Anemia feriprivă este o afecțiune destul de comună, cu impact sever asupra stării de sănătate a organismului. Cea mai simplă metodă de corectare a anemiei feriprive este administrarea suplimentelor de fier. Dezavantajul major al acestora are legătură cu tolerabilitatea lor digestivă: multe persoane dezvoltă simptome gastrointestinale inconfortabile, după administrarea unui asemenea supliment. În acest articol, vei găsi recomandări practice despre cum să continui tratarea anemiei, fără să te lupți cu reacții adverse inconfortabile.
- Alege un supliment cu tolerabilitate ridicată
Suplimentele de fier conțin diferite forme active de fier, unele dintre ele fiind mai ușor tolerate decât altele. Discută cu medicul despre sensibilitatea ta și încercați să alegeți o variantă comercială cu feedback favorabil din partea cumpărătorilor și utilizatorilor, cum este SiderAL Forte. Aportul său de fier sucrosomial și vitamina C îl face să fie o sursă cu absorbție crescută, pe care aparatul digestiv al majorității pacienților îl tolerează foarte bine.
- Începe administrarea cu o doză mai mică
Comunitatea medicală a constatat că toleranța pacienților față de suplimentele de fier crește, atunci când administrarea începe cu o doză de aproximativ 50% din doza zilnică recomandată. Cantitatea de fier va fi crescută treptat, la intervale de câteva zile, până se ajunge la o doză completă.
Concret: dacă doza recomandată de medic este de un comprimat pe zi, încearcă să iei doar jumătate de comprimat în primele 3 – 4 zile, apoi trei sferturi de comprimat pentru următoarele câteva zile și, în cele din urmă, un comprimat întreg.
- Fracționează doza pe parcursul zilei
Impactul suplimentelor de fier asupra tractului digestiv este ceva mai mic, dacă doza zilnică recomandată de către medic este fracționată în mai multe administrări. De pildă, dacă ai de luat 150 mg de fier zilnic, stomacul tău se va descurca mai bine cu doze de câte 50 mg dimineața, la prânz și seara, decât dacă îi dai toate cele 150 mg deodată.
- Evită să iei suplimentele de fier pe stomacul gol
Stomacul va fi mai puțin iritat de aportul de fier exogen, dacă administrarea suplimentelor este însoțită de consumul de alimente. Ronțăie câțiva biscuiți sau ia fierul imediat înainte de masă, pentru a minimiza impactul acestuia asupra mucoasei gastrice.
- O absorbție ridicată înseamnă o perioadă mai mică de administrare
Cele mai citite articole
Administrarea suplimentelor de fier se face pentru a corecta o anemie confirmată prin analize. Cu cât suplimentul de fier este mai bine absorbit, cu atât tratamentul va avea o durată mai scurtă, iar disconfortul digestiv asociat va scădea.
În acest sens, este important de știut faptul că biodisponibilitatea fierului crește în prezența vitaminei C; așadar, asocierea suplimentului de fier cu un pahar de suc de portocale sau cu o porție sănătoasă de ardei gras e binevenită.
Pe de altă parte, biodisponibilitatea fierului scade, atunci când acesta este administrat concomitent cu surse de calciu, deci nu lua suplimentul de fier înainte de un mic dejun bogat în lactate.
Lactatele nu sunt singura sursă alimentară de calciu; prin urmare, acordă un pic de atenție asocierilor pe care le faci în materie de dietă.
- Ia un supliment sub formă de drajeuri sau capsule gastrorezistente
Drajeurile sunt acoperite cu un strat de protecție care se dizolvă abia la nivel intestinal, ceea ce e de natură să protejeze stomacul de efectul iritant al fierului. Unele dintre aceste produse sunt marcate ca având eliberare lentă, ceea ce înseamnă că substanța activă este eliberată treptat, pe măsură ce suplimentul traversează întregul tub digestiv.
Intoleranța digestivă față de suplimentele de fier este frecvent întâlnită în rândul pacienților, motiv pentru care e important să identifici soluțiile utile, care să te scape de disconfort și de efectele adverse.
Sursa foto: Shutterstock