Cei mai buni pantofi de protecţie: 4 beneficii pe care le asigură

Alegerea pantofilor de protecţie este mai mult decât îndeplinirea unei norme de securitate a muncii. Încălţămintea de lucru potrivită este confecţionată ţinând cont de condiţiile în care va fi echipată. Aşadar, cei mai buni pantofi de protecţie sunt aceia care te protejează cel mai bine de pericolele la care eşti expus atunci când lucrezi. Am ales pentru tine patru exemple generale de meserii şi beneficiile pe care le oferă încălţămintea de protecţie adecvată.

Constructor

Pe un şantier de construcţii vei avea nevoie de protecţie indiferent de sarcinile pe care le îndeplineşti. Fluxul continuu de materiale şi utilaje aflate în mişcare şi condiţiile grele din interiorul şi exteriorul clădirilor aflate în construcţie favorizează apariţia accidentelor de muncă. Complexitatea elementelor de siguranţă variază în funcţie de meseria fiecăruia. Un minim de protecţie înseamnă talpă antiperforaţie şi antialunecare, bombeu deasupra degetelor şi acoperire a zonei călcâiului. Pe măsură ce devii expus la operaţiuni ce presupun manevrarea utilajelor, mutarea materialelor, prezenţa în exterior în condiţii de vreme rea trebuie să adaugi caracteristici cum ar fi impermeabilitatea, confortul termic, rezistenţă sporită în zona tălpilor sau a degetelor. În ceea ce priveşte modelul încălţămintei, acesta poate varia de la sandale până la cizme.

Electrician

Oriunde există pericolul contactului cu materiale sau suprafeţe aflate sub sarcină electrică, întregul echipament trebuie adaptat la aceste condiţii. Aşadar, caracteristicile de protecţie de mai sus trebuie obţinute fără a avea în componenţă metal. Din fericire, există sisteme antiperforaţie şi bombeuri nemetalice, din plastic rezistent. Dacă ai în general lucrări de intervenţie ce presupun mobilitate, optează pentru o pereche de pantofi. În schimb, pentru zilele ce presupun prezenţa în şantier deschis, bocancii sau cizmele sunt alegerea potrivită. Urmăreşte indicaţiile impuse de clasificarea normelor ISO 20345 pe ambalajul produsului: simbolul C înseamnă rezistenţă la descărcări electrice mai mici de 100 kW, în timp ce ESD oferă protecţie superioară.

Şofer

Cele mai citite articole

Dacă eşti interesat de echiparea corespunzătoare a unui şofer care are în atribuţii şi manipularea mărfurilor transportate trebuie să te preocupe protecţia acestuia în timpul manevrelor. Încărcarea şi descărcarea manuală, cu ajutorul unui transpalet sau stivuitor comportă riscul alunecării sau căderii obiectelor peste picioare. Aşadar, vei avea nevoie de talpă antialunecare şi protecţie metatarsiană. Încălţămintea de tip bocanc sau cizmă are în plus siguranţa imobilizării gleznei în cazul unui pas greşit. Având în vedere că şoferul are nevoie de mobilitate în timpul condusului, trebuie să alegi un tip de încălţăminte comod. Există chiar posibilitatea utilizării pantofilor de protecţie doar în timpul încărcării şi descărcării şi a celor sportivi la volan.

Mecanic

Intervenţiile pentru reparaţia maşinilor şi utilajelor presupun expunerea la contactul cu uleiuri, substanţe chimice sau lichide inflamabile. Pe lângă toate caracteristicile cu privire la accidente provocate de căderi de obiecte peste picior, trebuie să ai în primul rând stabilitate indiferent de suprafaţa pe care calci. Apoi, în funcţie de mediul în care lucrezi, trebuie să adaugi rezistenţă la uleiuri şi eventual tratament ignifug. Rezistenţa la alunecare este dispusă pe grafice, de la S1 până la S3, ţinând cont de tipul de suprafaţă pe care lucrezi şi de lichidele care o pot acoperi. Substanţele chimice pot degrada rapid încălţămintea de protecţie, existând riscul ajungerii în contactul cu pielea piciorului. Acesta este motivul pentru care materialele din care este confecţionată încălţămintea trebuie să reziste foarte bine la factorii externi.

Încălţămintea de protecţie te ajută să te concentrezi mai mult pe sarcinile pe care le ai de îndeplinit, oferindu-ţi siguranţă indiferent de mediul în care lucrezi. Pentru a beneficia de un grad înalt de protecţie trebuie să alegi pantofii cu caracteristicile potrivite. Nu ignora însă aspectul confortului, deoarece vei avea de purtat echipamentul mai multe ore în fiecare zi.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Care este diferența dintre un psiholog și un psihoterapeut?

Articolul Urmator

+7 Meserii cu cea mai mare crestere in perioada pandemiei!

Cele mai populare