Vederea este extrem de importantă pentru fiecare dintre noi. Atunci când apar primele semne ale unor probleme oculare este bine să mergi la medic pentru un consult de specialitate, diagnosticare și tratament adecvat. Există câteva simptome care vizează afecțiuni oculare grave, manifestări ce nu trebuie ignorate pentru ca vederea să nu îți fie afectată iremediabil.
Usturimi ale ochilor, vedere neclară sau senzație de nisip în ochi pot fi considerate semne ale oboselii și sunt puse pe seama epuizării. Dar dacă aceste simptome ascund probleme oculare mai grave? Doar oftalmologul poate să stabilească exact când este vorba de un lucru banal, care poate trece cu odihnă și când este o afecțiune gravă, pentru care ai nevoie de tratament de specialitate, de urgență.
1. Distorsionarea vederii
Chiar și după o perioadă stresantă, cu multe ore lucrate și odihnă puțină, nu este normal să sesizezi că îți apar în câmpul vizual puncte negre, obiecte plutitoare, flash-uri luminoase într-o parte sau ai vederea încețoșată. Toate aceste simptome pot fi semnale importante că trebuie să consulți un medic oftalmolog fără întârziere. Simptomele dezlipirii de retină pot duce la pierderea permanentă a vederii dacă afecțiunea nu este tratată. Dezlipirea de retină este o separare a membranei retiniene și deplasarea din poziția ei normală, pentru care este nevoie de tratament de urgență.
2. Ochi roșii și vedere slăbită
Există afecțiuni oculare grave care în primă fază nu prezintă simptome evidente, iar uneori primele semne sunt trecute cu vederea ușor. Ochii roșii sunt un simptom al lipsei somnului. Alături de vederea slăbită, un câmp vizual îngustat, dureri de cap și vedere în ceață, poate fi vorba de glaucom. În această afecțiune crește presiunea intraoculară, ceea ce duce la distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic.
Nu trata cu superficialitate această problemă oftalmologică pentru că ea poate să apară la orice vârstă și treptat duce la pierderea vederii, care este ireversibilă.
3. Ochelarii nu te mai ajută
Vârsta vine la pachet cu anumite probleme de sănătate, iar vederea nu face excepție. Când ochelarii nu te mai ajută, schimbi destul de repede lentilele și cu toate acestea imaginile sunt în continuare neclare și culorile șterse, simptomele pot semnala dezvoltarea cataractei.
Nu uita că senzația deranjantă de lumină, halourile din jurul surselor de lumină, precum și vederea dublă a unui obiect sunt motive suficiente pentru un consult oftalmolog urgent.
Cataracta acționează asupra cristalinului, iar opacifierea acestuia înseamnă că lumina nu mai pătrunde în ochi. Netratată, această problemă determină orbirea.
4. Ai diabet
Bolile cronice duc la apariția unor alte afecțiuni de sănătate. Diabetul este o boală care are acțiuni multiple asupra organismului și poate determina apariția unor afecțiuni asociate. Reducerea vederii în caz de diabet trebuie să te facă să mergi la consult oftalmologic de urgență. Retinopatia diabetică este o afecțiune ce se manifestă la nivelul vaselor de sânge care nu mai au capacitatea de a iriga retina, se rup și inundă retina cu sânge, reducând acuitatea vizuală.
Deși evoluția bolii nu poate fi oprită, diagnosticarea problemei și aplicarea tratamentului corect încetinesc evoluția bolii.
5. Nu mai vezi să citești
Adolescenții, dar și adulții se pot confrunta cu probleme de vedere, astfel încât nu mai pot citi. Distorsionarea obiectelor vizualizate, sensibilitatea intensă la lumină, prurit, umflarea ochilor cu înroșirea acestora nu sunt simple simptome de ochi obosiți, pot fi semne ale unei afecțiuni, keratoconus, ce poate afecta ambii ochi. Boala vizează modificarea formei corneei care devine conică și are o grosime tot mai mică. Problema poate fi ținută sub control cu tratament de specialitate, fiind o afecțiune oculară degenerativă cu efecte puternice asupra ochilor.
Controlul oftalmologic preventiv este important pentru sănătatea ochilor. În plus, la primele semne alarmante, trebuie să programezi o consultație de specialitate pentru a preveni evoluția unor boli cu efecte ireversibile asupra vederii.
Există situații în care trebuie să consulți un medic oftalmolog fără întârziere. Urgențele ochilor nu trebuie neglijate pentru a nu se ajunge la complicații pentru vedere. Cu un diagnostic stabilit în faza de început a bolii și un tratament adecvat, ai șanse mari să ții lucrurile sub control sau chiar să îți redobândești vederea.