6 lucruri pe care trebuie să le știi despre ciclul menstrual

Ciclul menstrual este un proces natural, dar complex, prin care corpul unei femei trece în fiecare lună, an după an, de la menarhă (prima menstruație) până la menopauză, pentru a se pregăti pentru o eventuală sarcină.[3] Ți-am pregătit o listă cu câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre acest proces, de la durata medie a acestuia până la motivul pentru care este atât de importantă monitorizarea sa. 

Ciclul menstrual nu trebuie confundat cu menstruația 

Menstruație este acea sângerare vaginală prin care este eliminată mucoasă care se formează pe peretele interior al uterului în fiecare lună. Ciclul menstrual, pe de altă parte, este termenul folosit pentru a descrie toate acele schimbări care au loc în fiecare lună în corpul tău pentru a-l pregăti pentru o sarcină. Începe în prima zi a menstruației și se încheie cu o zi înainte de începerea următoarei menstruații și are mai multe faze: 

  • menstruația propriu-zisă; 
  • faza pre-ovulatorie (foliculară);
  • faza ovulatorie;
  • faza post-ovulatorie (luteală).[2]

Un ciclu menstrual normal poate dura între 24 și 38 de zile 

Durata medie a unui ciclul menstrual este de 28 de zile, dar aceasta poate varia de la o femeie la alta sau chiar de la o lună la alta. De aceea, un ciclu menstrual cu durata cuprinsă între 24 și 38 de zile este considerat normal. Discută cu un medic dacă ai cicluri menstruale mai lungi de 38 de zile sau mai scurte de 24 de zile.[4]

Ciclul menstrual se poate schimba de mai multe ori în cursul vieții 

Este firesc să observi schimbări ale ciclului tău menstrual pe măsură ce îmbătrânești. În primii 3 ani după venirea primei menstruații, de exemplu, este normal să ai cicluri neregulate, mai lungi, cu sângerări menstruale mai abundente. După vârsta de 40 de ani, când corpul tău începe să se pregătească pentru menopauză, este posibil să nu ai menstruație timp de una sau mai multe luni sau să observi schimbări în ceea ce privește durata sau intensitatea acesteia.[4]

Monitorizarea ciclului menstrual este foarte importantă 

Cele mai citite articole

Fiecare femeie are un ciclu menstrual diferit, iar monitorizarea acestuia este foarte importantă nu doar pentru că astfel poți să știi când ar trebui să înceapă următoarea menstruație sau când ai cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată, ci și pentru că astfel vei putea identifica mai ușor semnele unei posibile probleme. Există diverse aplicații care îți permit să monitorizezi ciclul menstrual sau te poți folosi, pur și simplu, de un pix și un calendar. Tot ce trebuie să faci este să notezi în fiecare lună ziua în care îți vine menstruație. După câteva luni, ar trebui să poți stabili dacă ai un ciclu regulat sau dacă durata acestuia variază.[4]

Prima menstruație apare, de regulă, în jurul vârstei de 12 ani 

Cele mai multe fete au prima menstruație în jurul vârstei de 12 ani, dar acest lucru se poate întâmpla oricând între vârstele de 8 și 15 ani. În general, menarha apare cam la 2 ani după ce încep să se dezvolte sânii și să apară părul pubian. Dacă prima menstruație a apărut înainte de vârsta de 8 ani sau dacă aceasta nu se produce până la 15 ani ori la 3 ani de la începerea dezvoltării sânilor, ar trebui consultat un medic.[4]

Un ciclu menstrual neregulat poate avea multe cauze diferite

De-a lungul vieții, durata ciclurilor menstruale, frecvența acestora și intensitatea menstruațiilor pot fi influențate de diverși factori. Printre aceștia se numără: 

  • Sarcina sau alăptarea; 
  • Tulburările de alimentație; 
  • Sindromul ovarelor polichistice; 
  • Insuficiență ovariană prematură;
  • Boala inflamatorie pelvină;
  • Fibroamele uterine.[1]

Ciclul menstrual este un proces natural, ce include toate acele schimbări care au loc în interiorul corpului tău în fiecare lună pentru a-l pregăti pentru o eventuală sarcină. Durata acestuia poate varia de la o femeie la alta și de-a lungul vieții, iar monitorizarea sa îți poate oferi indicii importante privind sănătatea ta. Cel mai bun lucru pe care îl poți face atunci când observi schimbări la nivelul ciclului menstrual este să consulți un ginecolog. În acest fel, vei știi dacă totul este regulă sau există motive de îngrijorare. 

Bibliografie: 

  1. “Menstrual Cycle: What’s Normal, What’s Not.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186. Accessed 19 Sept. 2022.
  2. “Normal Menstruation (Monthly Period): Menstrual Cycle & Symptoms.” Cleveland Clinic, 2019, my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-normal-menstruation. Accessed 19 Sept. 2022.
  3. Schmalenberger, Katja M., et al. “How to Study the Menstrual Cycle: Practical Tools and Recommendations.” Psychoneuroendocrinology, vol. 123, Jan. 2021, p. 104895, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8363181/, 10.1016/j.psyneuen.2020.104895. Accessed 19 Sept. 2022.
  4. “Your Menstrual Cycle | Office on Women’s Health.” Womenshealth.gov, 2015, www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/your-menstrual-cycle. Accessed 19 Sept. 2022.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Poate AC Milan să câștige titlul în acest sezon? Care sunt argumentele milanezilor

Articolul Urmator

Importanța jucăriilor în educația copiilor – Ce îi învață jucăriile în mod inconștient pe copii despre rolul lor în societate?

Cele mai populare