Exista numeroase persoane care nu isi doresc sa fie inmormantate, asa ca isi exprima inca din timpul vietii dorinta de a fi conduse pe ultimul drum printr-o altfel de ceremonie. Chiar si daca decedatul nu a comunicat acest lucru din timpul vietii, unele familii aleg sa mearga catre o ceremonie diferita. O solutie in aceasta privinta este, desigur, incinerarea.
Ce este incinerarea?
Incinerarea umana presupune arderea trupului neinsufletit si depunerea cenusei intr-o urna funerara. Familia are posibilitatea de a pastra cenusa si de a depozita urna intr-un loc special sau de a o imprastia in natura sau intr-un loc drag decedatului si familiei.
Aceasta practica a inceput sa capete din ce in ce mai multa popularitate. Oamenii opteaza pentru incinerare fie din motive religioase, fie pentru ca isi doresc o ceremonie mai restransa si ceva mai accesibila din punct de vedere financiar.
Care sunt etapele incinerarii?
Inainte de a alege aceasta metoda, este important sa stii cum decurge intregul proces de incinerare si cum ar trebui sa te pregatesti.
Pregatirea decedatului
Pentru a putea incepe demersurile propriu-zise pentru incinerare, este necesara pregatirea trupului pentru inhumare. Dupa constatarea decesului, va trebui realizata imbalsamarea, dar si toaletarea si pregatirea decedatului pentru cele ce urmeaza.
Obtinerea documentelor
Urmatorul pas este sa afli ce documente necesare incinerarii umane trebuie sa pregatesti. Acestea includ certificatul de deces, adeverinta de imbalsamare, adeverinta de inhumare, o adeverinta eliberata de catre Directia de Sanatate Publica si programarea la incinerare.
Asadar, dupa ce are loc decesul, va trebui sa mergi la crematoriu pentru a face o programare. Poti apela la o firma de servicii funerare care sa ofere consultanta in demersurile legale si care sa te poata ajuta in obtinerea tuturor acestor documente.
Transportul la crematoriu
Chiar daca decedatul nu va fi inmormantat, trupul va trebui depus intr-un sicriu pentru a putea fi transportat la crematoriu, dar si pentru a fi incinerat. Sicriul trebuie sa fie realizat dintr-un material special, inflamabil.
Ceremonia
Membrii familiei si persoanele apropiate decedatului vor avea ocazia de a-si lua ramas bun de la cel drag in timpul unei mici ceremonii. Aceasta se va desfasura inainte de a avea loc incinerarea.
Incinerarea propriu-zisa
Dupa ceremonie, sicriul va fi depus intr-un cuptor special cu putere mare si va incepe arderea trupului. In general, procesul dureaza intre 2 si 3 ore, timpul variind in functie de greutate, dar si de tipul de material din care a fost realizat sicriul. Familia are posibilitatea de a asista la incinerare, daca doreste acest lucru.
Depunerea cenusei in urna
Odata ce trupul a fost incinerat, ramasitele vor fi stranse din cuptor. Dupa ce acestea s-au racit complet, ele vor fi separate astfel incat cenusa sa obtina o consistenta fina. La final, se vor depune in interiorul urnei alese de catre familie. Aceasta poate fi pusa la dispozitie de catre firma de pompe funebre si poate fi realizata in diverse modele, din diferite materiale.
Incinerarea umana este o practica din ce in ce mai utilizata. Desi necesita o serie de documente, procedura este una relativ simpla si accesibila. Oricine poate apela la aceasta metoda pentru a-i conduce pe ultimul drum pe cei dragi, iar numeroase firme de servicii funerare asigura consultanta si suport in pregatirile pentru incinerare.