Cum sa te îmbraci cu gust pentru cununia civilă

Cununia civilă este o ceremonie oficială prin care se consfințește căsătoria, odată cu semnarea registrului de stare civilă, cei doi protagoniști devenind soț și soție „cu acte în regulă”. Deși este un eveniment fericit, cununia civilă nu trebuie confundată cu o petrecere, astfel că ținuta invitaților trebuie să fie adaptată mai degrabă unei ceremonii oficiale, fără a ieși foarte tare în evidență.

Dacă nu ai mai participat până acum la o cununie civilă, îți oferim câteva sfaturi pentru a te ajuta să alegi ținuta cea mai potrivită.

Fără rochii de seară și ținute „de stradă”

Am convenit că o cununie civilă nu e o petrecere, așa că ar fi total greșit să vii îmbrăcată într-o ținută extrem de elegantă. Așadar, se exclud din start rochiile lungi, de seară! Acestea sunt potrivite pentru nuntă, dar în cazul cununiei civile se potrivesc fix ca nuca-n perete.

Asta nu înseamnă că trebuie să cazi în extrema cealaltă și să adopți o ținută casual, ca și cum ai ieși la o plimbare prin parc sau te-ai întâlni cu prietenele să mergeți la mall. Este vorba totuși de o festivitate, așa ca nu poți să te îmbraci în jeanși și tricou, oricât de non-conformistă ai fi.

Decența, cuvântul de ordine

Indiferent de modelul ales, o rochie pentru cununia civilă trebuie să se încadreze în limitele decenței. Asta înseamnă că nu este potrivit să îmbraci o rochie foarte scurtă, marginile acesteia trebuind să ajungă cel puțin la o palmă deasupra genunchiului. Totodată, nici rochiile cu un decolteu extrem de generos nu sunt cea mai potrivită alegere pentru un astfel de eveniment, la fel ca și cele cu spatele gol. Poți purta totuși o rochie mulată, însă ținând cont de regulile menționate mai sus, privind lungimea și decolteul.

Discută cu mireasa, dacă vrei să te îmbraci în alb

Cele mai citite articole

Dacă vei ajunge și tu în fața ofițerului de stare civilă, alături de alesul tău, trebuie să știi că rochia de mireasă se poartă doar la nuntă și la cununia religioasă, în timp ce pentru cununia civilă se recomandă o altă ținută. Majoritatea tinerelor țin cont de această regulă, însă uneori preferă să își aleagă tot o ținută albă la cununie, pentru a ieși astfel în evidență.

De aceea, pentru a evita un moment stânjenitor, este bine să discuți în prealabil cu viitoarea mireasă, dacă intenționezi să te îmbraci în alb la cununia civilă. Dacă și ea a ales aceeași culoare, trebuie neapărat să te reorientezi, pentru că nu vrei să o eclipsezi într-o zi atât de importantă pentru ea. Pe de altă parte, chiar dacă mireasa preferă altă culoare, e destul de riscant să te îmbraci în alb, pentru că cineva te poate confunda cu ea, iar momentul ar fi destul de jenant.  

Evită ținutele negre sau pastelate

Chiar dacă negrul este o culoare sobră și elegantă în același timp, o ținută în această nuanță nu este cea mai potrivită pentru un astfel de eveniment, pentru că majoritatea o asociază cu doliul. Asta nu înseamnă că trebuie să excluzi negrul complet, însă nu te îmbrăca în negru din cap până-n picioare.

Pe de altă parte, nu îți recomandăm nici să porți ținută în culori țipătoare sau în tonuri foarte pastelate, pentru că vei face notă discordantă cu ceilalți invitați, care vor veni în ținute mai sobre. Dacă vrei totuși să porți ceva mai colorat, poți alege o rochie vaporoasă cu modele florale, care cadrează perfect cu evenimentul.

În ceea ce privește accesoriile, acestea trebuie să se încadreze și ele în limita decenței și să nu sară în ochi. La o astfel de ținută, evident că se recomandă și un machiaj discret, cât mai natural și o coafură lejeră.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum sa organizezi o petrecere surpriza?

Articolul Urmator

Malaxor carne pentru caramangerii

Cele mai populare