Aluatul de orice fel: cum îl prepari astfel încât să iasă perfect

Există multe gospodine care se pot lăuda cu tot felul de preparate spectaculoase, dar când vine vorba de aluaturi, să dea greș. Adevărul este că în spatele oricărui aluat perfectă stau câteva secrete pe care le vom împărtăși cu tine în cele ce urmează. După ce citești cu atenție și asimilezi informațiile de mai jos, cu siguranță vei avea mai mult curaj să te aventurezi pe acest drum al aluaturilor (indiferent dacă vorbim de un aluat pizza, un aluat pentru cozonac, plăcinte sau prăjituri) și al preparatelor rumene scoase din cuptor.

Iată care sunt cele mai bine păstrate secrete ale aluaturilor:

Respectarea cantităților

Un sfat aparent banal, dar care face diferența dintre un aluat excelent și un eșec. Știm că există în ziua de astăzi tot felul de instrumente de măsurat pentru ingrediente, de la cana gradată, la lingurile de diferite mărimi. Noi îți recomandăm să folosești cântarul de bucătărie pentru că este cel mai precis atunci când vine vorba de cantități. Acest instrument de cântărit ar trebui să fie aliatul tău atunci când vine vorba de pregătirea aluaturilor, așa că, ține-l la vedere în bucătărie!

Folosirea ingredientelor potrivite

Cele mai citite articole

Dacă în rețetă se specifică folosirea drojdiei proaspete, nu te gândi că o poți înlocui cu cea uscată sau mai rău, cu praful de copt pentru că ai început din start cu stângul. La fel se întâmplă și cu făina – dacă se specifică făina de tip 650, nu o folosi pe cea tip 000 doar pentru că ai o pungă desfăcută în cămară. Fiecare tip de făină are proprietăți diferite și se comportă în mod diferit. Înainte de a te apuca de aluat, asigură-te că ai ingredientele potrivite, că sunt în termen și au fost depozitate în condițiile corespunzătoare.

Frământarea

Frământarea este unul dintre cei mai importanți pași pe care trebuie să îi urmezi pentru că în timpul acestui proces se dezvoltă glutenul. Prin frământare obții acel aluat elastic și fin care după coacere devine pufos și gustos. Dacă nu știi să frămânți, nu îți face prea multe probleme – există roboti bucatarie care fac asta în locul tău și o fac chiar bine. Acesta este și unul dintre motivele pentru care ar trebui să investești într-un robot de bucătărie. Îți ușurează munca și nu te lasă să greșești. Dacă folosești ingredientele care trebuie, în cantitățile exacte și folosești un robot de bucătărie pentru frământare, nu a mai rămas decât un pas pentru a te asigura că vei obține un aluat perfect: dospirea.

Dospirea

Dacă nu stai prea bine cu răbdarea, ar fi bine să pregătești aluatul, să îl frămânți și să îți găsești alte treburi prin casă sau chiar în exteriorul casei ca să nu mergi din 5 în 5 minute să verifici aluatul. Lasă aluatul la dospit cât este necesar (nici mai mult, nici mai puțin) și bucură-te la final de primul aluat perfect pe care l-ai făcut!

Ține cont de aceste trucuri și vei vedea că nu îți va mai fi frică să lucrezi cu aluaturi de orice fel.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

10 motive pentru a vizita Mallorca

Articolul Urmator

Cum trebuie gândite finisajele în amenajarea bucătăriei?

Cele mai populare