4 modalități prin care poți preveni apariția puroiului în gât

Puroiul în gât apare în urma unei infecții bacteriene prezente la nivelul faringelui. Acesta apare de obicei în spatele gâtului, lângă amigdale și reprezintă o complicație mai rar întâlnită.

Puroiul în gât este mai comun în rândul copiilor și adolescenților întrucât ei sunt mai predispuși la infectarea cu streptococ. Având în vedere că această complicație apare din cauza faringitei sau amigdalitei netratate, află în continuare cauzele și metodele de prevenire a abcesului la acest nivel sau intră aici pentru mai multe informații.

Cauzele puroiului în gât

Pentru a putea pune în practică metodele de prevenție, trebuie înțeles în primul rând cauzele puroiului în gât și factorii declanșatori.

Abcesul la nivelul gâtului este de obicei o complicație a amigdalitei. Atunci când bacteriile se răspândesc dincolo de amigdale, infecția poate duce la apariția puroiului în zonele învecinate.

Având în vedere că puroiul în gât este mai rar întâlnit datorită antibioticelor folosite, această complicație apare de cele mai multe ori din cauza infecțiilor netratate.

Alți factori care pot crește riscul de apariție a puroiului în gât includ:

  • infecții la nivelul gingiilor cum ar fi parodontita sau gingivita;
  • mononucleoza infecțioasă;
  • fumatul;
  • leucemia limfocitară cronică;
  • depozit de calciu sau „pietre” la nivelul amigdalelor.

Puroiul în gât poate să apară chiar și dacă amigdalele sunt îndepărtate, însă riscul este mult mai mic.

4 modalități prin care puroiul în gât poate fi prevenit

Chiar dacă nu este posibilă prevenirea completă a dezvoltării puroiului în gât, există însă anumite modalități prin care poți reduce riscul, cum ar fi:

  • tratarea imediată a amigdalitei și a altor infecții la nivelul gâtului;
  • curățarea corespunzătoare a dinților;
  • consultații stomatologice regulate;
  • evitarea sau renunțarea la fumat.

Cele mai citite articole

Prognosticul pentru cazurile de puroi în gât este în general bun, atât timp cât este obținut tratament corespunzător cu antibiotice, iar abcesul este drenat. Lăsat netratat, puroiul în gât se poate răspândi, fapt care poate obstrucționa căile aeriene sau care poate duce la apariția sepsisului.

Rolul alimentației sănătoase în prevenirea apariției puroiului în gât

Alimentația corespunzătoare este esențială pentru sănătatea generală. Pentru a ajuta la prevenirea abcesului, alimentația trebuie să fie echilibrată, nutritivă și bogată în vitamine și minerale.

Consumul de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi fructele citrice, poate contribui la creșterea rezistenței organismului la infecții. Vitamina C oferă antioxidanți care pot ajuta la stimularea activității sistemului imunitar, ceea ce rezultă într-o protecție mai bună împotriva patogenilor dăunători.

De asemenea, alimentele care conțin minerale precum magneziu și zinc, cum ar fi pestele, legumele verzi, semințele și fructele uscate pot ajuta și ele într-o oarecare măsură la gestionarea infecțiilor prezente la nivelul gâtului. Magneziul poate reduce inflamația cauzată de infecție, în timp ce zincul poate ajuta sistemul imunitar.

Chiar dacă aceste vitamine și minerale au potențiale efecte benefice, trebuie menționat că nu există până în acest moment suficiente dovezi științifice care să susțină efectele enumerate. Asta înseamnă că nu trebuie să ignori tratamentul prescris de către medicul specialist, întrucât antibioticele reprezintă singura cale de distrugere a bacteriilor și de vindecare a infecției.

Tratarea puroiului în gât

Dacă prezinți abces la nivelul gâtului, primul risc verificat de către medic va fi îngustarea căilor respiratorii și calitatea respirației. În cazul în care există riscul de blocare a căilor respiratorii, medicul va drena puroiul pentru a preveni alte complicații.

Întrucât antibioticele reprezintă cea mai comună formă de tratare a puroiului în gât, acesta va prescrie un plan terapeutic personalizat, care va lua în considerare și alte aspecte ale sănătății, cum ar fi afecțiuni curente sau tratamente existente deja.

Persoanele cu puroi în gât necomplicat și tratat corespunzător tind să își revină în totalitate. Dacă prezinți simptome specifice sau alte abateri de la normal, discută cât mai curând posibil cu un doctor  specialist pentru a primi atenția medicală necesară!

Referințe:

  1. “Peritonsillar Abscess: Causes, Symptoms, Diagnosis, and Treatment.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/324049. Data accesării: 22.01.2023
  2. “Peritonsillar Abscess: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/peritonsillar-abscess. Data accesării: 22.01.2023
  3. “Peritonsillar Abscess- Symptoms, Causes, Treatments.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/oral-health/guide/peritonsillar-abcess. Data accesării: 22.01.2023
  4. “Home Remedies for Strep Throat Symptoms.” GoHealth Urgent Care, www.gohealthuc.com/library/strep-throat-home-remedies. Data accesării: 22.01.2023
  5. “Tonsillitis Diet: Here’s a Detailed Guide of Foods to Eat and Avoid for Managing Sore Throat.” Netmeds, www.netmeds.com/health-library/post/tonsillitis-diet-heres-a-detailed-guide-of-foods-to-eat-and-avoid-for-managing-sore-throat. Data accesării: 22.01.2023

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Șase idei de rame în funcție de forma feței

Articolul Urmator

De ce sa montezi parchet laminat in bucatarie? Avantaje si dezavantaje

Cele mai populare