Cum si cand se tunde via pentru o recolta bogata?

Pentru a tunde corect via este nevoie in primul rand de instrumentele potrivite. Chiar daca ramurile subtiri si elastice ale viei de vie par ca pot fi taiate cu orice instrument, de la cutite pana la topoare, in realitate, pentru ca rezultatele sa fie cele mai bune, este necesara o foarfeca vie profesionala. O astfel de foarfeca are lamele ascutite perfect, taie usor si nu rupe sau zdrobeste fibrele din interiorul coardelor de vie. Dupa ce este achizitionata o astfel de foarfeca se poate trece la taierea vitei de vie, tinand cont de sfaturile de mai jos.

Criterii de luat in calcul pentru a taia corect vita de vie

Exista mai multe metode de a taia vita de vie, insa inainte de a alege una dintre ele va trebui sa se tina cont de varsta pe care o au butucii de vita de vie si de recolta obtinuta de la vita de vie. In functie de aceste aspecte, se va alege una dintre urmatoarele metode de a tunde via.

Taierea pentru formarea vitei de vie

Acest tip de taiere se executa exclusiv manual – taierea de formare poate avea loc in primii 3 pana la 5 ani din momentul plantarii si scopul este acela de a da o forma anume butucilor plantati.

Taieri de fructificare pentru vita de vie

Cele mai citite articole

Acest mod de a tunde vita de vie este cel mai popular. Taierea pentru rodire este cea care contribuie cel mai des la toate procesele de crestere si de fructificare a vitei. Obiectivul principal este cel de a obtine o productie mai buna, atat din punct de vedere cantitativ cat si din punct de vedere calitativ. Pentru ca aceasta taiere este foarte importanta si este o metoda foarte des folosita este important ca tunderea sa fie facuta cu uneltele potrivite.

Taierea pentru regenerare

Acest tip de taiere se va face de cele mai multe ori in cazul vitei de vie batrane, deoarece pe masura ce timpul trece devine ineficienta si da tot mai putini struguri, iar calitatea fructelor scade. Se vor ajusta butucii pentru a le mari din nou productivitatea.

Taieri speciale 

Taierea speciala se face rar si daor atunci cand butucii de vita de vie sunt afectati de anumite fenomene meteo extreme asa cum sunt gridina, seceta sau gerul. In acest caz se vor elimina doar partile care au fost afectate. 

Alte instrumente utile pentru a taia vita de vie

Pe langa foarfeca pentru vie, sunt necesare si alte instrumente pentru ca tunderea vitei de vie sa fie un succes. Se pot achizitiona tocatoare lemn care sa ajute la eliminarea resturilor rezultate in urma taierii. De asemenea, vor fi necesare sfori speciale pentru a lega vita de vie astfel incat sa urmeze o pozitie de crestere sanatoasa. De cele mai multe ori, pentru ca aceste sfori sa fie taiate vor fi necesare foarfeci si se recomanda evitarea utilizarii foarfecii pentru vie, astfel incat lamele acesteia sa nu aiba de suferit.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Damele de companie pot fi cadoul perfect pentru un barbat care adora sexul frumos

Articolul Urmator

Ce se poate întâmpla dacă suferi de fibrom uterin în sarcină?

Cele mai populare