Una dintre marile provocări cu care se confruntă oamenii care locuiesc în mediul rural este lipsa alimentării cu apă curentă. Astfel, în multe zone ale țării sursa de apă potabilă este adesea o fântână sau un puț. Însă, pentru a folosi apa în baie, bucătărie și grădină, fără prea mult efort, este necesară o instalație de pompare a apei. În această situație, un hidrofor reprezintă cea mai simplă soluție pentru sustragerea apei de la sursă, filtrarea și transmiterea ei mai departe, pentru utilități și sistemele de irigații din exterior. Iată ce este hidroforul și cum poți să-l folosești în locuința ta.
Ce este hidroforul?
Dacă locuiești la curte sau în alte zone unde casele nu sunt racordate la o rețea de canalizare, este foarte important să ai un hidrofor. Este vorba despre un aparat mecanic cu ajutorul căruia apa poate fi ridicată din fântâni, puțuri sau conducte, până la o anumită înălțime, prin expansiunea aerului dintr-un rezervor în care apa se introduce cu o pompă. Hidroforul este un sistem automatizat prin intermediul căruia poate fi pompată apa din subteran și distribuită în funcție de nevoile tale, sub o presiune constantă. Practic, dispozitivul se ocupă de două procese distincte, și anume aspirarea apei și refularea ei.
Un hidrofor are în componența sa o pompă, cu care apa este aspirată și introdusă apoi într-un vas de expansiune. Legătura între pompă și sursa de apă se face printr-un furtun de absorbție, de obicei inelar, realizat din polietilenă, la capătul căruia este montat un sorb, care are rol de filtru. Mai departe, pompa este conectată la vasul de expansiune printr-un racord antivibrant. Hidroforul mai include și presostatul, care măsoară și controlează presiunea apei din circuit, dar și manometrul, respectiv dispozitivul care indică nivelul presiunii din instalație.
Cum se folosește hidroforul?
Cele mai citite articole
Acest sistem automatizat este utilizat pentru aspirarea apei din puțuri, fântâni, râuri sau alte surse și trimiterea ei către instalațiile sanitare. Hidroforul asigură alimentarea casei cu apă curentă, necesară pentru treburile casnice, dar și pentru sistemul de irigații din grădină sau alte activități desfășurate în gospodărie. Pe lângă asta, aparatul se poate folosi și în apartamentele de la bloc situate la etajele superioare, unde apa nu are suficientă presiune, precum și în alte situații când este necesară creșterea presiunii la rețeaua de apă.
Chiar dacă, în cele mai multe dintre cazuri, hidroforul este utilizat pentru pomparea apelor curate, dispozitivul se poate folosi și pentru pomparea apelor murdare, apei de ploaie sau a celei din piscine. Principiul de funcționare al aparatului este foarte simplu: hidroforul se alimentează la rețeaua electrică ce activează motorul, care va pompa apa și o va împinge către găurile de evacuare, iar mai departe înspre utilitare. Datorită modului său de construcție, hidroforul va alimenta o locuință cu apă fără nici un fel de efort și fără să producă prea mult zgomot.
Câte tipuri de hidrofor există?
Ca să alegi un hidrofor potrivit nevoilor tale trebuie să știi că pe piață există două tipuri de dispozitive, care se diferențiază în funcție de modul în care se amplasează:
- Hidrofor cu pompă de suprafață – este destinat exclusiv surselor de apă care au o adâncime de cel mult 10 metri;
- Hidrofor cu pompă ejector – se folosește pentru adâncimile care depășesc 10 metri, dar totodată sunt mai mici de 25 de metri. Pompa hidroforului va fi la suprafață, iar în apă puțului se va introduce un ejector;
- Hidrofor cu pompă submersibilă – ideal pentru adâncimile care depășesc 25 de metri. Totuși, în acest caz, pompa nu este amplasată la suprafață, ci imersată chiar în apă puțului.
Oricât de mare ar fi locuința ta, dacă ai nevoie de un dispozitiv pentru alimentarea cu apă curată, poți alege un hidrofor. Acesta poate trage apa din mai multe tipuri de rețete, de la conducte și până la fântâni, puțuri adânci sau râuri, pentru a o redistribui apoi după nevoile tale.