De ce sa introduci siropul de artar în alimentatia ta zilnica?

Siropul de artar este un aliment reprezentativ pentru cultura canadiana, obținut de la numerosii artari care cresc in aceasta tara. Descoperit din intamplare, acest sirop a ajuns sa fie extrem de apreciat in SUA, acolo unde aproape toate clatitele sunt consumate in compania lui si incet, incet, cucereste tot restul lumii.

Desi este foarte dulce, siropul de artar este considerat a fi mult mai sanatos decat zaharul alb rafinat, fiind aproape la egalitate cu mierea in ceea ce priveste calitatile nutritive.

Atata vreme cat este consumat cu moderatie, siropul de artar asigura o mulțime de avantaje:

  • Contine foarte multi antioxidanti. Are nu mai putin de 24 de antioxidanti diferiti, care reduc riscul de imbolnavire din cauza radicalilor liberi. Cei mai multi antioxidanti se regasesc in siropurile de artar de clasa B, care sunt foarte inchise la culoare.
  • Au un indice glicemic scazut. Daca in cazul consumului de zahar creste foarte mult glicemia si insulina, in cazul consumului de sirop de artar acestea raman la un nivel optim.
  • Protejeaza pielea. Siropul de artar  poate fi folosit atat intern, cat si extern. Daca este pus direc pe piele acesta poate sa scada inflamatiile, roseata si petele. Adeseori este folosit in masti hidratante, in combinatie cu miere sau iaurt.
  • Intareste sistemul imunitar. Fiind o importanta sursa de zinc sau de mangan, acest sirop ajuta la intarirea sistemului imunitar.
  • Este util in curele de slabire. Multumita indicelui glicemic redus si continutului scazut in calorii, poate fi un ingredient perfect in curele de slabire. Acesta poate inlocui numeroase dulciuri si poate indulci limonada sau sucurile.

De asemenea, acelasi sirop de artar poate reduce riscul de depozitare a colesterolului pe vase, poate grabi vindecarea in tratamentele cu antibiotice si poate reduce riscul de dezvoltare a unor boli precum Alzheimerul.

Care sunt contraindicatiile siropului de artar?

Cele mai citite articole

Desi este foarte sanatos, siropul de artar trebuie sa fie consumat cu moderatie. Acesta nu este contraindicat persoanelor care vor sa slabeasca sau au probleme cu glicemia, insa trebuie sa fie consumat in cantitati limitate. De asemenea, daca nu este pur, poate duce la efectele negative aduse de zaharul procesat.

Ce trebuie sa mai stii despre siropul de artar?

Siropul de artar este obținut prin gaurirea trunchiurilor artarilor, de unde se colecteaza o seva ce ulterior se fierbe pentru a se elimina apa. Din 40 de litri de seva se obtine doar un litru de sirop de artar, ceea ce justifica prețul destul de mare al acestuia.

Anual, SUA si Canada produc peste 35 de milioane de litri de sirop, ceea ce le face principalii jucatori de pe piata acestui produs.

Nu toate siropurile de artar sunt la fel de bune. In functie de culoare, gust si calitate, in Canada exista 3 clase de sirop :

  • Clasa 1. Este un sirop foarte deschis la culoare, cu gust tipic de artar;
  • Clasa 2. Este un sirop maro-chihlimbar, cu un gust specific;
  • Clasa 3. Este un sirop inchis la culoare, cu gust pronuntat de caramel.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Semnificația coronițelor de brad

Articolul Urmator

Lavabila de interior – de care si de unde?

Cele mai populare