Urmează să te muți la bloc? Iată ce ar trebui să faci ca nou proprietar

Senzația de fericire pe care o simți atunci când îți cumperi primul apartament este unică, însă vine și cu anumite responsabilități pe care este bine să le ai în vedere din timp. Dacă le cunoști, le poți rezolva în timp util și, astfel, te poți bucura de relaxare în noul tău cămin.

Descoperă, în cele ce urmează, ce trebuie să faci după ce devii proprietar de apartament.

  1. Inițiază trecerea pe rol a proprietății

Printre primele lucruri pe care trebuie să le faci atunci când devii proprietar este de a iniția trecerea pe rol a proprietății. Acest lucru trebuie făcut în cel mult 30 de zile de la data la care ai achiziționat imobilul și se referă, mai exact, la înscrierea în evidența fiscală a imobilului, pe numele tău. Scopul acestei acțiuni este de a aduce la cunoștință autorităților că tu ești noul proprietar al imobilului și că tu ești cel care va trebui să achite impozitul anual.

Toate aceste demersuri pot fi făcute fie online, fie la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale, iar documentele necesare sunt: cartea de identitate, actul de proprietate, certificatul energetic al imobilului și cadastrul.

  1. Încheie o poliță de asigurare

Este important să știi faptul că în România există 2 tipuri de asigurări pentru locuințe: asigurarea obligatorie, denumită și PAD, și asigurarea facultativă, care poate fi încheiată numai dacă ai optat pentru cea obligatorie, mai întâi.

Dacă te întrebi care sunt diferențele între ele, află că asigurarea obligatorie te protejează financiar numai împotriva dezastrelor naturale care cauzează daune locuinței, în timp ce asigurarea facultativa a locuintei te poate proteja și împotriva pagubelor produse de incendiu, explozie sau inundațiile provocate de vecini. De asemenea, în cazul în care pagubele sunt mari, iar locuința nu mai poate fi locuită, poți beneficia și de decontarea cheltuielilor cu chiria pe o perioadă determinată.

  1. Ia legătura cu administratorul blocului

Cele mai citite articole

Dacă apartamentul în care te muți a mai avut și alt proprietar înaintea ta, un alt lucru pe care trebuie să îl faci după achiziție este de a lua legătura cu administratorul blocului. 

Acesta nu este un proces complex și presupune mai mult o discuție între tine și acesta, însă trebuie să aibă loc în termen de 10 zile din momentul în care devii proprietar. 

De asemenea, vei avea nevoie de o copie a actului tău de identitate și a contractului de vânzare-cumpărare, pentru a fi menționat în Cartea Imobilului. 

  1. Respectă orele de liniște

Nu în ultimul rând, ca un bun locatar, trebuie să ții cont că există anumite ore de liniște care trebuie respectate, pentru a evita sancțiunile și amenzile. Acestea sunt reprezentate de următoarele intervale orare: 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00. Deși acestea sunt valabile și în alte contexte, făcând parte din normele de conviețuire socială, ale ordinii și liniștii publice, ele sunt respectate cu precădere la bloc, atunci când vecinii pot fi ușor deranjați de un volum mai tare al muzicii sau de alte zgomote care se pot auzi din apartament.

De aceea, ca nou proprietar, asigură-te că ții cont de aceste intervale orare, ca să te poți integra cu ușurință în noua comunitate.

În concluzie, achiziția unei noi locuințe vine la pachet cu o serie de responsabilități care îți amintesc încă o dată că ai făcut primii pași în viața de adult. Ține cont de cele menționate în acest articol și asigură-te că le îndeplinești în timp util, pentru a evita evenimentele neplăcute și chiar amenzile.

Sursă foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Învățarea tradițională vs Inteligența Artificială: importanța interacțiunii sociale

Articolul Urmator

Ce activități poți face pe un balcon închis?

Cele mai populare