Constructia unui perete de compartimentare: 4 materiale si unelte necesare

Peretele de compartimentare, sau peretele despartitor, are functia de a delimita anumite spatii dintr-o incapere. Acesta poate fi folosi in apartamentele de tip open space, dar si pentru a sustine diferite obiecte sau aparate, precum un televizor sau un set de polite. In functie de utilitatea peretelui vei alege si materialul din care vrei sa il construiesti, pentru a-ti oferi stabilitate si siguranta. Iata cum sa te pregatesti pentru constructia unui perete de compartimentare si de ce vei avea nevoie: 

1.Instrumente si aparate de masura 

Primul pas n constructia unui perete de compartimentare este chiar trasarea si pozitionarea acestuia in spatiul in care vrei sa-l instalezi. Pentru ca munca ta si masuratorile sa fie cat mai precise, ai nevoie de aparate si unelte potrivite. Traseul peretelui se deseneaza direct pe podea si trebuie sa tii cont de grosimea peretelui de asemenea. Liniile trebuie desenate, ulterior, si pe plafon, nu doar pe podea. 

Alege aparate de masura si control, in special daca efectuezi lucrari la nivel profesionist. In acest caz ai nevoie de o trusa de unelte pentru diferite situatii, dimensiuni ale incaperilor si nevoi. Poate o nivela obisnuita nu va fi suficienta pentru a masura cat mai precis zona de instalare a peretelui, asa ca vei avea nevoie de una cu laser. 

2. Materialul de constructie 

Alegerea materialul de constructie pentru peretele de compartimentare depinde in mod special de felul in care va fi utilizat. Daca vrei doar sa delimitezi un spatiu intr-o garsoniera sau sa separi bucataria de living in apartament, o structura de rigips va fi suficienta. Peretii de rigips se pot instala cu usurinta si vor deveni buni izolatori fonic daca optezi si pentru o izolatie de calitate. 

Peretele fals din rigips poate fi instalat si ca o structura completa, de sine statatoare, care va transforma o incapere de dimensiuni mari in doua camere confortabile si placute din punct de vedere estetic. Nu este la fel de rezistent precum un perete din BCA, dar iti ofera avantajul unui material deja finisat, pe care trebuie doar sa il vopsesti dupa montare. 

Pentru izolarea peretelui mai poti folosi placi de PVC, in functie de amenajarea pe care o preferi. Atat in cazul placilor de rigips, cat si a celor de PVC este recomandat sa umpli spatiul dintre acestea cu vata minerala, pentru o izolare cat mai buna, termica si fonica de asemenea. 

3. Scule de mana 

Cele mai citite articole

Montarea structurii de compartimentare implica un suport din profile metalice. Pentru ca acestea sa fie ajustate in functie de dimensiunile de care ai nevoie, trebuie sa ai la indemana uneltele de mana potrivite. Cu ajutorul unor foarfeci de tabla vei putea sa obtii bucatile necesara de profile, pe care vor fi instalate placile de rigips. 

Profilele se instaleaza ca montanti verticali, cu ajutorul celor de tip C, si cu functie de imbinare, prin profilele de tip U. Acestea se fixeaza pe podea, plafon si pe pereti. Este recomandat sa ai si o trusa de scule cat mai bine dotata, cu surubelnite, cuttere si clesti, deoarece va trebui sa ajustezi si materialul de izolatie inainte de a-l instala in peretele de compartimentare. 

4. Masini de gaurit si insurubat 

Deoarece profilele pentru peretii de rigips se monteaza in podea, plafon si perete, vei avea nevoie de masini de insurubat care sa-ti faciliteze munca. Profilele de metal se prin cu ajutorul suruburilor din plastic in planseu si plafon, cu o distanta intre dibluri de maximum 80 de centimetri. Pe suprafata profilelor se aplica si banda de etansare adeziva, care ofera un avantaj in plus la izolarea fonica. 

Masurarea latimii placilor de rigips este esentiala, deoarece dicteaza si distanta dintre profile. Se recomanda ca aceasta sa fie de aproximativ 60 de centimetri. 

Vei mai avea nevoie de chit pentru umplerea rosturilor dintre placi. Pentru izolarea peretelui fals poti opta si pentru polistiren extrudat, care este mai avantajos ca pret si usor de montat cu ajutorul unui adeziv spuma. 

Un perete de compartimentare poate schimba radical aspectul unei incaperi si are un rol practic de asemenea. Cantareste-ti optiunile si fa un plan pentru a-ti renova spatiul din locuinta. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum poti depista o camera ascunsa

Articolul Urmator

Covoraș auto obișnuit sau tip tăviță: ce alegi pentru o mașină Dacia

Cele mai populare