Pereți despărțitori: gips-carton sau zidărie?

Pereții despărțitori reprezintă elementele constructive care au menirea de a delimita spațiul, fără a influența, semnificativ, greutatea proprie a construcției sau capacitatea ei portantă. Pereții despărțitori sunt, în general, realizați din materiale ușoare, iar procesul de realizare este rapid. De multe ori, beneficiarii oscilează între a alege zidăria pentru pereți despărțitori sau plăci de gips carton. Pentru a-ți ușura decizia, iată care sunt caracteristicile detaliate ale celor două materiale.

Gips carton

Pereții din gips carton oferă beneficii foarte importante, atât la nivel constructiv cât și la nivel estetic, lucru care nu este de neglijat. Peretele obținut este perfect plan iar finisajele se fac foarte curat și fără repercusiuni asupra incintei (pardoseli, pereți, etc.). În plus, pereții din gips-carton prezintă și un grad mare de izolare, în ciuda grosimii relativ reduse a panoului montat pe profile.

Materialul este disponibil și online, așa că alege gips carton cu livrare acasa de la MatHaus, și nu vei pierde prea mult timp, căutând materialele. Un alt beneficiu major al pereților din gips-carton este acela că rezistă foarte bine la foc, mult mai bine față de alte materiale. De asemenea, nu doar că rezistă foarte bine în caz de incendiu dar nu sunt nici poluanți și nici nu ard cu scântei incandescente care să pună în pericol construcția.  Pereții din gips-carton au o rezistență destul de bună la șocuri și pot fi utilizați în orice punct al clădirii, indiferent dacă este vorba despre livinguri, holuri, dormitoare sau bucătării.

Pereții despărțitori din zidărie

Cele mai citite articole

Și zidăria este foarte utilă atunci când este vorba despre pereți despărțitori. Cel mai adesea este folosit în acest caz BCA-ul, material cunoscut deja pentru proprietățile sale foarte bune. BCA-ul (Betonul celular autoclavizat)  este, de fapt, un beton poros, cu rezistențe mari  la șocuri mecanice și, de asemenea, rezistențe notabile în ceea ce privește siguranța la foc.

Comparativ cu plăcile de gips carton, un perete de BCA ocupă o suprafață puțin mai mare din cauza faptului că blocurile au structură predefinită, conform unei matrițe. Blocurile se folosesc asemenea zidăriei din cărămidă, iar structura este una foarte rezistentă.

Ca și pereții din rigips, nici pereții din BCA nu au o greutate foarte mare, drept pentru care nu produc încărcări în plus la nivel de greutate proprie a clădirii. Blocurile de BCA sunt ușoare datorită aerului din structura poroasă, lucru care contribuie și la un plus în ceea ce privește izolarea termică.

Ambele materiale pare că au caracteristici similare, însă, se diferențiază în funcție de dimensiuni, greutate și de spațiul ocupat în plan. Aparent, plăcile și structurile din rigips sunt mai avantajoase, datorită faptului că sunt soluții rapide, ieftine și cu rezultate imediate, lucrurile de care ai nevoie la un proiect de amenajare. În final, însă, alegerea aparține fiecăruia.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Tradiții și obiceiuri de înmormântare

Articolul Urmator

Cele mai importante avantaje ale unui credit nebancar

Cele mai populare