Ai o idee inovatoare si vrei sa iti dezvolti afacerea? Afla cum poti obtine surse de finantare

Finantarea este primordiala pentru o afacere aflata in dezvoltare. Astfel, daca ai o idee a carei implementare necesita o anumita suma de bani, este bine sa poti apela la surse de finantare de incredere. Descopera in continuare cateva modalitati de a-ti finanta afacerea, in vederea dezvoltarii ei.

Atrage investitori

Exista mai multe modalitati de a atrage investitori, insa de departe cea mai intalnita si eficienta metoda o reprezinta listarea companiei la bursa de valori. Astfel de finantari pot fi atrase prin emisiunea de actiuni, iar banii atrasi printr-o astfel de modalitate de finantare poarta denumirea de capital social.

Pentru a fi listate la bursa, companiile trebuie sa respecte un anumit set de reguli. Astfel, fie vrei sa primesti o investitie prin incorporarea primelor de emisiune, fie partenerii comerciali solicita un capital social mai mare pentru raspundere, aceste lucruri atrag dupa sine nevoia unei majorari a capitalului social al companiei.

O majorare capital social se poate face in cateva zile, iar pentru a facilita si mai mult acest proces, poti sa apelezi la specialisti in domeniu care sa se ocupe de aceasta operatiune.

Opteaza pentru un credit

Atunci cand ai o idee care poate duce la dezvoltarea afacerii tale, insa nu dispui de capital propriu suficient pentru implementarea ei, poti sa apelezi la un credit pentru companii, oferit de catre institutiile bancare sau de catre cele nebancare. Astfel, fie ca iti doresti sa dezvolti o noua linie de produse, sa extinzi sediul social sau depozitul de produse sau sa investesti in promovarea afacerii tale, poti sa apelezi la un imprumut.

Accesarea unui astfel de credit presupune respectarea unor criterii si o rambursare lunara a banilor imprumutati, plus plata unei dobanzi care se calculeaza in functie de suma de bani imprumutata si de perioada imprumutului. In anumite situatii, se solicita si o garantie materiala pentru a putea obtine creditul.

Cele mai citite articole

Inainte de a accesa un credit, analizeaza bine situatia reala a companiei in prezent si elaboreaza un plan care sa iti permita sa platesti ratele la timp, fara intarzieri. In caz contrar, vei fi nevoit sa platesti penalizari, lucru care poate fi un dezavantaj atunci cand obiectivul tau este dezvoltarea afacerii si cresterea de profit.

Acceseaza fonduri nerambursabile

Primul pas in accesarea de fonduri nerambursabile este identificarea liniei de finantare pe care o poti accesa, in functie de profilul afacerii tale si al domeniului in care activeaza. Urmatorul pas consta in verificarea eligibilitatii, adica citirea regulamentului, pentru a vedea daca te incadrezi pentru a obtine linia de finantare pe care ti-o doresti.

Apoi intocmesti planul de dezvoltare la care te-ai gandit intr-un mod cat mai detaliat si faci previziunile financiare. Acestea trebuie sa contina contul de profit si pierdere, balanta si fluxul de numerar.

Daca esti de parere ca nu detii cunostinte financiare suficiente incat sa obtii fondurile nerambursabile pe care ti le doresti, poti sa apelezi la firme de consultanta care sa te sprijine pe parcursul intregului proces.

Implementarea unei idei de succes poate intampina diverse obstacole atunci cand nu dispui de capitalul necesar pentru dezvoltarea afacerii. Astfel, pentru a asigura succesul unei companii, este important sa te poti baza pe surse de finantare sigure, care sa iti inteleaga viziunea si care sa aiba incredere in ea. 

In acest context, o modalitate de a obtine finantare sunt investitorii, lucru care ar putea presupune si majorarea de capital social, accesarea unui credit prin oferirea unei garantii materiale sau accesarea de fonduri europene nerambursabile, care presupune intocmirea unui plan de dezvoltare detaliat si precis.

Sursa foto: freepik.com

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

12 produse pe care merită să le cumperi de la amanet

Articolul Urmator

Cum sa pregatesti un picnic in 4 pasi simpli

Cele mai populare