Respirația urât mirositoare sau halena este o problemă cu care se confruntă multe persoane. Pentru tratarea acesteia se cunosc o multitudine de metode și tehnici, dar cele mai eficiente sunt cele care se adresează cauzelor ce conduc la apariția halenei. De aceea, dacă te confrunți constant cu respirația urât mirositoare, apelează la medicul stomatolog pentru un tratament optim.
1. Igiena cavității bucale
Igienizarea optimă a cavității bucale este esențială pentru o dantură sănătoasă și o respirație proaspătă. Pentru a menține o sănătate optimă a cavității bucale sunt recomandate următoarele:
- spălarea pe dinți de cel puțin două ori pe zi sau ideal, după fiecare masă;
- utilizarea aței dentare sau a dușului bucal;
- folosirea apei de gură cu acțiune antibacteriană.
Este important a alege o pastă de dinți care să conțină o cantitate adecvată de substanțe minerale și un procent redus de substanțe abrazive. De asemenea, pentru un efect crescut al acesteia, este recomandat ca după ce te speli pe dinți să nu mai clătești gura cu apă. În acest mod, substanțele minerale din compoziția pastei rămân pe suprafața dintelui, contribuind la procesul de mineralizare.
Pentru mai multe informații despre pasta de dinți care ți se potrivește, dar și despre cel mai optim mod de a-ți peria dinții, consultă medicul stomatolog.
2. Curățarea limbii
Adesea, prin noțiunea de igienizare a cavității bucale se înțelege doar perierea dinților. Limba, un organ la nivelul căruia se pot cantona multe bacterii este uitat în procesul de curățare. La acest nivel, pot să se depună bacterii, care prin produșii lor de metabolism vor contribui la apariția respirației urât mirositoare, dar și la formarea plăcii bacteriene și a cariilor dentare.
Curățarea limbii nu prezintă un proces complicat. Pentru aceasta ai nevoie de un dispozitiv special conceput pentru curățarea limbii. În cazul în care folosești o periuță de dinții clasică, poți opta pentru una care să aibă pe partea opusă periilor o zonă dedicată curățării limbii. Această zonă poate fi utilizată și pentru a curăța suprafața internă a obrajilor.
3. Tratarea afecțiunilor dentare
Prezența afecțiunilor dentare determină respirația urât mirositoare, ca urmare a acumulării bacteriilor. Programează o vizită la medicul stomatolog cât mai curând, dacă observi următoarele:
- pete negre pe suprafața dinților;
- sângerări gingivale;
- modificarea culorii gingiei;
- disconfort sau durere;
- sensibilitate dentară.
Aceste manifestări, deși de intensitate scăzută, se pot asocia cu parodontoza simptomele fiind asemănătoare, mai ales în stadiile incipiente ale acestei patologii. Astfel, pentru a preveni instalarea unor afecțiuni severe, este important a consulta medicul stomatolog încă de la apariția primelor simptome.
4. Renunțarea la fumat
Fumatul este un obicei cu multiple efecte nefaste asupra organismului. Acesta afectează și sănătatea cavității bucale, conducând la halitoză și la alte afecțiuni stomatologice.
Fumătorii prezintă un miros specific de tutun. Dar aceasta nu este singura problemă. Compușii aflați în țigară determină scăderea secreției salivare. Astfel că, bacteriile se dezvoltă mai ușor, iar împreună cu acestea, apare și mirosul neplăcut al cavității bucale. În plus, reducerea salivei favorizează apariția cariilor și a afecțiunilor gingivale, care vor conduce și ele la halitoză.
5. Alimentația
Alimentele au un rol foarte important în menținerea sănătății cavității bucale. Astfel, pentru a te bucura de dinți sănătoși și o respirație plăcută sunt recomandate următoarele:
- evitarea băuturilor dulci și acide;
- evitarea alimentelor dulci;
- consumul moderat de alcool.
Aceste obiceiuri determină degradarea smalțului dentar, cu favorizarea apariției plăcii bacteriene și a cariilor dentare. Acestea sunt frecvent asociate cu halena. Așa că, dacă îți dorești o respirație plăcută, adoptă o dietă cu alimente cât mai puțin procesate, bogată în legume și fructe.
Respirația urât mirositoare poate fi o provocare pentru mulți, însă cu ajutorul unor metode eficiente care asigură sănătatea cavității bucale, aceasta poate fi ameliorată semnificativ, până la dispariție. Așadar respectă o igienă riguroasă, mergi periodic la medicul stomatolog și tratează la timp orice afecțiune stomatologică. În acest mod, te vei bucura de o respirație proaspătă și de dinți curați și sănătoși.