Grija fata de gradina ta inseamna atentie in ceea ce priveste sistemele de irigare, fertilizantii alesi si plasele de umbrire, insa in acelasi timp ea vizeaza si ideea de a combate daunatorii care pot afecta plantele. Combaterea daunatorilor este un aspect special in ingrijirea plantelor, incepand cu alegerea substantelor folosite in acest sens si terminand cu dispozitivele de aplicare ale acestora.
Ce dispozitive iti trebuie pentru aplicarea erbicidelor si insecticidelor?
Aplicarea erbicidelor si a insecticidelor trebuie sa se facă intr-un mod cat mai sigur, atat pentru plante, cat si pentru zonele adiacente gradinii (zone cu pasari, animale, sau in care au acces copiii). Pentru a putea stropi in mod eficient poti folosi o pompa de stropit de la Valbig, deoarece aceasta iti va oferi posibilitatea de a aplica in mod rapid substantele, fara grija ca acestea ar putea afecta si alte zone.
In unele situatii poate fi necesar ca erbicidele sau insecticidele sa nu atinga solul, ci doar zona frunzelor, iar o astfel de pompa te poate ajuta sa indeplinesti cerintele.
Un alt produs de care s-ar putea sa ai nevoie pentru a stropi in mod eficient este un vas de amestecare. In unele situatii s-ar putea sa fie nevoie sa ai in vedere masurarea cantitatilor de insecticide. Pentru aceasta vei avea nevoie de instrumente sau vase gradate si de vase in care sa faci amestecul potrivit pentru utilizare.
Cum poti combate daunatorii de gradina?
Fiecare gradina se poate confrunta cu provocarile sale. In functie de tipul plantelor cultivate pot aparea diferiti daunatori care pot pune in pericol dezvoltarea culturilor tale. Solutia de combatere a daunatorilor ar trebui sa fie una personalizata, care sa includa atat eliminarea, cat si preventia, pentru fiecare tip de daunator in parte.
Spre exemplu, daca in gradina ta cultivi cartofi sau rosii, vei vedea ca cel mai mare pericol il constituie aparitia gandacului de Colorado, in vreme ce daca ai cultivat varza, atunci fluturele alb al verzei poate fi foarte periculos. Astfel, vei avea nevoie de o alegere personalizata a produselor pe care le folosesti pentru combaterea daunatorilor, dupa cum urmeaza:
Metode naturale de combatere a daunatorilor
Desi stropirea cu diferite substante chimice este cea mai cunoscuta metoda de a scapa de daunatori, in unele situatii poti folosi substante sau amestecuri naturale. Spre exemplu, impotriva melcilor poti folosi rozmarinul si pelinul, in vreme ce impotriva soarecilor se poate folosi menta. Menta, rozmarinul, salvia si pelinul pot fi folosite si impotriva fluturilor albi, in vreme ce extractul de ceapa tine carabusii si furnicile la distanta.
Combaterea daunatorilor cu citrice
Desi pare ciudat, acidul citricelor poate alunga daunatorii. Poti crea un amestec de coji de citrice, pe care sa le inmoi in apa, intr-un bol, pentru cateva zile. Ulterior pune acest amestec, filtrat, intr-o pompa de stropire sau intr-o sticla cu pulverizator si lasa sa actioneze pe frunzele plantelor.
Acest amestec nu va avea un efect nociv asupra plantelor si nici asupra solului, astfel incat vei putea cultiva in voie orice soi de planta iti doresti. Repeta procedeul pentru rezultate cat mai bune, mai ales inainte de aparatia propriu-zisa a daunatorilor.
Folosirea substantelor chimice
Erbicidele si insecticidele sunt substante ce pot fi folosite pentru protejarea plantelor de daunatori, insa este necesar ca acestea sa fie alese avand in vedere recomandarea specialistilor. Este important ca aceste substante sa fie utilizate conform recomandarii specialistilor, astfel incat influenta lor sa fie asupra daunatorilor, nu asupra plantelor, a fructelor sau a solului.
Daunatorii de gradina ataca plantele si nu le permit acestora o dezvoltare normala. Alege sa ai grija de gradina ta, avand in acelasi timp grija si de mediul inconjurator.