În ciuda progreselor medicinei moderne, chiar și la ora actuală mai există boli a căror cauză nu este cunoscută. Se știe care sunt categoriile de persoane cele mai expuse riscului de a se îmbolnăvi, cum se manifestă, cum se tratează, chiar și cum se pot preveni, dar nu se poate identifica o cauză exactă. În acest articol vom vorbi despre câteva dintre aceste boli despre care, în ciuda numeroaselor teorii existente, nimeni nu poate spune că știe de ce apar.
Hepatita de cauză necunoscută
Cel mai recent exemplu în acest sens este hepatita de cauză necunoscută ce a afectat în anul 2022 sute de copii cu vârste cuprinse între 1 lună și 16 ani, din zeci de țări ale lumii, provocând chiar și câteva zeci de decese.
Această formă nouă de hepatită nu este cauzată de niciunul dintre cele 5 tipuri de virusuri hepatitice (A, B, C, D, E). În prezent, se vorbește despre două posibile cauze, adenovirusul și SARS-CoV-2, dar investigațiile sunt încă în desfășurare și aceste ipoteze nu au fost confirmate.
În cazurile identificate până în prezent, această nouă afecțiune s-a manifestat prin inflamația ficatului (hepatită acută), cu creșterea semnificativă a nivelului de enzime hepatice (aspartataminotransferază sau alaninaminotransferază mai mare de 500 UI/L), simptome gastro-intestinale (dureri abdominale, diaree, vărsături) și icter. Febra nu este, de regulă, unul dintre simptome și majoritatea cazurilor au fost diagnosticate la copii cu vârsta de până în 5 ani. Unii dintre pacienți au avut nevoie de transplant de ficat și, după cum am menționat mai sus, s-au înregistrat și câteva zeci de decese.[2][3][5]
Sindromul de oboseală cronică
O altă afecțiune a cărei cauză nu este cunoscută este sindromul de oboseală cronică. Există multe teorii privind etiologia sa, de la infecții virale până la stres psihologic sau a combinație a mai multor factori. Pentru confirmarea diagnosticului poate fi necesară efectuarea a diverse teste, iar tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor, care pot varia de la o persoană la alta.
Cele mai citite articole
De obicei, se manifestă prin oboseală, probleme de memorie sau dificultăți de concentrare, dureri de cap, dureri de gât și dureri musculare ori dureri articulare inexplicabile. Mai poate apărea și senzația de amețeală care se agravează atunci când te ridici după ce ai stat culcat sau te așezi după ce ai stat în picioare. Lista posibilelor simptome mai include somnul neodihnitor și epuizarea extremă după depunerea unui efort fizic sau psihic.[1]
Fibroza pulmonară idiopatică
Fibroza pulmonară idiopatică este o boală cronică ce afectează plămânii, ducând la cicatrizarea acestora. Cauza exactă nu a fost identificată până în prezent, dar se crede că expunerea la anumite tipuri de praf (ex: praf de lemn, praf de metal), infecțiile virale, istoricul familial, refluxul gastroesofagian și fumatul ar avea un rol în dezvoltarea acestei afecțiuni.
Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în rândul persoanelor cu vârsta între 70 și 75 de ani. Este mai rar întâlnită la cele cu vârsta sub 50 de ani. Simptomele sale includ dificultățile de respirație, tusea seacă persistentă, oboseala, pierderea apetitului, pierderea în greutate și umflarea vârfurilor degetelor. Aceste simptome tind să apară treptat și să se agraveze odată cu trecerea timpului, ceea ce le poate ușor de trecut cu vederea la început.
Nu există un tratament pentru fibroza pulmonară idiopatică. Sunt însă soluții la care se poate apela pentru a încetini progresia bolii și a ameliora simptomele.[4]
Noua formă de hepatită, sindromul de oboseală cronică și fibroza pulmonară cronică sunt doar câteva dintre numeroasele afecțiuni a căror cauză nu este cunoscută. Lista acestora este mult mai lungă și poate continua să crească. La fel de posibil este ca, în viitor, pe măsură ce cercetările continuă, cauzelor lor să fie identificate.
Bibliografie:
- „Chronic Fatigue Syndrome – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490. Accessed 1 Nov. 2022.
- „Joint ECDC-WHO Regional Office for Europe Weekly Hepatitis of Unknown Origin in Children Surveillance Bulletin.” European Centre for Disease Prevention and Control, 13 Sept. 2022, www.ecdc.europa.eu/en/hepatitis/joint-hepatitis-unknown-origin-children-surveillance-bulletin. Accessed 1 Nov. 2022.
- „Multi-Country – Acute, Severe Hepatitis of Unknown Origin in Children.” Who.int, 2022, www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON376. Accessed 1 Nov. 2022.
- NHS Choices. Overview – Idiopathic Pulmonary Fibrosis. 2022, www.nhs.uk/conditions/idiopathic-pulmonary-fibrosis/. Accessed 1 Nov. 2022.
- „Severe Acute Hepatitis of Unknown Aetiology in Children – Multi-Country.” Who.int, 2022, www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON400. Accessed 1 Nov. 2022.