Fructele de mare sunt alimente îndrăgite, care încântă oamenii de pe toate continentele. În plus, sunt hrănitoare și sănătoase, pentru că asigură proteine de calitate, grăsimi nesaturate, dar și minerale.
Indiferent dacă ingredientele principale sunt midiile, caracatița, creveții sau homarii, specialitățile din fructe de mare sunt delicioase. Bucătarii iubesc să gătească preparate din darurile mării, pentru că sunt versatile și, astfel, își pot folosi creativitatea.
Din Japonia până în Franța și din Caraibe până în Australia, există o mulțime de rețete cu fructe de mare, care satisfac și gusturile celui mai pretențios gurmand.
Descoperă în continuare 6 dintre ele, care sunt cu adevărat incredibile:
1. Stridii la grătar cu usturoi, paprika și parmezan
Acest preparat combină gustul fin al stridiilor cu savoarea irezistibilă a parmezanului, iar usturoiul completează preparatul cu aroma sa puternică. Stridiile la grătar sunt un preparat spectaculos, nu doar din punct de vedere al gustului, ci și ca mod de preparare.
Cochiliile mari și cărnoase care bolborosesc pe grătar, în timp ce parmezanul se topește în interiorul lor și ardeiul iute își eliberează aromele, sunt un adevărat răsfăț vizual, care îți lasă gura apă.
Se servesc direct din cochilie, cu suc de lămâie și pătrunjel verde presărat, alături de felii de pâine rumenite pe grătar.
2. Tagliatelle cu creveți și dovlecei
Pastele sunt ingrediente absolute, pentru că permit asocierea cu tot felul de bunătăți, printre care și fructele de mare. Tagliatelle sunt lungi și late, iar textura dură și porozitatea, le face perfecte pentru sosul gros folosit la gătirea creveților.
Acesta este pe bază de unt, vin alb, șofran și coajă rasă de lămâie. Dovlecelul sotat, salvia, usturoiul și ardeiul iute pun și ele în valoare gustul creveților. Acest preparat se servește cald, cu verdeață presărată deasupra.
3. Cozi de homar cu sos de unt
Cele mai citite articole
Dacă ai ocazia să încerci acest preparat, te vei bucura de un adevărat regal al gustului. Cozile de homar se frig pe grătar și se servesc alături de un sos din unt, suc de lămâie, muștar, pătrunjel tocat și ardei usturat.
Este un preparat simplu, dar care arată incredibil și are un gust pe măsură. Dacă ai oaspeți speciali și știi să gătești, îi vei impresiona cu această specialitate.
4. Salată de caracatiță, cu năut și chorizo
Caracatița este ingredientul principal în multe rețete, pentru că se găsește în toate oceanele și mările calde. Această salată aduce savoarea caracatiței rumenite în tigaie alături de consistentele boabe de năut, feliile suculente de ardei copt și chorizo-ul aromat.
Gustul este intensificat de ardei iute și usturoi, iar sucul de lămâie reglează aciditatea acestui preparat complet din punct de vedere al savorii, texturii și aromelor.
5. Midii fierte la abur cu praz, cimbru și bacon
Acest preparat este ideal pentru o cină în doi. Poate fi consumat ca aperitiv, cu pâine, sau transformat în fel principal, cu cartofi copți sau prăjiți. Midiile se fierb la abur, apoi se prăjesc în ulei, cu bacon și rondele de praz.
La final se condimentează cu cimbru. Rezultatul este un preparat aromat și foarte gustos.
6. Rapane în sos de vin cu usturoi
Rapanele sunt o specie de melci de mare care se caracterizează prin posesia unui picior cărnos, care, gătit cu sos de vin și usturoi, se transformă într-o delicatesă. Carnea rapanelor se sotează în tigaie, iar sosul se face prin fierberea vinului cât să scadă și să se îmbogățească cu aroma usturoiului.
Este un preparat rapid și ușor, dar deosebit de savuros.
Fructele de mare sunt tot mai apreciate de români, de aceea se găsesc în meniurile multor restaurante din țară. Dacă comanzi oriunde în Alba Iulia, te poți bucura de gustul fructelor de mare gătite după rețete diverse, printre care și unele din cele 6 pe care ți le-am prezentat mai sus.