Top 21 Cele Mai Bune Filme de Acțiune din Toate Timpurile

Uneori simțim nevoia să ne relaxăm în fața televizorului urmărind secvențe pline de adrenalină, violență și apocalipse. Suspansul atinge cote maxime, tensiunea ne ține cu sufletul la gură, astfel că reușim să ne detașăm de grijile cotidiene măcar pentru o oră sau două. Filmele de acțiune au drept teme principale înlăturarea băieților răi, furtul mașinilor, lumea secretă a asasinilor plătiți, războaie intergalactice și salvarea lumii de iminenta apocalipsă.

V-am pregătit o listă cu cele mai bune 21 de filme de acțiune din toate timpurile. Majoritatea au dat naștere unor francize de filme de acțiune care au înregistrat un succes răsunător în întreaga lume și au generat încasări de milioane de dolari.

21. The Transporter / Curierul (2002)

Jason Statham este unul dintre cei mai buni actori de filme de acțiune. În filmul The Transporter, el joacă rolul lui Frank Martin, un fost soldat care conduce o afacere privată în calitate de „curier”. Pe scurt, are misiunea de a transporta mărfuri, pachete și pasageri fără a pune vreo întrebare. Jucând după reguli, Frank este cel mai bun în domeniu și nu a încălcat niciodată regulile. La un moment dat, Frank este angajat de un criminal american cunoscut sub numele de „Wall Street” pentru a livra un pachet. Curiozitatea lui Frank îl determină să încalce regulile, iar el descoperă că pachetul pe care îl livrează este de fapt o femeie chineză pe nume Lai. Aflând că Frank a încălcat regulile, Wall Street își trimite mercenarii să îl asasineze. Cu propria viață în pericol, Frank își asumă responsabilitatea să se protejeze nu numai pe el însuși, ci și pe Lai. Astfel, Frank acceptă să salveze oamenii înrobiți din China și să distrugă o rețea periculoasă de traficanți de carne vie.

20. Franciza Lethal Weapon / Armă mortală

Primul film Lethal Weapon, lansat în anul 1987, prezintă povestea plina de adrenalină a prieteniei care se leagă între doi polițiști, Martin Riggs (Mel Gibson) și Roger Murtaugh (Danny Glover). Riggs este un tip rebel și straniu care, de când i-a murit soția, se aruncă în tot felul de situații riscante fără să-i pese că își pune viața în pericol. În numai 24 de ore, cei doi trec printr-o mulțime de aventuri pline de suspans: ucid mai mulți băieți răi, supraviețuiesc unei curse în deșert, folosesc toate armele din dotare, sar de pe clădiri, salvează o femeie, trec cu mașina prin ziduri și sunt torturați. Cum reușesc să supraviețuiască veți descoperi singuri.

19. Seria Indiana Jones

Filmele de acțiune Raiders of the Lost Ark / Indiana Jones şi Căutătorii Arcei Pierdute (1981) și Indiana Jones and the Temple of Doom / Indiana Jones și Templul Blestemat (1984) sunt regizate de celebrul Steven Spielberg și au dat naștere unei francize care continuă până în ziua de azi. Indiana Jones and the Sanctuary of the Black Order va fi lansat în toamna anului 2020 și va prezenta aventurile celebrului arheolog, care luptă împotriva organizațiilor secrete pentru a elibera omenirea.

George Lucas a creat personajul Indiana Jones drept un omagiu adus eroilor de acțiune din seriile de filme din anii 1930.

18. Franciza Rambo

Personajul John Rambo, interpretat de Sylvester Stallone, avea să devină din ce în ce mai straniu pe măsură ce sequel-urile continuau, dar în filmul original intitulat First Blood (1982), Rambo era doar un veteran al războiului din Vietnam care încerca să supraviețuiască și să se adapteze în lumea reală.

Răvăşit de ororile războiului și de atmosfera ostilă de acasă, dezamăgit de lipsa de compasiune a semenilor săi, John Rambo încearcă să îşi găsească partenerii de luptă, singurii care ar putea să îi înțeleagă zbuciumul interior.

17. Kill Bill: Vol 1 și Kill Bill: Vol 2

Uma Thurman joacă rolul unei asasine care a fost îngropată de vie chiar de către bărbatul pe care îl iubea. Reușind să supraviețuiască, singura ei misiune este răzbunarea împotriva tuturor celor care au complotat să o ucidă, planul culminând cu asasinarea liderului – Bill. Secvențe impresionante de arte marțiale, lupte fascinante cu săbii, vărsare de sânge și violență în stilul inconfundabil al lui Quentin Tarantino transformă filmele Kill Bill într-o epopee magistrală despre răzbunare, cruzime și dreptate.

