Business în agricultură: 5 sfaturi pentru micii fermieri

Din ce în ce mai multi tineri români își doresc să înceapă un business în agricultură, având în vedere potențialul uriaș pe care țara noastră îl are pe acest segment economic. 

Randamentele pe care le poate oferi un business de mici dimensiuni sunt excelente, dacă este să ne raportăm la premisele simplu de atins, ce constituie cadrul de plecare pentru un astfel de proiect. 

Însă informarea incorectă poate pune piedici în roate micilor fermieri, de aceea, alocăm astăzi spațiu și timp pentru un articol ce își propune să lămurească o serie de aspecte importante, de care toți cei aflați la început în acest domeniu ar trebui să țină cont: 

  1. Vino cu o idee de business coerentă

Înanite de toate este esențial să știi ce tip de afacere în agricultură dorești să dezvolți. Astfel, îți poți construi mai târziu un plan de afaceri solid, ce poate susține implementarea ideii tale pe o anumită nișă agricolă. Este mai mult decât important să te poți diferenția de competiție cu o idee menită să aducă plusvaloare clienților tăi. 

Îți recomandăm să apelezi pentru început la o entitate ce poate realiza cercetări de piață, pentru a avea o imagine cât mai clară asupra lucrurilor pe care le poți realiza cu o idee bună, pe acest sector eceonomic în care competiția este un aspect ce nu poate fi ignorat. 

Dacă dorești să realizezi o afacere în domeniul agricol din România, îți recomandăm să vii cu o idee de business coerentă, pliată pe unul dintre următoarele 3 scenarii: 

  • Competitivitate scăzută pe o anumită nișă; 
  • Identificarea unui decalaj pe piața actuală; 
  • Generarea unui produs / serviciu nou pentru clienți. 

2. Elaboreză un plan de afaceri eficient 

După ce ai stabilit cu exactitate caracteristicile ideii tale de business în agricultură, generarea unui plan de afaceri eficient are menirea de a constitui cadrul ideal pentru materializarea acesteia. 

Structura unui plan de afaceri în domeniu agricol ia în calcul o serie de întrebări precum: 

  • Care este dinamica viitoarei tale afaceri pe această ramură a economiei? 
  • Cum va genera profit această nouă entitate pe care ai înființat-o? 
  • De câți bani ai nevoie pentru a demara acest proiect antreprenorial? 

3. Asigură-te că rezolvi spețele legislative 

Cele mai citite articole

Demararea unei afaceri se bazează nu doar pe ideea genială din spatele proiectului, sau pe fondurile direcționate către materializarea și dezvoltarea acesteia. Un aspect la fel de important are legătură cu respectarea aspectelor legale, cu influența directă asupa dezvoltării în legalitate a businessului pe care dorești să îl lansezi. 

Pentru a realiza acest lucru, poți apela la un consultant în domeniu, ce poate oferi sprijinul necesar pentru stabilirea liste cu avizele necesare funcționării, regimul de impozitare sub care firma va opera, forma juridică recomandată pentru această entitate nou înființată samd 

Pentru generarea de profit, respectarea cadrului legal reprezintă o necesitate. 

4. Protejează-ți ideea de business

Protejarea proprietății inelectuale generează o valoare de piață mult mai mare pentru compania respectivă. De aceea, este important să conștientizezi importanța îndeplinirii cadrului legal, prin înregistrarea / patentarea anumitor asseturi de ordin intelectual, mai ales în cazul în care plănuiești în timp o extindere națională sau internațională. 

Nu doar un anumit sistem de lucru, sau o tehnologie gândita de la zero de tine, sunt elemente ce trebuie înregistrate la autoritățile competente. Numele firmei, logo-ul, sloganul și alte elemente vizuale sau auditive, specifice modului în care comunici cu partenerii, clienții și furnzorii, trebuie protejate de legile în vigoare. 

5. Apelează cu încredere la parteneri 

Este esențial să îți construiești din timp o bază de parteneri și furnizori de încredere, pe care să te poți baza în perioadele esențiale din an pentru îngrijirea unei culturi, în privința furnizării la timp a necesarului de: 

  • Insecticide de contact si sistemice
  • Îngrășăminte hidrosolubile; 
  • Erbicide selectrive; 
  • Pachete tehnologice; 
  • Unelte și echipamente agricole; 
  • Semințe pentru cereale / legume samd 

Stabilirea unui astfel de parteneriat, mult mai simplu de pus acum la punct cu ajutorul internetului, îți permite accesul facil la soluții personalizate, potrivite pentru preocuparile tale agricole sau horticole. 

Iată care sunt principalele aspecte de care trebuie să ții cont, din perspectiva tânărului antreprenor într-un domeniu atât de complex precum cel agricol. Pe baza unei idei foarte bune, a unui plan de afaceri solid și a implicării tale în respectarea cadrului legislativ, afacerea ta agricolă poate începe cu dreptul acest traseu în economie. 

Ține cont și de faptul că orice business aflat la început de drum își poate găsi resursele potrivite pentru continuitate și dezvoltare în suportul oferit de cei cu care poți încheia parteneriate. Concentrează-te încă din start pe construirea unei rețele eficiente de furnizori și bucură-te de gama extinsă de soluții pentru agricultură și horticultură la care ai acces. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce culori să porți pentru a crea o primă impresie plăcută

Articolul Urmator

De ce mai multe persoane aleg să investească în lămpi UV?

Cele mai populare