Cum se poate asigura sustenabilitatea planetei?

Din moment ce populația și consumul cresc tot mai mult, mediul este afectat într-o manieră negativă de aceste fenomene. Cu toate acestea, pentru a asigura că există suficiente resurse pentru viața prosperă a generațiilor viitoare, este necesar să facem tranziția de la o economie liniară la o economie de tip circular.

Specific industriilor ecologice, economia circulară vizează eficiența resurselor și a fluxurilor de producție, precum și extragerea unui volum mai mic de resurse naturale fără a reduce activitatea economică. De asemenea, într-o astfel de economie, materiile prime și materialele sunt reutilizabile. De exemplu, generatorii de ulei uzat au obligația legală de a implementa măsuri de colectare ulei uzat în vederea reciclării și reintroducerii sale în ciclurile de producție.

Cu ce se deosebește modelul circular de economie de modelul liniar?

Cele mai citite articole

Modelele liniare de producție presupun extragerea, producția, consumul și eliminarea de resurse. Problema majoră, însă, constă în faptul că ritmul de consum devine tot mai accelerat. Chiar dacă modelul este caracterizat de rapiditate, acest fenomen este nesustenabil pentru planetă.

Pe de altă parte, modelul circular implică un flux de producție mai durabil și un consum, în care resursele sunt menținute cât mai mult timp în ciclul de producție, fiind utilizate în mod repetat. În acest mod, se minimizează volumul de deșeuri. 

Ce principii urmărește economia circulară?

Cu toate că cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați cu cei 3 R (reducere, reutilizare, reciclare), esențiali pentru dezvoltarea durabilă și echilibrul mediului înconjurător, economia circulară privește 7 principii:

  • Reproiectare: proiectarea și producția de mărfuri să implice un consum redus de materii prime (al căror ciclu de viață este prelungit) și să genereze un volum minim de deșeuri;
  • Reducere: schimbarea obiceiurilor de consum (reducerea consumului, evitarea generării de deșeuri) va conduce la diminuarea impactului asupra mediului;
  • Reutilizare: permite colectarea deșeurilor pentru a fi reciclate și reutilizate în ciclurile de producție.
  • Reparare: dacă înainte produsele defecte erau înlocuite cu unele noi, economia circulară vizează repararea lor. În ciuda faptului că este costisitoare, repararea previne utilizarea de noi materii prime, conservă energia și nu generează alte deșeuri;
  • Renovare: produsele vechi pot căpăta un suflu nou prin actualizarea design-ului (ex. piesele de mobilier);
  • Reciclare: presupune implementarea unor practici eficiente de gestionare a deșeurilor și tratarea acestora astfel încât să fie refolosite ca materie primă pentru noile produse;
  • Recuperare: vizează acele produse care se aruncă, dar ar putea fi folosite pentru alte scopuri (sticle de plastic pentru a crea ghivece de flori).

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

4 cadouri trăznite, care sigur vor fi apreciate de prietenii tăi

Articolul Urmator

5 motive pentru care sa alegi tamplaria PVC

Cele mai populare