16. Mad Max 2: Road Warrior / Mad Max 2: Războinicul șoselelor (1981)

În istoria filmelor de acțiune, puține producții ale acestui gen se pot compara cu Mad Max 2 – o adevărată epopee a supraviețuirii la viteză maximă. O poveste în care o lume post-apocaliptică răvășită de războiul nuclear îmbină cu succes teme mitologice ale trecutului omenirii.

Mel Gibson joacă rolul lui Mad Max, rătăcitorul singuratic care cutreieră deșertul Australiei în căutare de combustibil. Aliat cu o comunitate de oameni din deșert care supraviețuiau de pe urma unei pompe de petrol, Mad Max trebuie să lupte împotriva unei bande de motocicliști condusă de brutalul Lord Hamungus.

15. Die Hard / Greu de ucis (1988)

Bruce Willis nu poate lipsi din acest top, iar franciza care l-a consacrat în clasamentul celor mai buni actori de acțiune este Die Hard. Bruce Willis îl interpretează pe John McClane, un detectiv abia venit în Los Angeles pentru a petrece Crăciunul alături de soția sa. Într-o clădire înaltă, un grup de teroriști a acaparat spațiul, a luat ostatici și a declarat război. Singurul om capabil să îi învingă și să salveze ostaticii este McClane, care își va folosi viclenia, inteligența și mușchii pentru a supraviețui acestei situații dificile.

Die Hard / Greu de ucis este filmul care l-a transformat pe Bruce Willis într-un superstar, fiind totodată  cel mai vizionat film al anului 1988 și generând încasări de peste 80 de milioane de dolari.

14. Men in Black / Bărbați în negru (1997)

Pornind de la vechea legendă SF a oamenilor în costume negre care șterg urmele lăsate de extraterești pe Pământ, Men in Black este un film de acțiune care conține și o mulțime de scene comice. Filmul prezintă aventurile unor funcționari importanți (Tommy Lee Jones și Will Smith), a căror principală sarcină este să păstreze evidența populației de extratereștri de pe planeta noastră.

Succesul filmului din 1997 a determinat apariția producțiilor Men in Black II (2002), Men in Black 3 (2012) și Men in Black: International (2019).

13. Crank / Răzbunare și adrenalină (2006)

Filmul de acțiune Crank pornește de la o premisă originală și interesantă: un asasin profesionist pe nume Chev Chelios (Jason Statham) află că o otravă specială i-a fost injectată în corp și îl va ucide atunci când bătăile inimii vor ajunge la un nivel scăzut. Singura condiție care poate prelungi termenul morții este ca Chev sa își mențină organismul într-o alertă permanentă, pentru că adrenalina împiedică otrava să ajungă la inimă. Urmează scene nebune de acțiune, lupte corp la corp, împușcături, sex și o răzbunare sângeroasă.

12. The Bourne Identity / Identitatea lui Bourne (2002)

Bazat pe romanul lui Robert Ludlum, Bourne Identity este povestea unui bărbat (Matt Damon) al cărui trup rănit este descoperit de pescarii care îl salvează. Nu-și poate aminti nimic și încearcă să-și reconstruiască memoria pe baza unor indicii precum un cont bancar elvețian, al cărui număr este implantat în șold. În scurt timp își dă seama că este vânat și pleacă într-o călătorie inițiatică pentru a afla cine este, dar mai ales de ce este căutat.

11. Franciza James Bond

Prin definiție, James Bond este eroul incontestabil al filmelor de acțiune. Un adevărat gentleman, puternic, fermecător și spaima tuturor răufăcătorilor, agentul secret 007 are toate calitățile pe care o femeie le visează. Pe scurt, este bărbatul ideal. De-a lungul a peste 24 de ecranizări, personajul James Bond a fost interpretat de actorii Sean Connery (1962 – 1983), George Lazenby (1969), Roger Moore (1973 – 1985), Timothy Dalton (1987 – 1989), Pierce Brosnan (1995 – 2002) și Daniel Craig (2006 – prezent).

