Top 5 afecțiuni dermatologice frecvente

Pielea, cel mai mare organ al corpului uman are rolul de a proteja organismul de factorii externi dăunători precum agenții patogeni, razele UV sau toxinele. Deoarece funcțiile pe care aceasta le îndeplinește sunt foarte importante, și îngrijirea sa trebuie să fie pe măsură. Din nefericire, țesutul cutanat sau anexele acestuia (păr, unghii, zone genitale) se pot confrunta frecvent cu diverse afecțiuni. 

Cauzele de apariție ale acestora pot varia de la fluctuații hormonale, îngrijire necorespunzătoare sau bacterii, la predispoziții ereditare. Iată care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii și după ce caracteristici le poți recunoaște. 

Dermatita seboreică

Această boală a pielii poate apărea încă din adolescență, unul dintre principalii factori determinanți fiind stresul. Atunci când adolescenții încep să se simtă copleșiți de schimbările care se petrec în viața lor, se pot confrunta cu diverse probleme ale pielii, lucru valabil și pentru adulți. 

Cele mai comune simptome ale dermatitei seboreice se manifestă prin formarea unor leziuni cutanate la nivelul zonelor cu secreție abundentă de sebum. Astfel, dermatita apare frecvent pe scalp și frunte. Tratamentul său este de regulă bazat pe șampoane sau creme special concepute în funcție de particularitățile de manifestare și vârsta pacientului, motiv pentru care un consult dermatologic este esențial. 

Acneea

Afectând până la 80% dintre pacienții care trec pragul cabinetelor de dermatologie, conform studiilor medicale, acneea se poate manifesta în forme ușoare sau severe. Intensitatea acesteia este corelată cu nivelurile de hormoni din organism, vârstă, dar și cu factori externi care țin de mediul ambiental sau igiena tenului. 

Formele ușoare și moderate se pot trata cu loțiuni sau soluții cu aplicare locală, pentru variantele severe fiind nevoie chiar de administrarea unor antibiotice orale sau tratamente faciale speciale. 

Psoriazisul

Cele mai citite articole

De asemenea influențată de nivelul de stres, această afecțiune a pielii se poate manifesta indiferent de vârstă și poate apărea brusc, fără semnale prealabile. Psoriazisul se poate declanșa și pe baza sistemului nervos, manifestându-se cel mai frecvent prin formarea unor plăci lucioase de culoare roz-roșiatică, care adesea provoacă și mâncărimi. 

Acestea iau în timp aspectul unor solzi de pește și pot afecta orice zonă a pielii, de la genunchi sau coate până la față ori spate, scalp etc. Până în momentul de față, nu a fost identificat un tratament pentru îndepărtarea completă a psoriazisului, manifestările acestuia putând fi doar ameliorate. 

Rozaceea

Fiind o afecțiune dermatologică ce afectează în mod special femeile, rozaceea se manifestă prin roșeață la nivelul feței (în special în zona pomeților) sau a gâtului. Numită și cuperoză, această boală cutanată se poate accentua în timp prin evidențierea celor mai fine vase de sânge și prin uscăciune la nivelul zonelor afectate. 

Se tratează de regulă cu loțiuni sau comprimate atopice, recomandându-se și administrarea de creme hidratante care să hrănească și să protejeze tenul. 

Alunițele

Denumite în termeni medicali și „nevi pigmentari”, alunițele sunt formațiuni benigne la nivelul pielii, de diferite culori (negre, maro, roz, roșii). Acestea apar ca urmare a proliferării grupate a melanocitelor (celulele care produc pigmenții pielii). Nevii pot fi prezenți încă de la naștere sau dobândiți pe parcursul vieții fie din motive ereditare, fie din cauze externe. 

Deși nu prezintă semne de îngrijorare în general, este recomandat un consult dermatologic atunci când observați apariția unor noi alunițe pentru a stabili natura acestora. 

Afecțiunile dermatologice sunt întâlnite la majoritatea persoanelor, acestea fiind de cele mai multe ori tratabile sau ușor de ținut sub control. Este important să faceți constant consulturi dermatologice atunci când observați modificări ale pielii, pentru a putea evita eventuale complicații. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

De ce ai nevoie pentru construirea unui acoperis

Articolul Urmator

5 sfaturi pentru un design reușit al cafenelei

Cele mai populare

extrastyle.ro