Transpirație excesivă: Sfaturi și recomandări

Transpirația excesivă este un fenomen neplăcut care nu are mereu legătură cu căldura intensă sau cu mișcările fizice intense. Hiperhidroza poate fi tratată cu medicamente și terapii complexe și, în situații deosebite, se ajunge chiar și la intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea glandelor sudoripare. 

Transpirația excesivă cunoscută și sub numele de hiperhidroză poate duce la un comportament anormal, atunci când viața socială și profesională sunt perturbate de cantitatea mare de sudoare eliminată. Transpirația este un proces normal prin care organismul își reglează temperatura corporală sau se adaptează unor situații variate cu care se confruntă. Există diferite soluții pentru transpirația excesivă, unele mai simple, altele complexe, uneori oferite de personalul medical de specialitate. 

Ce este transpirația excesivă?

Transpirația excesivă sau hiperhidroza este o problemă cu care se confruntă oameni de vârste diferite și care nu are legătură numai cu răcorirea corpului și efortul fizic depus, ci și cu emoțiile, alimentația, vestimentația, anxietatea, unele probleme de sănătate – diabet, deficiențe de funcționare ale glandei tiroide sau ale sistemului nervos, instalarea menopauzei la femei, infecții, unele forme de cancer. 

Complicațiile care pot să apară pe fondul transpirației excesive sunt legate de limitarea interacțiunilor fizice și sociale, adâncirea problemelor psihice și emoționale, dar și dezvoltarea unor afecțiuni la nivelul pielii. 

Transpirația excesivă poate fi localizată sau generalizată, un motiv în plus pentru a lua toate măsurile necesare înainte de a merge la medic pentru consult de specialitate și tratament adecvat. 

Igienă corespunzătoare

Spălarea corpului cu apă călduță zilnic, evitarea băilor fierbinți, schimbarea frecventă a lenjeriei de corp și a hainelor, purtarea articolelor vestimentare din bumbac și alte fibre naturale, care să asigure o bună ventilație a corpului sunt doar câteva dintre măsurile care pot fi luate pentru a limita transpirația excesivă.  

Nu este de neglijat aspectul care vizează spălarea și îngrijirile necesare corpului utilizând produse speciale, adaptate nevoilor reale. Spunem acest lucru pentru că unele geluri sau loțiuni de corp, prin elementele componente pot favoriza transpirația excesivă. 

Folosirea unui antiperspirant de calitate

În transpirația normală poți utiliza orice tip de deodorant, însă, dacă ai cel puțin un episod de transpirație excesivă pe săptămână vei avea nevoie de un produs de calitate, cu acțiune țintită. Consultarea medicului înainte de utilizarea unui astfel de produs este recomandată pentru că acesta îți poate spune dacă este benefic pentru tine să folosești antiperspirant cu aplicare o dată la câteva zile, menit să inhibe transpirația. 

Menținerea unei greutăți corporale normale

Cele mai citite articole

Dacă te confrunți cu obezitate sau ai fluctuații de greutate este posibil să ai și episoade de transpirație excesivă și să îți fie dificil să te răcorești. Menținerea unei greutăți corporale normale îți asigură sănătatea organismului, dar și limitarea transpirației excesive. 

Evitarea unor alimente

Mâncărurile picante pot fi favoritele tale, dar condimentele și alimentele piperate contribuie la apariția transpirației excesive. Hrana fierbinte are același efect, iar lichidele puternic încălzite, consumate pe termen mediu și lung favorizează hiperhidroza. 

Cafeaua stimulează glandele sudoripare și este cea care contribuie la transpirația axilelor, palmelor și picioarelor. 

Temperatură adecvată

Alături de purtarea hainelor potrivite activității desfășurate, articole din fibre naturale, trebuie să ai în vedere și menținerea unei temperaturi acceptabile în locuință sau la serviciu pentru evitarea supraîncălzirii corpului. 

Schimbarea stilului de viață

Reducerea anxietății, evitarea factorilor de stres și a activităților fizice în perioadele călduroase, hidratarea optimă, odihna de calitate sunt câteva elemente de avut în vedere pentru a preveni transpirația excesivă. 

Atenție sporită medicației

Pentru unele boli cronice poți avea prescripție medicală cu tratamentul specific. Unele medicamente determină transpirație excesivă. Verificarea prospectului și discuția cu medicul pot clarifica problema. 

Ajutor medical de specialitate

Pentru a ține sub control hiperhidroza este posibil să ai nevoie de ajutor de specialitate. Medicul îți poate indica tratament medicamentos, injecții cu botox și chiar intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea glandelor sudoripare sau pentru deblocarea unor nervi care favorizează transpirația excesivă. 

Acest material conține informații care nu pot fi utilizate pentru autodiagnosticare. Consultă un medic specialist dacă crezi că te confrunți cu transpirație excesivă și urmează recomandările acestuia!

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Organizarea botezului – pași utili pentru un eveniment memorabil

Articolul Urmator

Care sunt principalele avantaje aduse de investirea actiunilor la bursa?

Cele mai populare