Menopauza este caracterizată prin încetarea ciclului menstrual și incapacitatea de a concepe în mod natural.
Aceasta face parte din procesul natural de îmbătrânire și apare de obicei la femeile cu vârsta între 45 și 55 de ani.
În ceea ce privește simptomele, acestea pot varia în intensitate, unele putând afecta chiar stilul de viață și activitățile de zi cu zi.
Cele mai des întâlnite simptome includ bufeuri, transpirații nocturne, tulburări de somn, anxietatea, tulburări de dispoziție etc.
Acestea pot începe cu câțiva ani sau luni înainte de apariția menopauzei și pot dura încă 4 ani sau mai mult după ultimul ciclu menstrual.
Pentru a veni în ajutorul femeilor aflate la menopauză sau care se confruntă deja cu simptomele premergătoare ale acesteia (premenopauza), în continuarea acestui articol vom discuta despre câteva metode care ar putea ajuta la ameliorare simptomelor și la creșterea calității vieții.
4 sfaturi care ar putea ajuta la depășirea simptomelor menopauzei
Cu toate că subiectul menopauzei poate include numeroase informații, cum ar fi cauzele acesteia, etapele ei, perioada și opțiunile terapeutice, vezi aici tratamentul pentru menopauză, acest articol se va axa însă doar pe metodele de ameliorare a simptomelor, pentru ca tu să te bucuri de o viață cât mai liniștită și ușoară.
Tratamentul hormonal
Tratamentul hormonal are la bază introducerea în organism a hormonilor care nu mai sunt produși natural, putând ajuta astfel la ameliorarea mai multor simptome ale menopauzei cum ar fi bufeurile, transpirațiile și schimbările de dispoziție.
Mai mult decât atât, această formă de tratament poate ajuta și la prevenirea osteoporozei și a fracturilor osoase.
Dacă simptomele sunt greu de suportat și dacă intervin în viața de zi cu zi atunci este recomandată discutarea cu medicul specialist despre această posibilă opțiune.
Tehnici de relaxare, masaj și reducere a stresului
Unele femei pot prezenta anxietate, schimbări de dispoziție și irascibilitate datorită fluctuațiilor hormonale prezentate în special în perioada de premenopauză.
Chiar dacă acestea sunt de multe ori ignorate, ele trebuie totuși ameliorate sau tratate ca orice alt simptom pentru a putea beneficia de o perioadă a menopauzei cât mai liniștită și lipsită de evenimente.
Apelarea la tehnici de relaxare, de reducere a stresului sau chiar la masaj poate ajuta semnificativ la îmbunătățirea dispoziției și la înlăturarea anxietății sau a stresului.
Pentru cazurile cu depresie sau cu simptome severe, medicul specialist poate recomanda anumite tratamente medicamentoase menite să corecteze potențialul dezechilibru chimic prezentat.
Ameliorarea tulburărilor de somn prin stabilirea unei rutine
Stabilirea unei rutine de somn ar putea ajuta la obținerea unui somn odihnitor în fiecare noapte.
Dacă acest simptom al menopauzei îți dă dureri de cap, atunci poți încerca:
- Trezirea și culcarea la ore fixe în fiecare zi, inclusiv în weekend;
- Relaxarea înainte somn fie printr-o baie caldă, fie prin citirea unei cărți;
- Menținerea unui dormitor întunecat, liniștit și lipsit de surse care pot distrage atenția cum ar fi televizoare, laptop-uri sau tablete;
- Evitarea consumului de cafea sau alcool pe timpul serii.
Folosirea unui ventilator portabil
Dacă nu îți surâde ideea de tratament hormonal atunci poți opta pentru alte metode de ameliorare a bufeurilor și a transpirațiilor nocturne, cum ar fi ventilatoarele statice sau portabile.
Cu toate că în dormitor sau acasă în general se poate utiliza orice tip de ventilator în momentele călduroase, bufeurile își pot face simțită prezența și în spațiile publice sau la locul de muncă, motiv pentru care trebuie investit și într-un ventilator mic și portabil care să te poată trece peste aceste momente.
Alte metode la îndemână pentru a ameliora transpirațiile nocturne includ consumul regulat de apă rece pe parcursul nopții sau ținerea unei pungi congelate sub pernă pentru a beneficia de o față de pernă rece de fiecare dată.
Toate aceste sfaturi și multe altele pot ajuta la creșterea calității vieții în timpul menopauzei.
Cu toate acestea, nu trebuie ignorate vizitele regulate la medicul specialist, acesta putând monitoriza starea de sănătate și putând recomanda eventuale schimbări în stilul de viață.