Cel mai recent film al francizei este No Time to Die, care va fi lansat în noiembrie 2020. James Bond a părăsit agenția și se bucură de o viață liniștită în Jamaica. Pacea lui este de scurtă durată, pentru că vechiul său prieten Felix Leiter de la CIA apare pentru a-i cere ajutorul. Misiunea de a salva un om de știință răpit se dovedește a fi mult mai dificilă decât se aștepta, conducându-l pe Bond pe urmele unui om misterios înarmat cu o nouă tehnologie periculoasă.

10. Franciza Terminator

Lansat în anul 1984, The Terminator a fost un adevărat blockbuster ce avertiza asupra pericolelor pe care inteligența artificială le poate avea în cursul evoluției umanității. Arnold Schwarzenegger joacă rolul unui cyborg trimis din viitor pentru a ucide o femeie ce îi va da naștere liderului Rezistenței împotriva roboților. Efecte speciale, împuşcături şi explozii, confruntări spectaculoase, dar şi scene de romantism – iată ingredientele unui film de acțiune care a rămas în istoria cinematografică.

Cele mai citite articole

Terminator 2: Judgment Day (1991) a reușit să ridice nivelul filmelor de acțiune datorită viziunii regizorale a lui James Cameron, efectelor speciale remarcabile și momentelor unice de suspans.

9. Crouching Tiger, Hidden Dragon / Tigru și Dragon (2000)

Derulat pe fundalul superbelor peisaje din China secolului XIX, Crouching Tiger, Hidden Dragon este un film de acțiune care s-a bucurat de un imens succes de box-office. Coregrafia spectaculoasă a scenelor de arte marțiale alături de o frumoasă poveste de dragoste reprezintă ingredientele de succes ale acestui film.

Doi maeștri luptători se confruntă cu cea mai mare provocare atunci când Sabia Destinului este furată. În același timp, o tânără aristocrată se pregătește pentru o căsătorie aranjată, dar își dezvăluie talentul de luptătoare puternică.

8. Trilogia Iron Man / Omul de Oțel

Iron Man 3, lansat în 2013, s-a bucurat de încasări globale de peste 1 miliard de dolari. Succesul filmelor din franciza Iron Man se datorează strategiei Marvel de a îmbina o poveste inspirată din benzi desenate cu efecte speciale de ultimă oră, actori celebri și povești moderne care să fascineze publicul tânăr.

Tony Stark (Robert Downey Jr.) este un afacerist genial în domeniul industrial. După ce este luat prizonier, el își construiește un costum blindat de înaltă tehnologie. Misiunea lui Iron Man este să salveze lumea, dar, ca un adevărat erou, el va aminti oamenilor că binele învinge întotdeauna.

7. Franciza The Fast and the Furious / Furios și iute

The Fast and the Furious este cea mai vândută franciză a studioului Universal și cuprinde 14 filme. Furious 7 (2015) este cel mai spectaculos film din serie şi a înregistrat încasări record de peste 1,5 miliarde de dolari pe plan global.

Vin Diesel și Paul Walker joacă rolurile Dominic Toretto și Brian O’Conner. Cu cazierul curat, cei doi încearcă să își facă o nouă viață, dar totul se năruie în momentul în care apare Deckard Shaw (Jason Statham), iar aceștia sunt nevoiți să încalce legea din nou. Producția filmului a fost amânată aproape un an din cauza decesului lui Paul Walker. În mod ironic, actorul Paul Walker a murit la vârsta de 40 de ani într-un accident de mașină din cauza vitezei excesive.

6. Franciza John Wick

Asasinul profesionist John Wick, interpretat de Keanu Reeves, nu are nevoie de prea multe cuvinte. Este expert în arte marțiale, infiltrat în organizația secretă a celor mai periculoși asasini plătiți și mafioți din întreaga lume, dar totodată sensibil când vine vorba de amintirea fostei sale soții. Atunci când singurul său prieten – câinele dăruit de femeia pe care a iubit-o – este ucis, John Wick aduce războiul, teroarea și răzbunarea asupra celor vinovați, fără a se gândi la consecințe.

