Cum alegi echipamentul potrivit pentru schi fond?

Cum te menții în cea mai bună formă iarna? Dacă vrei să păstrezi tonusul muscular și forma de invidiat, îți recomandăm să încerci ski fond. Folosit de mulți sportivi ca să se mențină în cea mai bună formă pe durata iernii, ski fond este ușor de practicat indiferent de experiența ta pe schiuri sau condiția fizică. Poate fi practicat la diverse niveluri în funcție de tehnica aplicată și eficiența echipamentului. Ca și celelalte sporturi de iarnă, schi fond are la bază un echipament standard ce îți oferă aderența și stabilitatea de care ai nevoie pe zăpadă. Odată ce tehnica ta se îmbunătățește, poți adapta schiurile de fond în funcție de nivelul de practică și stil. 

Dar ca să înțelegi mai bine în ce constă un echipament pentru schi de fond și cum alegi schiurile potrivite îți recomandăm să citești în continuare. 

Schiuri pentru schi fond în funcție de experiența ta 

Dacă ți se pare o adevărată provocare să alegi schiurile de fond și te pierzi printre varietatea de modele, aceste sfaturi te vor ajuta. În primul rând trebuie să știi că schiurile pentru ski fond se aleg în funcție de nivelul de practică și utilizare, dar și în funcție de tehnică sau stilul pe care îl abordezi. Toate aceste detalii te ajută să investești într-un echipament care să îți asigure eficiență, dar și confort și siguranță. 

Cele mai citite articole

După nivelul de practică și utilizare schiurile de fond sunt: 

  • Pentru schiori începători care practică acest sport ocazional, doar pentru recreere. Prin ce se deosebesc de restul modelelor? Sunt mai late și mai moi, cu talpă rezistentă. Stabilitatea este cuvântul cheie care le definește, viteza fiind mai puțin importantă pentru primele lecții de ski fond.
  • Pentru schiori avansați care practică la un nivel intermediar și cunosc deja tehnica de bază pentru schi de fond, schiurile recomandate sunt mai rapide și mai rigide. Alunecarea și viteza la deplasare cresc semnificativ comparativ cu schiurile de fond pentru începători. 
  • Pentru schiori profesioniști care practică intensiv schi de fond fie ca antrenament, fie la nivel competițional, accentul cade pe dinamică și alunecare optimă. Sunt mai înguste și drepte comparativ cu celelalte modele. Pot fi utilizate pe orice relief pentru că permit menținerea unui ritm constant. 

Schiuri de fond pentru fiecare stil practicat 

Stilul sau tehnica aplicată când practici schi de fond variază. Poate practici doar pe pârtii amenajate sau poate vrei să încerci un antrenament intensiv pe schiuri și vrei să experimentezi stilul liber. Pentru fiecare tehnică ai nevoie de un echipament adecvat. Astfel vei obține rezultatele dorite fără să faci compromisuri asupra siguranței sau confortului pe schiuri. 

Dacă aplicăm regula stilului de schi fond pe care vrei să o încerci, există: 

  • Schiuri de fond pentru stilul clasic, cel mai des întâlnite la schiori începători care exersează pe pârtii amenajate. Au vârful ușor curbat și pun accent pe stabilitate și aderență și mai puțin pe viteză la coborâre. Sunt ideale pentru primele lecții de ski fond.
  • Schiuri pentru schi de fond utilizate pentru stilul skate, o tehnică mai complexă ce îmbină alunecarea pe schiuri cu mișcări ale brațelor și corpului asemănătoare celor pe patine. Vârful este mai mic, la fel și lungimea lor. Acest model pune accent pe viteză și manevrabilitate. 
  • Schiuri pentru stilul combi, ideale dacă practici alternativ cele două tehnici de bază. Lungimea schiurilor este la jumătatea celor două modele de bază, în timp ce designul schiurilor de fond pentru stilul combi îmbină caracteristic de la ambele. 

Ce stil practici ca să te menții în cea mai bună formă iarna? Echipează-te cu schiurile de fond potrivite și descoperă un sport pe cât de relaxant, pe atât de revigorant. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Fond de ten vs. BB Cream vs. CC Cream: care este diferența între ele

Articolul Urmator

Cum să îți menții părul strălucitor și sănătos cu doar câteva produse

Cele mai populare