Finanțele personale sunt un concept important în zilele noastre, dar extrem de greu de stăpânit, nu doar de către cei tineri, dar chiar și de persoanele mature. Dacă nu înțelegi corect cum să îți gestionezi banii, ce datorii poți face și de care trebuie să te ferești, există un risc crescut de a face o serie de greșeli financiare comune. Părerile KRUK România converg spre ideea că educația din acest domeniu este aceea care îți va permite ca să devii conștient de aceste capcane, să le poți evita și să ai un stil de viață care să îți dea șansa ca să ai starea de bine pe care o visezi.
Cele mai frecvente 2 greșeli financiare în viziunea KRUK România
1. Să trăiești la întâmplare, fără un buget personal de venituri și cheltuieli
Un buget nu este doar un instrument de lucru pentru agenții economici. Fiecare familie ar trebui ca să țină un astfel de buget de venituri și cheltuieli. Ba chiar și nefamiliștii, mai înclinați de cele mai multe ori spre a face cheltuieli exagerate.
Bugetul este extrem de important deoarece te poate ajuta ca să îți administrezi finanțele proprii în mod responsabil. Este o oglindă fidelă a intrărilor și ieșirilor monetare.
Vestea bună despre ținerea unui buget personal este că poți începe să faci asta mai ușor acum decât în trecut. Inclusiv pe platforma e-KRUK.ro vei găsi niște aplicații foarte utile în acest sens. Sunt gratuite și le poți folosi chiar dacă ai sau nu datorii administrate de KRUK.
Vestea proastă este că trebuie să scapi de concepția conform căreia un buget personal nu va face altceva decât să îți dărâme un stil de viață pe care ți-l dorești. Da, îți va zgudui poate relația pe care o ai cu banii, dar va fi un lucru benefic pentru tine: vei construi temeinic un nou raport cu finanțele proprii care o să te pună pe o cale corectă a vieții tale.
2. Cumpărarea unei locuințe prea mari pe credit, chiar dacă nu ai nevoie imediat de ea
Cele mai citite articole
Chiar dacă ai un job bine plătit, dacă familia ta nu are nevoie de o locuință mai mare acum, nu te lua după prieteni și nu te angaja la plata unor rate împovărătoare pe 25 -30 de ani.
Și, mai ales, nu te arunca să contractezi case de la dezvoltatori care nici măcar nu au finalizat construcțiile respective.
Este complet de înțeles să vrei o casă frumoasă, ca în telenovele. Chiar dacă ai dreptul la un credit pentru locuință generos, nu înseamnă că și trebuie să îl contractezi imediat.
Plus că și dacă vei putea putea să te muți imediat în casa dorită, cu cât e mai mare și mai scumpă, cu atît mai mari vor fi ratele, impozitele și costurile de întreținere.
Este la fel ca și în cazul unei mașini. În afară de prețul propriu-zis, întreținerea unui autovehicul poate să te aducă uneori în situația de a-ți secătui bugetul personal.
În concluzie, dacă nu ai o familie numeroasă, cumpărarea unei case mari într-un cartier bun s-ar putea ca să devină rapid o povară financiară. Plus că meandrele vieții sunt ciudate: ce vei face dacă vei divorța, spre exemplu? Sau dacă vei vrea brusc să pleci definitiv în străinătate? Chiar nu ai nevoie de asemenea complicații financiare inutile.
O rată prea mare de plătit pentru locuință poate să te împiedice ca să îți plătești facturile, celelalte obligații financiare curente, iar acest lucru te va face să cazi într-o stare depresivo-anxioasă extrem de periculoasă.
Chiar dacă nu ai de plătit rate bancare, dacă ești o persoană fericită care nu ai datorii, tot e recomandabil să intri pe platforma KRUK România, deoarece cu ajutorul aplicațiilor gratuite de acolo o să poți ca să ții evidența cheltuielilor pe care le faci lună de lună și să vezi unde se duc cu adevărat banii. Este posibil să identifici anumite cheltuieli pe care le-ai putea reduce sau chiar elimina în întregime. Un plan inteligent întocmit te poate ajuta să ajungi la un nivel financiar mai sigur, să poți înfrunta cu mult curaj chiar și criza care a început să se întrevadă deja în unele colțuri din Europa.