Orice proprietar care dorește să-și închirieze imobilul are o imagine ideală despre chiriașul care urmează să-i calce pragul. Din păcate, nu întotdeauna vei reuși să găsești chiriașul perfect, cel care să nu te sune niciodată, să nu aibă nici un fel de cerință sau să-ți lase și apartamentul lună la plecare. Cu alte cuvinte, pentru orice fel de chiriaș trebuie să-ți faci timp. Iată ce sfaturi îți oferim noi pentru o relație proprietar-chiriaș cât mai sănătoasă.
Cunoaște-ți chiriașii
Asta nu înseamnă că trebuie să ieși cu ei la terasă sau să mergeți la grătar împreună, dar n-ar strica să cunoști oamenii care urmează să locuiască în casa/apartamentul tău în următoarele lui. Astfel, pe cât posibil, în măsura în care timpul vă permite, alege să te întâlnești cu chiriașii la vizionare și la semnarea contractului, cel puțin.
Vorbește despre așteptările tale și află ce-și dorește și chiriașul de la tine înante de a bate palma. Asigură-te că chiriașul chiar vrea să aibă grijă de imobil, dar și că tu vrei să ai o relație profesională cu el. Studieză-i felul de a vorbi, limbajul trupului, dar și cât de emoționat este în preajma ta. Chiar dacă este dispus să-ți ofere suma potrivită, este acesta genul de om cu care vrei să interacționezi pe viitor? Dacă nu, noi te sfătuim să mai cauți.
Semnează un contract bine pus la punct
Cele mai multe probleme apărute între proprietari și chiriași se nasc din cauza așa ziselor mici înțelegeri. Situațiile în care condițiile exacte nu sunt trecute în contract, și doar pare că v-ați înțeles asupra lor, pot fi exploatate de una sau de ambele părți și așa apar frustrările.
Pentru a nu lăsa loc de interpretări, de pildă în legătură cu metoda de plată sau data de plată a chiriei, ai face mai bine să menționezi chiar și asta în contract. Desigur, nu te sfătuim să ai o atitudine lipsită de flexibilitate, pot exista situații speciale, dar grijă mare ca acestea să nu devină o regulă.
Comunică din timp când vrei să faci o vizită
Unul dintre drepturile proprietarilor este acela de a inspecta oricând doresc imobilul. Pe de altă parte, și chiriașii au dreptul la o viață liniștită, dar și la intimitate. Dacă simți nevoia să-ți vizitezi des chiriașii, cel mai probabil nu i-ai ales foarte bine. În cazul în care ai încredere în ei, dar totuși vrei să faci măcar o vizită la câteva luni, anunță din timp chiriașul și asigură-te că nu-l încurci.
Acesta nu poate refuza vizitele tale, dar asta nu înseamnă că este neapărat mulțumit de ele. Pentru a evita tensiunile, anunță din timp când vei veni, respectă termenul și ai o atitudine prietenoasă și corectă, nu una agresivă, indiferent de ce găsești în imobil.
Apelează la servicii de property management
În cazul în care sfaturile de mai sus sună bine, dar categoric nu-s pentru tine, deoarece nu ai nici timpul și nici disponibilitatea de a întreține o relație cu chiriașii, soluția cea mai bună va fi reprezentată de serviciile de property management. Te poți bucura de servicii de property management în București sau în alte orașe importante din țară.
Un astfel de serviciu presupune atât interacțiunea cu chiriașii, de la căutarea acestora și semnarea contractului și până la plecarea lor, dar și servicii de administrate a imobilului. Scapă de griji și apelează la profesioniști! Această variantă va fi ideală mai ales dacă ai mai mult de o proprietate.
Așadar, te vei ocupa singur de relația cu chiriașii sau apelezi la o firmă specializată?