5 afecțiuni ale coloanei vertebrale ce pot apărea oricând

Cu toții avem tendința să asociem afecțiunile coloanei vertebrale cu vârsta înaintată. Chiar dacă acestea sunt mai frecvente la vârstnici, acest lucru nu înseamnă că problemele spinale nu pot apărea cu mult mai devreme. Pe lângă înaintarea în vârstă, alți factori de risc pentru afecțiunile coloanei vertebrale sunt: postura incorectă, stresul constant asupra coloanei vertebrale și țesuturilor adiacente, accidentele, căzăturile, mișcările repetitive și intensive ale corpului, bolile congenitale, excesul ponderal, sedentarismul, efortul fizic excesiv, alimentația dezechilibrată, factori genetici. Prezența acestor factori de risc favorizează apariția afecțiunilor spinale la orice vârstă. Iată ce afecțiuni ale coloanei vertebrale pot apărea oricând. 

  1. Hernia de disc

Hernia de disc apare atunci când un disc intervertebral este deteriorat, iar conținutul acestuia iese la exterior, comprimând nervii din jur. Discul intervertebral este un țesut cartilaginos care se află între oasele coloanei vertebrale, făcând posibilă mobilitatea acesteia. 

Simptomele herniei de disc:

  • Durere la nivelul spatelui (în zona afectată)
  • Durere la nivelul membrelor inferioare
  • Amorțeli și furnicături în membre
  • Slăbiciune a mușchilor

Riscul de hernie de disc crește odată cu îmbătrânirea, deoarece discurile intervertebrale se pot deteriora odată cu înaintarea în vârstă, fiind susceptibile rupturii. Odată ce discul intervertebral este deteriorat, chiar și un efort fizic minor sau o întoarcere a trunchiului poate provoca hernia de disc. 

Cu toate acestea, hernia de disc poate apărea și la copii, adolescenți sau adulți tineri, după o activități fizice intense care presupun ridicarea de greutăți mari. Atunci când se utilizează mușchii spatelui în loc de cei ai picioarelor pentru a ridica greutăți, coloana este supusă unui stres major. Factorii de risc pentru hernia de disc sunt obezitatea, fumatul, factorii genetici și ocupația (tipuri de meserii care includ ridicare de greutăți și mișcări repetitive). 

  1. Spondiloza 

Spondiloza reprezintă o afecțiune a coloanei vertebrale, caracterizată de degenerarea oaselor spinale și discurilor intervertebrale. Spondiloza poate apărea în mai multe segmente ale coloanei vertebrale – spondiloza cervicală (la nivelul gâtului), spondiloză toracică (în partea superioară a spatelui), spondiloză lombară (în partea inferioară a spatelui). Spondiloza se manifestă prin dureri de spate apărute brusc la efectuarea unor mișcări, în poziție de șezut, în ortostatism, la strănut sau tuse. 

Cele mai citite articole

Deși este mai frecventă la persoanele vârstnice, aceasta poate apărea și mai devreme, din cauza muncii fizice excesive, posturii necorespunzătoare, traumatismelor, obezității. 

  1. Deviații ale coloanei vertebrale

Deviațiile coloanei vertebrale pot apărea la orice vârstă, inclusiv în copilărie. Acestea pot fi favorizate de factorii genetici și de menținerea unei posturi necorespunzătoare a corpului. Cu toate acestea, și alte afecțiuni ale coloanei pot favoriza apariția deviațiilor de curbură (osteoporoza, tumori spinale, discita). 

Cele 3 tipuri de deviații ale coloanei vertebrale sunt:

  • Cifoza – presupune rotunjirea părții superioare a spatelui. 
  • Lordoza – reprezintă curbarea excesivă a părții inferioare a spatelui (în zona lombară). 
  • Scolioza – reprezintă curbarea coloanei în forma literei „S” sau „C”.
  1. Sciatica

Sciatica reprezintă sindromul dureros provocat de comprimarea nervului sciatic, apărută cel mai frecvent din cauza unui disc herniat care pune presiune pe țesuturile din apropiere. Nervul sciatic este cel mai gros și mai lung nerv din corp. 

Sciatica este caracterizată de iradierea durerii de-a lungul acestui nerv, de la nivelul zonei lombare, spre fese, coapse și picior. Afecțiunea apare, de obicei, doar pe o parte a corpului. Durerea poate varia în intensitate. Acesta poate fi ascuțită sau poate fi resimțită ca o arsură ori un șoc electric. Durerea se agravează la statul prelungit în șezut, la strănut și tuse. 

  1. Boala degenerativă discală

Boala degenerativă discală este o afecțiune caracterizată de degenerarea discurilor intervertebrale odată cu îmbătrânirea. Totuși, afecțiunea poate debuta și la adultul tânăr, ceea ce se numește boală degenerativă discală juvenilă. Stresul la nivelul coloanei vertebrale, slăbirea discurilor în contextul uzurii, deshidratarea și traumatismele pot favoriza boala degenerativă discală juvenilă. Durerea cronică la nivelul spatelui și gâtului, agravarea durerii la anumite mișcări și iradierea spre alte zone a corpului reprezintă simptome ale acestei afecțiuni. 

Prin urmare, bolile coloanei vertebrale pot apărea oricând, pentru că nu sunt întotdeauna legate de îmbătrânire. Nu pune presiune pe coloană, menține un stil de viață sănătos, activ și o postură corectă a corpului, pentru a preveni aceste afecțiuni. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Detaliile de care trebuie să țină cont orice bărbat elegant

Articolul Urmator

Ghidul rapid pentru stilizarea părului deteriorat

Cele mai populare