9 medicamente și suplimente pe care ar trebui să le ai în casă

Oricât de mult ne-am dori ca acest lucru să nu se întâmple, uneori ne vom confrunta cu probleme de sănătate. Când este vorba de unele minore, precum o durere de cap, dureri menstruale, o indigestie sau o alergie, nu trebuie neapărat să mergem la medic, dar nici nu putem aștepta ca problema să dispară de la sine. 

Tocmai de aceea este bine să ne asigurăm că dulăpiorul nostru cu medicamente este bine stocat și nu va fi nevoie să facem o vizită la farmacie în miez de noapte. 

Am pregătit pentru tine o listă cu medicamente și suplimente pe care este bine să le ai în casă pentru a putea face față problemele ușoare. 

1.Analgezice

Analgezicele sunt folosite pentru ameliorarea durerilor minore, precum cele de cap și de dinți, și pentru scăderea febrei. Atenție! Există mai multe tipuri de analgezice, fiecare cu propriile beneficii; în funcție de cauza durerii, unele dintre ele ar putea să nu aibă efectul scontat sau să nu funcționeze pentru toată lumea.[4]

2. Antihistaminice 

Dacă te confrunți cu o alergie sau cu înțepături de insecte, te vei bucura să ai la îndemână antihistaminice. Le găsești sub formă de cremă sau tablete. Sub formă de cremă pot fi folosite pentru calmarea mâncărimilor și iritațiilor provocate de înțepăturile de insecte, iar tabletele ajută la ameliorarea simptomelor rinitei alergice și a reacțiilor alergice minore la anumite alimente. 

3. Antidiareice și laxative 

Diareea poate să apară pe neașteptate, din diverse cauze; poate fi cauzată de ceva ce am mâncat sau de un virus ori o bacterie. Tocmai de aceea este bine să avem în casă și antidiareice. Este important de reținut că acestea te pot ajuta să scapi de diaree, dar nu vor înlătura și cauza acesteia. 

În ceea ce privește laxativele, acestea reprezintă unul dintre remediile recomandate în caz de constipație. 

4. Săruri de rehidratare 

Atunci când suferi de diaree acută, poți pierde lichide și minerale de care corpul tău are nevoie. Același lucru se poate întâmpla când ai febră sau după vărsături repetate. Sărurile de rehidratare se pot dovedi utile în astfel de situații. Ca și în cazul antidiareicelor, acestea nu înlătură cauza, ci doar ajută la restabilirea echilibrului de lichide și minerale din corp. 

5. Antiacide 

Se poate întâmpla destul de des să ne confruntăm cu o indigestie sau cu arsuri gastrice după o masă. Antiacidele ne pot ajuta să scăpăm de aceste simptome. Sunt disponibile sub formă de tablete sau lichide.[3]

6. Soluții antiseptice 

Este bine să ai în dulăpiorul cu medicamente și un tip de soluție antiseptică. Va fi utilă în cazul tăieturilor, rănilor și arsurilor superficiale. 

7. Decongestionante 

Decongestionantele nazale sunt un tip de medicamente pe care te vei bucura să le ai la îndemână dacă te trezești cu nasul înfundat. Le găsești sub formă de spray, picături sau tablete. 

 8. Sirop pentru tuse 

Dacă tusea te împiedică să dormi, un sirop te-ar putea ajuta să ai parte de o noapte liniștită. Trebuie doar să ai grijă să folosești siropul potrivit pentru tipul tău de tuse: productivă sau seacă.[1]

9. Vitamine și minerale 

Îi poți asigura corpului tău toate vitaminele și minerale de care are nevoie printr-o alimentație sănătoasă, echilibrată. Dacă acest lucru nu se întâmplă, iar medicul tău ți-a confirmat că suferi de un deficit de vitamine, de exemplu, vei găsi în farmacii multe suplimente la care poți apela. Este important de reținut că acestea se iau numai la sfatul medicului.[2]

Nu lua niciodată medicamente sau suplimente fără a discuta cu un medic în prealabil. Consultă întotdeauna prospectul pentru a afla care sunt efectele secundare și contraindicațiile acestora; unele medicamente pot interacționa între ele sau cu anumite alimente. De asemenea, este important să respecți întotdeauna dozajul recomandat.  

Ține medicamentele într-un loc la care copiii nu au acces și nu uita să verifici periodic valabilitatea acestora. Vorbește cu medicul sau farmacistul dacă ai nelămuriri. [3]

Bibliografie: 

  1. Moser, Rod. “Stocking Your Home Pharmacy: The Ten Items Everyone Needs to Have.” WebMD, WebMD, 15 Nov. 2010, blogs.webmd.com/from-our-archives/20101115/stocking-your-home-pharmacy-the-ten-items-everyone-needs-to-have. Accessed 3 Feb. 2022.
  2. NHS Choices. Do I Need Vitamin Supplements? 2022, www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/do-i-need-vitamin-supplements/. Accessed 3 Feb. 2022.
  3. –. Your Medicine Cabinet – Healthy Body. 2022, www.nhs.uk/live-well/healthy-body/your-medicine-cabinet/. Accessed 3 Feb. 2022.
  4. “Over-The-Counter Pain Relievers: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/ency/article/002123.htm. Accessed 3 Feb. 2022.

Articolul Anterior

Anvelopele auto sunt vulcanizate pentru a le imbunatati rezistenta si durabilitatea

Articolul Urmator

Cand ai nevoie de o semanatoare manuala?

Cele mai populare