pH, valori care sunt sub pragul necesar a asigurarii condițiilor de pasivitate a armaturilor. Ca și consecință, fierul de armatura începe sa se oxideze, formează rugină care expandează și creeaza tensiuni superioare rezistenței la rupere a betonului. Astfel stratul de beton care proteja armatura se desprinde, expunandu-se direct la coroziune prin ruginire.
● Agresiunea chimica a sarurilor de clor sau de sulf
Ionii de clor, prezenți în sarurile folosite iarna pentru dezghețul carosabilului, penetreaza betonul. Efectul clorurilor este coroziv asupra betonului dar ajungand la interior, de la o anumita concentratie, determina coroziunea electrochimica a fierului de armatura avand ca rezultat producerea oxidului de fier și clorura ferica.
● Agresiunea ciclurilor de inghet-dezghet Apa se infiltrează prin porii betonului în interiorul lui și în prezenta inghetului, prin modificarea volumului apei, determina mari presiuni care provoacă fisuri si crapaturi ale betonului. Prin înghet, apa își modifica volumul cu 9% ! Alternanta ciclurilor de inghet-dezghet accelereaza fenomenul de degradare, care este cu atat mai grav cu cat betonul este mai poros, cu cat stratul de acoperire cu beton peste armatura este mai redus și cu cat calitatea betonului este mai slabă.
● Agresiunea provocata prin eroziune
Se manifesta prin uzură suprafeței betonului datorită curgerii apei care conține materiale antrenate de apa.
● Agresiunea provocata prin suprasarcini și impact
Solicitările de supragreutate neprevăzute în faza de proiectare sau socurile mecanice accidentale sau ciclice pot genera în multe cazuri leziuni grave ale structurii de beton. Deteriorarea betonului progresează relativ încet. În faza inițială, care putea dura destul timp, nu exista semne vizibile pe suprafața betonului. Totuși, în structura sa, se desfășoară deja procesul de carbonatare, până în punctul în care adâncimea neutralizarii ajunge la oțelul armat și distruge stratul de protectie
Beneficiile etanșării betonului
1. Întărire uniformă, îmbunătățită:
Controlează contracția timpurie și fisurarea betonului; stabilizează suprafața și reduce eficient fisurile
2.Sigilează porii betonului:
Sigiliul pătrunde în suprafața betonului pentru a sigila porii; oferă tuturor suprafețelor de beton o etanșare profundă și permanentă, care este ușor de curățat și întreținut.
3. Îmbunătățește duritatea și rezistența la impact:
Rezistența și durabilitatea betonului sunt îmbunătățite și protejate de deteriorare; rezistența la abraziune și la impact este crescută substanțial
4. Rezistență chimică:
un singur strat respinge majoritatea contaminanților de suprafață, inclusiv acizii organici, sărurile alcaline, uleiurile și grăsimile
5. Elimina praful:
Reacționează chimic cu sarurile din beton pentru a întări suprafața și a reduce uzura și eliberarea de praf de beton.
6. Finisare netedă a suprafeței: suprafețele dezvoltă un finisaj permanent asemanator marmurei și strălucesc la aproximativ șase până la douăsprezece luni după tratamentul cu un sigilant beton. Această strălucire va dura toată durata de viață a suprafeței cu întreținere adecvată.
7.Adezivitate:
Elimină sărurile de suprafață dăunătoare unei adezivității adecvate; betonul rezultat este o suprafata ideala pentru vopsele, si alte acoperiri pentru pardosea.
Aplicarea etanșantului potrivit pentru beton va prelungi durata de viață a betonului, păstrând în același timp calitatea excelentă.