Se spune că graba strică treaba. Într-adevăr, dacă ai de gând să accesezi un credit urgent și nu cercetezi cu atenție mai multe oferte disponibile pe piață, riști să nu iei chiar cea mai bună decizie, iar urmările le vei simți în propriul buzunar. Pentru a evita situațiile nefericite, îți recomandăm să ții cont de sfaturile pe care ți le-am pregătit.
Creditul urgent reprezintă un împrumut acordat de IFN-uri, care te poate ajuta în situațiile neprevăzute în care ai nevoie de resurse financiare, însă îți este practic imposibil să îndeplinești condițiile de eligibilitate ale băncilor. Ce-i drept, sumele pe care le poți împrumuta nu se ridică la nivelul creditelor bancare, însă pot fi suficiente pentru a rezolva anumite probleme sau urgențe.
Mai precis, majoritatea IFN-urilor au, în propriile portofolii, oferte de credite urgente de până la 4.000 de lei. În ceea ce privește rambursarea, vei avea la dispoziție câteva săptămâni, maximum câteva luni. În paralel, procedura de creditare este mult mai ușoară, presupunând o aprobare rapidă, chiar și în câteva ore, și condiții de eligibilitate deloc stricte, în comparație cu băncile. Drept urmare, poți aplica fără emoții și dacă nu ai o vechime de peste 3 luni la actualul loc de muncă sau dacă veniturile tale lunare nu ajung la nivelul salariului minim pe economie. De asemenea, multe IFN-uri îți oferă finanțarea dorită și dacă ai ajuns în baza de date a Biroului de Credit, din cauza unor restanțe la alte credite.
Ține cont de ratele dobânzilor
Când analizezi mai multe oferte de finanțare, ordonează-le în funcție de nivelul dobânzilor percepute de instituțiile financiare nebancare. Acesta este un aspect esențial la care ar trebui să fii atent, întrucât dobânda se reflectă în valoarea ratei tale lunare și își pune amprenta, în mod direct, asupra costului total al împrumutului.
Important este să alegi un credit urgent cu o dobândă cât mai avantajoasă. Află că pe piața nebancară sunt disponibile și împrumuturi în cazul cărora nu vei suporta dobândă fie în prima lună de creditare, fie pe întreaga perioadă de rambursare. De exemplu, unele IFN-uri îți oferă ocazia de a accesa primul credit urgent cu 0% dobândă. Însă, poți pierde rapid acest avantaj în cazul în care ajungi să-ți plătești cu întârziere datoria. Într-o astfel de situație neplăcută, te poți aștepta la dobânzi penalizatoare cu adevărat usturătoare, dar și la DAE (Dobânda Anuală Efectivă) cu o valoare deloc modestă, chiar și de peste 7.500%.
Află care sunt comisioanele percepute pentru fiecare împrumut
Pentru a găsi un credit echitabil, care să nu-ți stâmtoreze bugetul lunar, trebuie să fii atent și la comisioanele percepute de către IFN-uri. Poți avea surpriza de a descoperi o soluție financiară cu o dobândă extrem de mică, dar cu numeroase comisioane piperate. Cu alte cuvinte, nu prea ai tras „lozul” câștigător.
Cele mai citite articole
În primul rând, fii atent la comisioanele aferente administrării creditului și la cele pentru acordarea finanțării. În plus, unele IFN-uri îți pot solicita anumite taxe și dacă ajungi în situația în care ai nevoie să prelungești scadența împrumutului sau dacă, ulterior, vrei să-ți refinanțezi împrumutul în altă parte.
Preventiv, informează-te și despre nivelul dobânzilor pe care le-ai putea achita în cazul în care depășești scadența.
Compară creditele și în funcție de valoarea DAE
Când compari împrumuturile urgente, nu neglija nivelul DAE, întrucât acesta îți arată, în procente, la cât ajunge costul total al soluției de creditare. Astfel, este de preferat să alegi un produs financiar cu DAE redus. Totuși, nu-ți baza „socotelile” doar pe acest indicator, întrucât, în unele cazuri, DAE nu include, de de exemplu, comisioanele de administrare.
Sortter îți prezintă informațiile de care ai nevoie
Există o variantă simplă, dar eficientă, care îți oferă acces rapid la informațiile esențiale de care trebuie să ții cont înainte de a alege un credit urgent. Este vorba despre platforma de comparare Sortter, disponibilă gratuit, care te ajută să depistezi cel mai rentabil împrumut.
Tu vei stabili, încă din start, „regulile jocului”, introducând suma care îți este necesară și intervalul în care ai de gând să o achiți, iar Sortter îți va prezenta informații transparente despre o serie de oferte care îndeplinesc dorințele tale. Îți mai rămâne un singur lucru de făcut: compară ofertele respective, în funcție de costuri și de avantaje, și astfel o vei identifica pe cea mai convenabilă.
O simulare precisă care îți arată costurile fiecărui împrumut
Platforma de comparare Sortter îți vine în ajutor și cu un calculator de credite, pe care îl poți utiliza în mod gratuit pentru a afla costurile defalcate ale fiecărui împrumut. Astfel, vei fi la curent cu toate informațiile financiare pe care trebuie să le știi înainte de a opta pentru o anumită soluție de finanțare: de la valoarea ratei și nivelul dobânzii până la costul total al respectivei oferte de creditare.