5. Trilogia Batman – The Dark Knight

De-a lungul istoriei cinematografiei, niciun alt actor nu a reușit să aducă la viață un Batman atât de veridic așa cum a făcut-o Christian Bale. Pe parcursul celor trei filme regizate de Christopher Nolan, „Batman Begins” (2005), „The Dark Knight” (2008) și „The Dark Knight Rises” (2012), Christian Bale reușește să creeze imaginea unui supererou modern, cu o profundă înțelegere a valorilor umane și a sacrificiilor la care trebuie să se supună. Batman are responsabilitatea de a oferi oamenilor speranță și se manifestă într-un exemplu personal de dreptate, demnitate și compasiune. Fiind dispus să renunțe la iubire în favoarea unui viitor nobil pentru umanitate, The Dark Knightdevine supereroul unei întregi generații și totodată imaginea salvatorului singuratic, respins de societate pentru că nimeni nu îi poate înțelege valorile pentru care luptă.

4. Fight Club / Sala de lupte (1999)

Jack (Edward Norton) trăiește o viață plictisitoare ca un consumator de rând depresiv și insomniac. Toate astea se schimbă în mod dramatic în momentul în care îl cunoaște pe Tyler Durden, interpretat de Brad Pitt, un carismatic vânzător de săpun cu un plan bizar de a-l ajuta pe Jack să evadeze din lumea lui mizerabilă. Cei doi bărbați își canalizează agresivitatea într-o formă nouă și șocantă de terapie.

Fight Club este un film inteligent despre consumerism, sensul vieții, eliberare, violență și granița fină dintre viață și moarte.

3. Franciza Mission Impossible / Misiune imposibilă

Tom Cruise este apreciat de public pentru că își realizează singur toate cascadoriile periculoase pe care le vedem în seria de filme Misiune imposibilă.

În Mission: Impossible, primul film din serie, lansat în 1996, Tom Cruise este agentul guvernamental Ethan Hunt. Împreună cu mentorul lui, Jim Phelps (Jon Voight), merge într-o misiune periculoasă pentru a intra în posesia unui document confidenţial.

Mission: Impossible II îl aduce pe Ethan Hunt şi echipa lui în situația de a împiedica răspândirea unui virus mortal eliberat de o grupare teroristă. Însă Ethan nu este singurul aflat în căutarea virusului. El concurează cu un grup terorist condus de un fost agent IMF, care a reuşit să fure antidotul.

Cel mai recent film al seriei este Mission: Impossible – Fallout / Misiune: Imposibilă – Declinul, lansat în 2018.

2. Franciza Star Wars / Războiul stelelor

Franciza Star Wars, creată de George Lucas, a devenit un fenomen de cultură populară, răspândit în lumea întreagă. Evenimentele descrise în Războiul stelelor au loc într-o galaxie fictivă în care trăiesc diverse specii de creaturi extraterestre, roboți și androizi, creați pentru a-și servi stăpânii. Călătoria în spațiu este obișnuită și multe planete din galaxie sunt membre ale Republicii Galactice. Din păcate, războaiele nu au dispărut, pentru că Forțele Întunericului încă exercită o putere imensă asupra tuturor creaturilor din univers.

Unul dintre elementele remarcabile din Star Wars este „Forța”, o formă omniprezentă de energie descrisă drept „un câmp energetic, creat de toate creaturile vii, care ne înconjoară, ne emoționează și păstrează galaxia la un loc.”

1.Trilogia Matrix

Produs hibrid, la graniţa dintre cinema, bandă desenată şi joc video, seria The Matrix a devenit etalonul în materie de filme de acțiune cyber-futuriste. A generat, asemenea seriei Star Wars, o mitologie proprie. A însemnat o revoluţie vizuală, cu o estetică unică, surprinzătoare și la 20 de ani de la data lansării. Protagonistul Neo (Keanu Reeves) sfidează timpul, gravitația, esenţa realităţii, iar ecranul a fost umplut de cele mai remarcabile secvenţe de luptă văzute vreodată. Creatorii Lana și Lilly Wachowski au imaginat scenele de luptă ca pe combinaţii între arte marţiale în ritm alert cu acrobaţii.

Personajul lui Keanu Reeves este victima Matrix-ului, un amplu sistem de inteligenţă artificială care a reuşit să paraziteze minţile oamenilor creând iluzia unei lumi reale, dar exploatându-le inteligenţa şi corpurile pentru energie. Morpheus (Laurence Fishburne) crede că lucrurile s-ar putea schimba odată ce va interveni Neo, „Alesul”, cel care poate schimba „matricea” și le va readuce oamenilor libertatea.

Care este filmul tău preferat de acțiune?

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Anvelope cu 5 ani garantie doar la www.e-pneu.ro

Articolul Urmator

Top 21 Cele Mai Urmărite Filme și Seriale pentru Copii

Cele mai populare