Un prim impas cu care se confruntă mulți din cei care se decid să se apuce de podcasting este legat de alegerea sculelor potrivite pentru o astfel de activitate. Pentru că podcastul este un fel de emisiune radio înregistrată, evident cel mai important instrument este microfonul. Nu este de ajuns să ai un simplu microfon pentru a face podcasting, ci ai nevoie de un model adaptat pentru astfel de înregistrări. Pentru că nimeni nu se naște expert în acest domeniu, o să te ajutăm cu câteva sugestii de microfoane ideale pentru podcasturi.
Marantz Pro MPM 1000 USB
Este un microfon cu capsulă tip condensator, a cărui alimentare și conexiune se realizează prin USB, cum e lesne de intuit din denumirea sa. Având în vedere asta, pachetul conține alături de microfonul propriu-zis și un cablu USB de conectare, dar și un suport de tip montură, foarte util pentru fixarea dispozitivului. Dimensiunea este de 158 x 48 de milimetri și are o greutate de doar 300 de grame. Frecvența este de 20 – 17.000 Hz și are o impedanță de 100 ohmi ± 30% la 1kHz.
În afară de podcasting, producătorul îl mai recomandă pentru transmisii radio din studio sau diverse înregistrări.
Audio-Technica AT8024
Avem de-a face cu un microfon stereo cu un jack de 3,5 milimetri, care este alimentat cu o singură baterie tip AA, ce îi asigură 80 de ore de funcționare Este foarte dotat cu diferite accesorii, iar din acest motiv știe „să facă” foarte multe. De exemplu, are un filtru pentru reducerea zgomotului ambiental, dar și a reverberațiilor de cameră și a zgomotelor de mișcare. De asemenea, în interior are montate atenuatoare de zgomot din cauciuc, ce izolează zgomotele produse de camera video, care nu se vor auzi pe înregistrare. În pachet vei găsi alături de el un paravânt din burete și un altul din blană artificială.
Cele mai citite articole
Are o lungime de 172 de milimetri și un diametru maxim al carcasei de 24 de milimetri, cântărind 114 grame. Impedanța este de 50 de ohmi, iar frecvența de 40-15.000 Hz.
Presonus Revelator
Vorbim de un microfon mono cu o interfață audio 6×6 integrată și un procesor de voce StudioLive. Și acesta este tot integrat, la fel ca și amplificatorul de căști.
Conexiunea se realizează prin USB, fiind un model excelent pentru începători, dar suficient de performant și pentru utilizatorii avansați. Poate fi folosit pentru podcasting, vlogging, transmisii live, înregistrări de studio, dar și ședințe sau conferințe on-line. Plajă de frecvențe este cuprinsă între 20 și 20.000 Hz, iar modelul este tip condenser cu caracteristică selectabilă.
Audio-Technica AT2020 USB+
Revenim la producătorul Audio-Technica cu acest model condenser, ideal atât pentru podcasturi și înregistrări de studio, cât și înregistrări outdoor. Vine la pachet cu un trepied elegant, cu ajutorul căruia poate fi montat pe birou, dar și cu un adaptor filet și o nucă de microfon. Conexiunea și alimentarea se fac prin cablu USB, care de asemenea, poate fi găsit în pachet. Este varianta îmbunătățită a modelului AT2020, având în plus față de acesta o ieșire pentru căști, cu butoane pentru volum, un mix pentru monitorizarea fără latență și combinarea între semnalul din microfon și sunetul din calculator. Are o frecvență de 20 – 20.000 Hz și o conversie de 6 biți / 44.1/48 kHz.
Un astfel de microfon impune în mod automat și folosirea unui calculator sau laptop, ceea ce te face oarecum dependent de aceste dispozitive. Dacă vrei mai multă libertare de mișcare, poți să apelezi la un recorder portabil, cu ajutorul căruia poți înregistra oriunde. Partea și mai bună este că și recorderele permit atașarea unui microfon extern, așa că podcastul poate să iasă impecabil și în acest mod.