Ceasul mecanic sau automatic: care sunt diferențele?

Ceasul reprezintă unul dintre cele mai des purtate accesorii. Pe lângă funcționalitatea sa, contribuie de fiecare dată la un look stylish, fie că purtătorul a ales haine casual sau elegante.

Producătorii au oferte din ce în ce mai vaste când vine vorba despre ceasuri, atât în ceea ce privește modelele, cât și materialele sau mecanismele. Dintre acestea din urmă, ceasurile mecanice și cele automatice sunt cele mai populare.

Iată care sunt asemănările și diferențele dintre ele, pentru a putea alege ceea ce ți se potrivește cel mai bine!

De ce să alegi un ceas clasic?

Ceasurile cu afișaj digital și cele inteligente reprezintă o categorie separată de ceasuri, preferate, de regulă, de cei ce vor să își monitorizeze funcțiile corpului când fac antrenamente sau alte activități sportive. Acestea au un aspect minimalist, potrivit ținutelor sport sau casual.

Pentru cei care adoră modelele clasice de ceasuri, cu un cadran elegant, cele mai potrivite sunt ceasurile mecanice și cele automatice. Acestea se potrivesc perfect în orice outfit – ceasurile Tissot, de exemplu, arată impecabil într-o ținută formată din pantaloni, cămașă și sacou sau chiar jeans și un tricou simplu, alb. Versatile și potrivite oricărei ocazii!

Care sunt asemănările dintre un ceas mecanic și unul automatic?

În primul rând, trebuie să știi că ceasurile automatice sunt tot mecanice, la bază. Ele sunt create cu același mecanism esențial, format din roți dințate și anumite angrenaje, care fac limbile ceasului să se miște.

Pentru ca acele să se miște și să indice ora corectă, este nevoie de un proces numit armare. Aici, intervin diferențele dintre cele două tipuri de ceasuri.

Care e diferența dintre ceasul mecanic și ceasul automatic?

Cum funcționează un ceas mecanic

Un ceas mecanic este întotdeauna prevăzut cu un remontoar. O așa-numită „coroniță” este vizibilă în partea dreaptă a cadranului, la exteriorul carcasei. Când aceasta este rotită spre înainte, sistemul pe bază de rotițe se pune în mișcare și creează energie pentru ca ceasul să funcționeze.

Cele mai citite articole

Pentru ca ceasul să funcționeze optim, eliberarea acestei energii create trebuie să fie făcută lent și controlat, lucru care este posibil datorită altor piese din mecanismul ceasului, precum balansierul, arcul balansierului și diferite regulatoare folosite de producători. În caz contrar, acele s-ar mișca rapid, apoi s-ar opri în scurt timp, când energia creată prin rotire ar fi epuizată.

Cum funcționează un ceas automatic

Acum, că știi cum funcționează mecanismul unui ceas, vei putea înțelege mai ușor diferențele dintre cel mecanic și cel automatic.

Spre deosebire de ceasul mecanic, ceasul automatic este prevăzut cu elemente suplimentare. Este vorba despre un strat în plus, situat deasupra sistemului mecanic, care conține o mică greutate oscilantă, pe nume rotor. Aceasta se mișcă natural odată cu brațul tău, ceea ce înseamnă că produce constant acea energie esențială funcționării ceasului.

Cu alte cuvinte, dacă porți constant un ceas automatic, acesta va funcționa fără probleme și se va „încărca” fără a necesita niciun efort suplimentar din partea ta.

Avantajele și dezavantajele fiecărui tip de ceas

Avantajele unui ceas mecanic sunt autenticitatea și farmecul sistemului original, precum și aspectul clasic, elegant. Totodată, el nu este prevăzut cu acel spațiu suplimentar pentru rotor, ceea ce îl poate face mai compact.

Dezavantajul principal este acela că, dacă îți dorești un ceas pe care te poți baza non-stop, trebuie să ai mereu grijă să rotești coronița de lângă cadran. De regulă, este o operațiune pe care trebuie să o faci odată la 1-2 zile sau chiar la 8 zile, în cazul ceasurilor performante, moderne.

Avantajul unui ceas automatic este că nu trebuie să te gândești la armarea lui, acest proces având loc în timp ce tu doar îl porți. Pe de altă parte, dacă nu vei purta ceasul timp de câteva zile, acesta se va opri.

În final, orice tip de ceas ai alege dintre cele două, te vei bucura de un design impecabil și de un accesoriu premium, potrivit în orice context.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum să alegi un detector de camere spion – criterii de selecție și sfaturi pentru a găsi un detector de calitate

Articolul Urmator

5 motive să alegi bijuteriile cu diamante

Cele mai populare