Poziții de dormit: cum să NU te mai trezești cu dureri de spate

Durerile de spate sunt destul de comune, mai ales printre persoanele care nu dorm pe o saltea potrivită sau care au o poziție de somn incorectă. Este destul de ușor să diferențiezi aceste dureri de spate de cele care sunt provocate de o afecțiune medicală – apar doar dimineața, imediat după ce te trezești, și se ameliorează după 1-2 ore, fără să faci ceva special. 

Tipuri de dureri care pot să apară din cauza unui somn de o calitate îndoielnică

Durerile de spate apar de regulă din cauza saltelei care nu asigură un suport corect coloanei vertebrale. Există însă și persoane care experimentează dureri mult mai intense în timpul nopții, furnicături, amorțeală la nivelul picioarelor și slăbiciune musculară – în această situație vorbim de sciatica, o durere provocată de nervul sciatic, resimțită la nivelul spatelui (în special în zona lombară), a feselor, coapselor și uneori chiar și a genunchilor. O poziție de somn incorectă agravează de cele mai multe ori sciatica. Un alt tip de durere cu care te poți confrunta este cea de umeri și de gât (știi senzația de gât înțepenit?) care apare ca urmare a somnului pe o pernă nepotrivită, care nu asigură suportul necesar.

Poziții de somn care te ajută să previi durerile de spate

Dacă observi că te trezești din ce în ce mai des cu dureri de spate, poate ar fi bine să schimbi poziția de somn. Specialiștii susțin că există câteva pozitii corecte de dormit care te ajută să te odihnești mai bine și să te trezești odihnit, fără dureri. Una dintre ele este dormitul pe spate, o poziție considerată inconfortabilă de multe persoane, însă cu efecte benefice asupra sănătății și somnului. Dacă dormi pe spate, pe o saltea potrivită și cu o pernă ergonomică subțire care să îți asigure sprijinul corect pentru gât, umeri și cap, vei uita complet de durerile de spate pentru că o astfel de poziție asigură o distribuire proporțională a greutății corpului. Mai mult decât atât, atunci când dormi pe spate, este îmbunătățită și circulația sângelui și implicit, oxigenarea creierului.

Cele mai citite articole

O altă poziție pe care o poți încerca pentru a scăpa de durerile de spate este dormitul pe o parte, cu o pernă între genunchi. Vei scăpa nu doar de dureri, ci și de arsurile la stomac sau apneea în somn. Iar dacă partenerul se plânge că sforăi în somn, încearcă să dormi pe o parte și vei vedea că această problemă va dispărea.

Dormitul pe burtă nu este recomandat pentru că afectează coloana vertebrală, iar pe termen lung îți va aduce și mai mult disconfort. 

Tu ce poziție de somn preferată ai?

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Fundamentele Project Managementului: De la planificare la implementare

Articolul Urmator

Ce pantofi trebuie să ai în garderobă primăvara?

Cele mai populare