Ne aflăm în acea perioadă a anului în care ne decoram casa cu straie noi, de Sărbătoare. De-a lungul anilor, am împrumutat și noi obiceiul de agăța pe la uși sau pe la ferestre câte o coroniță de Cărciun, împodobită cu globuri, fundițe, mici obiecte simbolice și beteală. Cu toate acestea, coronița nu este doar un simplu obiect de ornament, ci are în spate mai multe semnificații profunde. Despre acestea, vom vorbi în articolul de astăzi.
Apariția primei coronițe de brad
Apariția primei coronițe de brad are în spate o poveste frumoasă și înduioșătoare. Potrivit Episcopiei Romano-Catolice din Iași, în anul 1839 pastorul evanghelic Johann Hinrich Wichern cumpărase o casă mare, în care adăpostea copii orfani. Sub supravegherea lui, copii învățau diferite meserii pentru a putea să-și strângă singuri bani și a nu mai fi nevoiți să fure sau să cerșească. Astfel, unii dintre ei au devenit cizmari, pictori, brutari sau croitori. Se pare că atunci când venea luna decembrie, copii se strângeau în fiecare dimineață în jurul pastorului și îl întrebau câte zile au mai rămas până la Crăciun. Copleșit, pastorul a creat un sistem prin care îi ajuta pe copii să afle singuri răspunsul. Pe un cerc de lemn, acesta a pus 19 lumânari mici și 4 mari. Lumânările mici erau roșii și trebuiau aprinse în zilele lucrătoare, iar lumânările mari și albe erau aprinse doar duminica. Cu fiecare lumânare aprinsă, copii știau că s-a mai scurs o zi până la Crăciun. Aprinderea lumânărilor a devenit un prilej de bucurie, iar cei mici au ornat dispozitivul cu ramuri de brad, conuri și ghirlande. Astfel, a apărut prima coroniță de Crăciun.
Tradiția se păstrează și astăzi în lumea romano-catolică. Coronițele folosite în prezent conțin patru lumânări, iar ce-a de-a cincea,albă, se aprinde în noapte de Ajun.
Semnificația coroniței de brad
Cele mai citite articole
Coronița în sine are rolul de ornament pentru sărbătoarea Crăciunului, însă piesele din care este formată are o semnificație aparte. Spre exemplu, fiecare lumânare are o distincție aparte: prima lumânare roșie este dedicate profetului, a doua Betleemului, a treia păstorilor, iar a patra îngerilor. A cincea lumânare, cea alba, îi este dedicată lui Iisus Hristos. Forma circulara a coroniței de Craciun simbolizează unitatea și permanența. Ramurile de brad, mereu verzi, duc cu gandul la continuitate.
Cât timp se folosește o coroniță de brad?
La ortodocși, coronița de brad este considerată a fi un ornament și se montează odată cu bradul, teoretic în seara zilei de 24 decembrie, practic data la care dorești să îți decorezi casa este fix alegerea ta. Aceasta se păstrează până pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, când se despodobește bradul de Crăciun. Cand e folosită ca simpla decoratiune, coronița poate fi așezată oriunde. De cele mai multe ori, ea este agățată de uși, la interior sau la exterior, pentru a completa atmosfera de sărbătoare data de bradul de Crăciun.
Pentru a suplimenta decorul casei tale și a aduce o atmosferă de sărbătoare în fiecare colțișor, îți recomandăm ca pe masa să pui cutii cu flori. Acestea vor încălzi atmosfera din încăpere și vor înfrumuseța casa, oferind în același timp și o stare de bine.