Cum alegi culorile potrivite în casă: 4 ponturi care te vor ajuta

Amenajarea unei locuințe presupune, adesea, modificări destul de mari la nivel estetic, începând cu lucrurile care trebuie îmbunătățite, din punct de vedere structural, și terminând cu nuanțele alese. Din punct de vedere cromatic, observăm cu toții, din ce în ce mai des, că avem libertatea de a alege cât mai îndrăzneț cu putință. Mai mult decât atât, designerii de interior, arhitecții și chiar magazinele de profil fac recomandări surprinzătoare de alegere a culorilor, drept pentru care putem concluziona că libertatea este cuvântul de ordine la nivel de culoare. Libertate, libertate, dar cum alegem, corect, culorile potrivite? Iată câteva idei care s-ar putea să îți fie de folos.

Alege culoarea în funcție de obiectele din camere

Va trebui să faci un mic inventar al obiectelor din fiecare cameră, pentru a vedea exact care sunt nuanțele în care te poți încadra. Ce culoare are mobilierul? Dar pardoseala? Perdelele sau draperiile? Dacă vorbim despre o singură culoare, atunci alegerile sunt simple. Dacă, însă, vrei să schimbi total aspectul, trebuie să fii dispus să faci schimbări și la nivelul articolelor menționate. Spre exemplu, dacă vrei să schimbi mobila de bucătărie, s-ar putea să fie nevoie și de schimbarea gresiei. Găsești gresie pentru interior la prețuri accesibile de la Mathaus, astfel încât cheltuielile vor fi diminuate AI grijă, însă! Uneori, alegerea culorii, în funcție de ce ai deja în casă, poate provoca o adevărată reacție în lanț. Vrei mobilă maro? Atunci nu vei putea avea perdele roșii. Vrei faianță cu imprimeu floral? Atunci ar trebui să ai în vedere o singură nuanță neutră în toată bucătăria, pentru a nu încărca spațiul, din punct de vedere vizual. Depinde de tine cât ești de dispus să schimbi și, mai ales, ce alegi să schimbi, însă, culoarea trebuie aleasă cu foarte mare grijă.

Culoarea depinde și de dimensiunea spațiului util

Cele mai citite articole

Una dintre greșelile comune este aceea de a alege culoarea într-un mod nefericit, doar în baza preferințelor personale. Spre exemplu, nu vei putea placa o baie cu granit negru, dacă încăperea este mică și îngustă. Negrul este o culoare care îngustează spațiul, așa că nu poate fi folosit în orice încăpere, oricât de mult îți place baia văzută într-o revistă. Același lucru se întâmplă și în celelalte camere ale locuinței. Amintește-ți că o culoare închisă face spațiul să pară mai mic, iar culorile deschise lărgesc, din punct de vedere vizual, suprafața. Acesta este motivul pentru care pereții nu se vopsesc, în general, în culori puternice, închise.

Nu orice se poartă merge și la tine

Este normal să ne inspirăm din reviste, cataloage sau poze de pe internet. Însă, întotdeauna, trebuie să ne gândim la propria locuință ca la o entitate unică, întrucât „ce se poartă” s-ar putea să nu se potrivească și căminului tău. Ca o paralelă, dacă o haină se așază bine pe un anumit tipar corporal, nu înseamnă că se va potrivi tuturor tipurilor de corp. Casele reacționează la fel. Da, se poartă combinațiile năstrușnice de culori: galben muștar cu turcoaz, verde și alb, mov și roz pudră, fiecare având un corespondent: canapea în living versus draperii, fotolii versus perdele, etc. Dar poate la tine cade ca nuca în perete. Prin urmare, nu te grăbi!

Stilul poate dicta culoarea

Cea mai bună alegere a culorii se face în funcție și de preferințele personale. Ție cum ți-ar plăcea să îți vezi camera în fiecare zi? Cum arată ea în mintea ta? Dacă ai un plan în cap, cu siguranță, știi și ce să alegi, pentru că acea imagine reprezintă de fapt stilul și ideea ta de cămin colorat, în care să te simți cu adevărat ca acasă.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce să alegi? Centrala electrică vs centrala pe gaz

Articolul Urmator

Cum alegi cel mai potrivit scaun de birou pentru copilul tău?

Cele mai populare