Tot ce trebuie să știi despre structurile metalice din inox

Oțelul inoxidabil – cunoscut și sub denumirea de oțel nobil – este un tip de material cu proprietăți unice. Aspectul său frumos și rezistența la coroziune l-au transformat în materialul utilizat pe scară largă în multe industrii. Ce este oțelul inoxidabil, care sunt proprietățile și aplicațiile acestuia, dar și ce fel de structuri pot fi realizate din acest metal poți afla din acest articol.

Ce este oțelul inoxidabil sau inoxul?

Acest aliaj de fier cu crom și carbon este cunoscut sub denumirea de oțel inoxidabil. Pe suprafața acestuia se formează un strat pasiv care oferă rezistență ridicată la coroziune. În acest fel, diversele structuri metalice inox au un aspect strălucitor, fără imperfecțiuni sau rugină. Desigur, gradul de protecție împotriva coroziunii este strâns legat de tipul și calitatea oțelului utilizat (inclusiv procentul de crom, alte elemente și impurități).

Avantajele oțelului inoxidabil

Cel mai important avantaj al oțelului inoxidabil este rezistența la coroziune, care se datorează cromului din compoziția acestuia. În acest fel, diversele confectii metalice inox vor fi rezistente și în medii acide, în situații în care se folosesc soluții alcaline sau în medii care conțin clor. 

Cele mai citite articole

Chiar și variantele cu un conținut mai scăzut de crom (aproximativ 11%), care sunt folosite într-un mediu prietenos, prezintă un grad de rezistență la coroziune foarte ridicat. Drept urmare, inoxul este utilizat cu succes la producerea de ustensile casnice și nu numai. 

Ce structuri metalice pot fi realizate din inox

Inoxul este utilizat atât pentru realizarea de structuri pentru depozitare sau transport, cât și pentru echipamente de catering folosite în industria alimentară sau medicală (de exemplu, ustensile chirurgicale). Unul dintre principalele beneficii ale acestuia este reprezentat de ușurința de curățare. 

Combinația dintre utilitate și estetică îl face să fie ușor de folosit în producția de mobilier și echipamente sanitare, dar și în bucătării sau în industria chimică. Atât în bucătăriile profesionale, cât și în cele casnice, mesele, dulapurile și chiuvetele din oțel inoxidabil sunt foarte populare. 

Acestea funcționează foarte bine în condiții mai dificile de utilizare, de exemplu, în băi sau bucătării, unde predomină periodic umiditatea ridicată a aerului. Hotelierii, de asemenea, folosesc în bucătăriile lor mobilier realizat integral sau parțial din oțel inoxidabil.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum se alege echipamentul de vanatoare?

Articolul Urmator

Cele mai așteptate jocuri de PS4 din 2022

Cele mai populare