Aronia – beneficii mari în boabe mici

Aronia este un fruct mic care are un aspect similar cu cel al afinelor. Acesta aparţine familiei Rosaceae şi este originar din America de Nord. Există două tipuri de aronia: roşu şi negru.  Crescând în sălbăticie, aronia este mâncată de păsări, acestea favorizând dispersarea seminţelor sale. Astăzi se găseşte atât sub formă de fructe, uscate sau nu, cât şi în suc, ambele concentrate de ingrediente active benefice sănătăţii. Pudră de aronia  este cea mai comună utilizare a acestor fructe.

Caracteristicile fructelor din care se face pudra de aronia

Care sunt caracteristicile acestor boabe mici şi ce beneficii au oamenii pe urma lor? Aronia este înainte de toate cunoscută ca fiind bogată în?

–   antioxidanţi, care neutralizează radicalii liberi produşi de organism, responsabili pentru deteriorarea celulelor şi a moleculelor ADN;

–   fructe bogate în vitamina C,  care stimulează sistemul imunitar;

–   flavonoide, responsabile de culoarea fructului, dar şi antioxidanţi şi protectori ai retinei.

În cele din urmă, aronia are un conţinut scăzut de calorii şi poate ajuta la menţinerea unei greutăţi adecvate pentru un organism sanator.

Consumul acestor fructe este recomandat persoanelor care:

–   vor să piardă în greutate, datorită conţinutului redus de calorii şi capacităţii sale de a împiedica organismul să depoziteze grăsime;

Cele mai citite articole

–   prezintă riscul de a suferi de degenerescenţă vizuală, aronia ajutând la filtrarea mai bună a razelor ultraviolete;

–   au un teren favorabil pentru bolile cardiovasculare, artrită şi cancerul, antioxidanţii conţinuţi în boabe luptând împotriva acestor afecţiuni;

–   suferă de hipertensiune arterială şi un nivel excesiv de ridicat de colesterol, consumul de aronia reglând aceste două fenomene;

–   suferă de diabet, studiile dovedind că ingestia zilnică de 200 ml de aronia timp de 3 luni a permis scăderea zahărului din sânge.

De asemenea, aronia se foloseşte pentru întărirea sistemului imunitar, respectiv pentru tratarea unor tulburări ale ficatului, stomacului sau intestinelor.

În ce formă şi cum se consumă aronia? Acest fruct poate fi găsit în magazinele naturiste sau pe internet şi se consumă sub forma sucului organic, sub formă de gem, ceai aromatizat sau în amestecuri de fructe de pădure uscate. De asemenea, poate fi folosit şi sub formă de colorant alimentar sau condiment atât pentru mâncăruri sărate, cât şi pentru mâncăruri dulci, aducând o notă dulce şi acidulată preparatelor.

Pudră de aronia – Beneficii

Sub forma cea mai naturală, pudra de aronia este complet lipsită de conservanţi, culori sau arome adăugate. Conţinând un nivel mai ridicat de antioxidanţi şi polifenoli decât orice alt fruct, fructele de aronia sunt de mare ajutor în prevenirea infecţiilor şi curăţarea căilor urinare. În plus, sunt bogate în fier, vitamine şi fibre.

Consumul pudrei de aronia ajută la scăderea nivelului de glicemie şi reduce inflamaţiile derivate din stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi, având o puternică acţiune antioxidantă. În cazul tinerilor şi adulţilor, pudra de aronia este recomandată pentru că ajută la prevenirea proceselor degenerative care încep să se dezvolte din tinereţe. Acest produs este, de fapt, extrem de eficient împotriva radicalilor liberi generaţi de mediu (poluare, stres psiho-fizic, alcool, droguri şi fum pasiv, raze ultraviolete şi radiaţii ionizante, aditivi şi substanţe toxice conţinute în alimente şi băuturi) şi factorilor endogeni (energia produsă de procesul aerob, metabolismul acizilor graşi, reacţii chimice cauzate de metabolismul medicamentelor).

 În cazul persoanelor în vârstă, pudra de aronia este recomandată deoarece ajută la luptă împotriva problemelor cauzate de îmbătrânirea celulară, cum ar fi inflamaţia, vasele de sânge fragile, ischemia, diabetul şi aşa mai departe. Caracterizată printr-o aromă delicată de erbacee, această pulbere poate fi amestecată cu iaurt, musli sau în diverse piureuri.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Laptele praf Humana aduce beneficii bebelușului tău

Articolul Urmator

4 specificații pentru care merită să investești într-un Smart TV

Cele mai populare