Televizorul era acum câțiva ani doar un device la care puteai urmări programele emise de televiziuni, însă astăzi este mai mult decât atât. Televizoarele ne permit să vizionăm filme, să accesăm internetul și platforme de streaming pentru a vedea filmele și programele preferate. Deși termenul de smart este folosit uneori în exces, în cazul televizoarelor acesta este complet adecvat. Pe scurt, un smart TV încorporează un sistem de operare sau o platformă care îți permite să accesezi conținut online fără aparatură adițională. Însă, pe lângă această caracteristică de bază, smart TV-urile au și alte specificații care fac din vizionat o experiență incredibilă.
Rezoluție 4K
Rezoluția indică numărul de pixeli care alcătuiesc o imagine pe rânduri și coloane. Un număr mai mare de pixeli înseamnă o imagine mai bună și detalii mai fine, astfel că o rezoluție mai mare este aproape întotdeauna mai indicată. Mult timp, full HD (1920×1080 pixeli) a reprezentat standardul, dar, când tehnologia a evoluat, producătorii au trecut la 4K, cunoscută și ca Ultra HD. Acestea au de 4 ori mai mulți pixeli decât ecranele HD, adică 3840×2160 pixeli.
Cel mai important beneficiu al 4K este că lucrurile mici se văd mai în detaliu, inclusiv textul. Imaginile par mai reale și mai bogate și permit o distanță mai mică între telespectator și televizor. Totuși, puține televiziuni emit în 4K, însă acest lucru se va schimba în viitorul apropiat. Există și televizoare cu 8K, dar puțin conținut este adecvat lor, deocamdată.
HDR
Dacă vrei culori extraordinare, un televizor cu HDR este perfect pentru tine. HDR este o funcție a televizoarelor 4K care permite expunerea mai multor nuanțe, un contrast superior și o strălucire ridicată. Există mai multe standarde de HDR, dar cel întâlnit la majoritatea televizoarelor este HDR10, cel minim necesar pentru compatibilitate. Există și alte standarde disponibile, în funcție de producători, cel mai avansat fiind Dolby Vision. Totuși, majoritatea conținutului este disponibil doar pentru HDR10, inclusiv pe platformele de streaming.
Conexiune HDMI de ultimă generație
Numărul de porturi HDMI este important pentru televizorul tău, mai ales când folosești o consolă, un soundbar sau alte dispozitive. În cazul unui smart TV, asigură-te că porturile sunt cel puțin de generația a doua (2.0) pentru a putea vedea programe din surse Ultra HD. Multe televizoare au doar un port HDMI, care permite conexiunea de tip HDCP 2.2, cu rol în prevenirea expunerii de conținut piratat.
Rata de refresh mare
Rata de refresh, exprimată în Hertz, indică de câte ori pe secundă o imagine este reîncărcată pe ecran. Standardul este de 60 de Hz, însă în scene de acțiune sau în care obiectele se mișcă rapid, aceasta se poate dovedi insuficientă. Pentru ca imaginea să nu apară blurată sau fragmentată, producătorii au mărit rata de refresh la 120 HZ și chiar la 240 de Hz. Pentru că nu sunt atâtea cadre într-un interval așa de scurt, televizorul procesează imaginile astfel încât tranziția dintre ele să pară cât mai firească.
Gamerii care utilizează televizorul conectat la consolă sunt cei mai atenți la acest aspect. Totuși, o rată de refresh de 60 HZ este îndeajuns pentru multe jocuri. Când analizezi specificațiile unui televizor, fii atent însă să nu încurci refresh rate cu effective refresh rate. Un effective refresh rate de 120 HZ indică de fapt un refresh real de 60 HZ, care este îmbunătățit prin procesare video pentru a da impresia unuia de 120 Hz.
Dacă te interesează televizoare de ultimă generație, acordă atenție celor 4 specificații detaliate mai sus. Acestea îți asigură o vizionare de înaltă calitate, care te va ajuta să te bucuri pe deplin de programele preferate.